Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Flachau: betiltották a sítúrázást a sípályákon

2015.12.16. | Szerző: Bata Attila
Drasztikus döntést hozott a salzburgi Flachau síterepét üzemeltető lifttársaság. Mostantól a sítúrázók nem használhatják a sípályákat, vagyis, elvileg többé nem láthatunk a pálya szélén, sítalpakon felgyalogoló túrázókat. A síterep biztonsági okokkal és egyes túrázók felelőtlen magatartásával indokolta a tiltást.
h i r d e t é s
A sítúrázás a világ egyik legjobb, legegyszerűbb és legolcsóbb sportja, vagyis ezt gondolhatnánk. Az utóbbi időben egyre népszerűbb a túrázás és a síelés ezen kombinációja. Gyakorlatban a sítúrázó felbaktat a pálya szélén, majd fenn kipiheni magát, és jutalomból még egy jót is csúszhat lefelé.

A lifttársaságok ennek annyira nem örülnek, hiszen a túrázók liftbérletet nem vesznek, de a drágán előkészített (hóágyúzott+rakrakolt) sípályákat használják. Sok esetben csak a pályákon lehet felfelé haladni, olyan hóhiányos időszakban, mint a mostani pedig csak a drágán behóágyúzott pályák maradnak a sítúrázóknak. Az előző évben néhány osztrák síterep már kompromisszumot kötött a sítúrázókkal, egy jelképes összegért (5-10 euró) használhatják a pályákat túrázásra, illetve lecsúszásra.

Mostantól tilos Flachau pályáin sítúrázni
A mostani flachaui döntés ennél sokkal szigorúbb. A síterep közleménye szerint az elmúlt hétvégén mintegy 1000 sítúrázó érkezett a síterepre. Jelentős többségük "szabályosan" használta a pályákat, de néhányan keresztül-kasul vágtak át a pályákon, gyakran életveszélyes helyzeteket okozva a lesiklóknak és maguknak.

A síterep már ki is helyezte a völgyállomásoknál a sítúrázást tiltó táblákat. Persze, adódik a kérdés, hogyan lehet ezt egyáltalán betartatni? Ki fogja lezavarni a túrázókat a pályáról? A síterep szerint lesz egy külön csoport, akik majd figyelik a pályákat és a jövőben érvényt szereznek a tiltásnak.

A mostani állapot szerint a tiltás a szezon végéig szól.
2015.12.16. 08:55:58 TZoli
Valahol jogos a dolog.
Annak ellenére mondom, hogy magam is többször mentem a pálya szélén felfelé. De Tonalén találkoztam egy olyan kezdő több mint tízfős túrázós csoporttal, akik a pályán közepén jégcsákányos(minek!) hátizsákokkal felszerelkezve kígyóvonalban haladtak felfelé.
2015.12.16. 09:45:18 Sörapu.
Nem ez a jellemző. A sízők és a deszkások között sokkal több szabálytalankodó van. Valami egészen más állhat a háttérben.
Karácsony után pár napot pont ott a környéken fogok eltölteni. Utánanézek majd saját szememmel a dolognak.
Felmerül azonban gyorsan pár kérdés. Vajon érvényes jeggyel a zsebemben sem mehetek felfelé? Pályán kívül ok? Csak a fókások a feketeseggűek, vagy ugyanaz vonatkozik a bigfootokra és a bakancsos turistákra? Vagy mi van akkor ha ilyen-olyan okból nem közlekednek a liftek és nekem halaszthatatlan dolgom van a hegyen (volt már ilyen)? Vagy mondok egy talponsíelő példát: minden évben eltöltünk egy hetet Holnapsaalbachban, a szállásunk egy kis Hüttében van a hegyen. Mi reggelente (7:30 után amikor is már elméletben használhatóak a pályák) lecsúszunk a pékhez, feltúrázunk és így kerül friss zsemle az asztalra. Ha ezt a szabályt ott is bevezetnék, barátaim ehetnék a száraz kenyeret :)
2015.12.16. 11:16:19
Mivel csak pénz lehet a dologban ezért én hóágyú vs. nem fizető emberekre gondolok. Persze nem azért túráznak felfelé emberek mert spórolnak. (egyes túrázók cuccai többszöröse a pályán csuszkálókéhoz képest)
Egy hülye döntés ez ennyi, olyan magyaros megoldás. Létezik túrasí etikett ezt kellet volna csak marketingelni,akár ÖAV részéről és akkor nem került volna semmibe síterepnek.
2015.12.16. 12:59:39 TZoli
Egy kulturált megoldás:
http://www.gerlitzen.com/en/prices/...winter-hikers.html
Így már 5 eur-ért teljesen legális, 7-ért még egy lift menet is benne van. És úgy tudom, ez tartalmaz egy ugyanolyan pálya biztosítást is, mint amilyent a síbérlettel együtt kapsz. Cserébe a túrázók nem mászkálnak össze-vissza a pályán. Igaz, amikor én ott voltam, nem vettem ilyet. Mert nem is tudom, kötelező lett volna?
2015.12.16. 19:03:33 bzsoli75
A sítúrázónak nem a spórolás a célja, amikor egy pálya mellett megy fel. Sőt számunkra általában ez a legrosszabb része a sítúrának, mert tömeg, hangzavar és a sok autótól gyakran szmog van a nagyobb sípályák környékén. A jelzett túraútvonalak gyakran a sípályák mellett indulnak vagy oda érkeznek, de a cél, hogy szép, viszonylag kevés ember látogatta helyen túrázzunk és szűz hóban síeljünk. Általában egyszer haladunk át a sípályán a túra elején és végén, azt hiszem ezért kevesen vennének napi bérletet. Természetesen, ha valaki más testi épséget veszélyezteti, büntessék, de a tiltás így értelmetlen, illetve csak pénzbeszedés a sípálya üzemeltetőjének.
2015.12.17. 12:10:29 minerel
Szerintem ez ideiglenes tiltás amig tart a hóínség. Azért Zauchenseeben is volt egy hármas csoport akik egy sípálya kereszteződésen baktattak keresztül szép komótosan, azt lezárva...
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »