Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Halálos síbalesetek Ausztriában, magyar áldozattal

2017.12.31. 2018.01.01. Bata Attila | frissítve: 2018.01.01.

Két ünnep között a szokás szerint jelentősen megnő a balesetek száma a síterepeken. A pályák telítettek, sokan pályán kívül próbálkoznak, de ott is veszélyek leselkednek a síelőkre. Rengeteg baleset történt az utóbbi napokban, ezekből válogattunk. Vigyázzunk magunkra és egymásra!
A helyi média szerint szombat délután 15:30 körül egy 51 éves magyar férfit eszméletlenül találtak az Achter Jet felvonó völgyállomásához vezető pályán. A magyar síelőhöz két percen belül kiért az orvosi segítség, de már nem tudták újraéleszteni. Tanúk nélkül a síterep üzemeltetői csak találgatni tudnak, a szívinfarktus mellett az idegenkezűséget sem zárták ki. Közben a magyar külügyminisztérium megerősítette, hogy az áldozat Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója.

Frissítés: az első híradások egy 51 éves elhunytról szóltak, Urbán Zoltán 1960-ban született, valójában 57 éves volt.

Bad Ischl-ben egy 65 éves helyi lakos síelt pályán kívül, de estére nem érkezett haza. Felesége értesítette a rendőrséget, akik megtalálták a holttestét. Az elsődleges megállapítások szerint a férfi bukott, majd fejjel előre esett rá egy hóval borított nagyobb kőre. Nem viselt bukósisakot.
Lavina Obertauernben (Kép: Bergrettung Salzburg)
Lavina Obertauernben (Kép: Bergrettung Salzburg)
Pénteken Obertauernben egy 50 éves szlovén férfi és 21 éves fia síeltek pályán kívül. 2250 méteres magasságban sodorta el őket a lavina. A 21 éves fiút kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

Bad Kleinkirchheim síterepén egy 60 éves magyar síelő ütközött egy 46 éves osztrákkal tegnap 11 óra körül. A magyar síelő vállsérülést szenvedett, a hegyimentők vitték le a pályáról, majd az orvoshoz. Később a villachi kórházban is megvizsgálták.

Hauser Kaibling síterepén egy 18 éves bécsi síelő tért le az 1-es számú pályáról egy ugrással pályán kívülre. Az ugrás nem jól sikerült, egy fának ütközött. Egy közelben tartózkodó síelő nyújtott számára elsősegélyt és hívta a hegyimentőket.

A már sajnos szokásosnak mondható meneküléses helyszínelhagyás is megtörtént. Lechben egy síelő hátulról elkaszált egy 50 éves hölgyet, aki szalagsérüléseket szenvedett. A hátulról érkező ismeretlen rövid időre megállt, majd gyorsan lelépett a tett színhelyéről.
14 méter mélyről húzták ki a német sítúrázót (Kép: Bergrettung Salzburg)
14 méter mélyről húzták ki a német sítúrázót (Kép: Bergrettung Salzburg)
Lofer síterepe felett egy német sítúrázó járt pórul, amikor egy 14 méteres zuhanás után egy kisebb szakadék alján kötött ki. Szerencse a bajban, hogy bőven van hó az osztrák hegyekben, így a zuhanás erejét jelentősen tompította a szakadék alján összegyűlt vastag hó, így a német apróbb sérülésekkel megúszta a kalandot.
KOMMENTEK
Dús Ernő | 2018.01.03. 18:38
Tegnap a Chopokon síeltem és a nap végén egy őrült száguldó elütött. Persze ment tovább. Nekem meg eltört a bordám, oda a szezon. Az országúton büntetik a cserbenhagyást. Mivel a pályák egyre zsúfoltabbak, a sebesség egyre nő, ideje lenne a szigorúbb ellenőrzésnek. Pl. az olasz, vagy francia sípálya csendőrséghez hasonló felügyelet, pályakamerák alkalmazása. A hütték alkohol forgalmazásának korlátozása stb. Már régen nem amatőr csúszkálás, ami a pályákon folyik, a sikressz betartatására is profi megoldások kellenek.

Szállástippek
Pension Tilly csillagcsillagcsillag
Családi vállalkozásként működő panzió 1-4 fős szobákkal, az Enns folyó völgyében, Tauplitz és a Schladming Sírégió között kb. félúton. Szolgáltatásai: ingyenes szauna, ingyenes Wifi, nyáron kerti medence, masszázs, kozmetika, lőtér, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bergresort Hauser Kaibling
2019-ben átadott, luxus színvonalú hütték a Schladming 4 hegy sícentrumban, Hauser Kaibling sípályái mellett. A max. 10 fős hütték mindegyike szaunával, valamint kültéri jacuzzival felszerelt!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Berghof Mitterberg csillagcsillagcsillag
A Schladming-Dachstein régióban a hegyek között megbújva található a Mitterbergen, Gröbming mellett a Hotel Berghof családi szálloda. A hoteltől busszal és akár autóval is könnyedén elérhetők a közeli sípályák: Stoderzinken 3 km, Schladming 4 hegy 10 km.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.