Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Halálos síbalesetek Ausztriában, magyar áldozattal

2017.12.31. | Frissítve: 2018.01.01. | Szerző: Bata Attila
Két ünnep között a szokás szerint jelentősen megnő a balesetek száma a síterepeken. A pályák telítettek, sokan pályán kívül próbálkoznak, de ott is veszélyek leselkednek a síelőkre. Rengeteg baleset történt az utóbbi napokban, ezekből válogattunk. Vigyázzunk magunkra és egymásra!
h i r d e t é s
A helyi média szerint szombat délután 15:30 körül egy 51 éves magyar férfit eszméletlenül találtak az Achter Jet felvonó völgyállomásához vezető pályán. A magyar síelőhöz két percen belül kiért az orvosi segítség, de már nem tudták újraéleszteni. Tanúk nélkül a síterep üzemeltetői csak találgatni tudnak, a szívinfarktus mellett az idegenkezűséget sem zárták ki. Közben a magyar külügyminisztérium megerősítette, hogy az áldozat Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója.

Frissítés: az első híradások egy 51 éves elhunytról szóltak, Urbán Zoltán 1960-ban született, valójában 57 éves volt.

Bad Ischl-ben egy 65 éves helyi lakos síelt pályán kívül, de estére nem érkezett haza. Felesége értesítette a rendőrséget, akik megtalálták a holttestét. Az elsődleges megállapítások szerint a férfi bukott, majd fejjel előre esett rá egy hóval borított nagyobb kőre. Nem viselt bukósisakot.
Lavina Obertauernben (Kép: Bergrettung Salzburg)
Pénteken Obertauernben egy 50 éves szlovén férfi és 21 éves fia síeltek pályán kívül. 2250 méteres magasságban sodorta el őket a lavina. A 21 éves fiút kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

Bad Kleinkirchheim síterepén egy 60 éves magyar síelő ütközött egy 46 éves osztrákkal tegnap 11 óra körül. A magyar síelő vállsérülést szenvedett, a hegyimentők vitték le a pályáról, majd az orvoshoz. Később a villachi kórházban is megvizsgálták.

Hauser Kaibling síterepén egy 18 éves bécsi síelő tért le az 1-es számú pályáról egy ugrással pályán kívülre. Az ugrás nem jól sikerült, egy fának ütközött. Egy közelben tartózkodó síelő nyújtott számára elsősegélyt és hívta a hegyimentőket.

A már sajnos szokásosnak mondható meneküléses helyszínelhagyás is megtörtént. Lechben egy síelő hátulról elkaszált egy 50 éves hölgyet, aki szalagsérüléseket szenvedett. A hátulról érkező ismeretlen rövid időre megállt, majd gyorsan lelépett a tett színhelyéről.
14 méter mélyről húzták ki a német sítúrázót (Kép: Bergrettung Salzburg)
Lofer síterepe felett egy német sítúrázó járt pórul, amikor egy 14 méteres zuhanás után egy kisebb szakadék alján kötött ki. Szerencse a bajban, hogy bőven van hó az osztrák hegyekben, így a zuhanás erejét jelentősen tompította a szakadék alján összegyűlt vastag hó, így a német apróbb sérülésekkel megúszta a kalandot.
2018.01.03. 18:38:06 Dús Ernő
Tegnap a Chopokon síeltem és a nap végén egy őrült száguldó elütött. Persze ment tovább. Nekem meg eltört a bordám, oda a szezon. Az országúton büntetik a cserbenhagyást. Mivel a pályák egyre zsúfoltabbak, a sebesség egyre nő, ideje lenne a szigorúbb ellenőrzésnek. Pl. az olasz, vagy francia sípálya csendőrséghez hasonló felügyelet, pályakamerák alkalmazása. A hütték alkohol forgalmazásának korlátozása stb. Már régen nem amatőr csúszkálás, ami a pályákon folyik, a sikressz betartatására is profi megoldások kellenek.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »