Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás a Tátrában: hirtelen tél lett a Lomnici-csúcson

2019.07.12. Bata Attila

Nálunk a héten kétszer is megdőlt a napi hidegrekord, ezzel egyidőben északi szomszédunknál pedig havazást hozott a júliusi hideg. A nagyobb havat ma reggel mérték, a Lomnici-csúcsról 7 cm havat jelentett a meteorológiai intézet.
Még július közepénél sem tartunk, de eddig igen szeszélyesen viselkedik a július a szlovák hegyekben. Rögtön a hónap elején megdőlt a melegrekord több szlovák hegyi mérőállomáson is.

Az ország legmagasabban üzemelő meteorológiai állomásán (Lomnici-csúcs, 2633 m), július elsején 19,5 fokot mértek, amely új rekord ezen az állomáson. Itt 1940 óta mérik a hőmérsékletet, de ilyen meleget még sosem mértek. Azon a napon Chopokon is 20 fok felé emelkedett (20,1 fok) és Csorba-tó mellett is 28,7 fokot mértek. Az utóbbi helyen ilyen meleget utoljára 2012-ben mértek.
Kevesebb, mint 10 nappal később, kedden már havazott Chopokon, az Alacsony-Tátrában, ahogy ez a síterep egyik alkalmazottjának fenti posztjában is látható.

A nagyobb havazás ma érkezett meg a Magas-Tátrába. A hivatalos adatok szerint ma reggel 7 cm vastag hó fedte a Lomnici-csúcsot. A lenti képen látható pincér azt nem tudta eldönteni, hogy ez még a tavalyi tél utolsó havazása, vagy már a következő szezon első havazása.
A Magas-Tátrában nem árt óvatosnak lenni túrázás közben. 2000 méter feletti régióban a hó és a jég megmaradt a köveken és a sziklákon.
Nálunk, szerdán és pénteken is megdőlt a napi hidegrekord. Mindkétszer a Nógrád megyei Zabarban először 3,5, majd ma reggel 3,8 fokot mértek. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Golf
Csendes, nyugodt környezetben fekvő szálloda a Stupka szálloda közelében, kilátással a golfpályára, wellness használattal, Tále síközponttól 3 km-re, Chopok déli oldalától 6 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Záhradky bungaló 116
Egyszerű berendezésű és bútorzatú "retró" fahütték Jasná sípályáitól kb. 50-100 méterre. Két-, három- és négyágyas szobák, társalgó, SAT TV, zuhanyzó, WC, konyha.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata 1012
A Chata 1012 házikó a Demänovská völgyben, gyönyörű természeti környezetben, 6 km-re található a Chopok-Jasná síterep északi oldalától. Élelmiszerbolt kb. 700 m, buszmegálló kb. 300 m, étterem kb. 400 m.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.