Menü ≡

Havazás a Tátrában: hirtelen tél lett a Lomnici-csúcson

2019.07.12. | Szerző: Bata Attila
Nálunk a héten kétszer is megdőlt a napi hidegrekord, ezzel egyidőben északi szomszédunknál pedig havazást hozott a júliusi hideg. A nagyobb havat ma reggel mérték, a Lomnici-csúcsról 7 cm havat jelentett a meteorológiai intézet.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Még július közepénél sem tartunk, de eddig igen szeszélyesen viselkedik a július a szlovák hegyekben. Rögtön a hónap elején megdőlt a melegrekord több szlovák hegyi mérőállomáson is.

Az ország legmagasabban üzemelő meteorológiai állomásán (Lomnici-csúcs, 2633 m), július elsején 19,5 fokot mértek, amely új rekord ezen az állomáson. Itt 1940 óta mérik a hőmérsékletet, de ilyen meleget még sosem mértek. Azon a napon Chopokon is 20 fok felé emelkedett (20,1 fok) és Csorba-tó mellett is 28,7 fokot mértek. Az utóbbi helyen ilyen meleget utoljára 2012-ben mértek.
Kevesebb, mint 10 nappal később, kedden már havazott Chopokon, az Alacsony-Tátrában, ahogy ez a síterep egyik alkalmazottjának fenti posztjában is látható.

A nagyobb havazás ma érkezett meg a Magas-Tátrába. A hivatalos adatok szerint ma reggel 7 cm vastag hó fedte a Lomnici-csúcsot. A lenti képen látható pincér azt nem tudta eldönteni, hogy ez még a tavalyi tél utolsó havazása, vagy már a következő szezon első havazása.
A Magas-Tátrában nem árt óvatosnak lenni túrázás közben. 2000 méter feletti régióban a hó és a jég megmaradt a köveken és a sziklákon.
Nálunk, szerdán és pénteken is megdőlt a napi hidegrekord. Mindkétszer a Nógrád megyei Zabarban először 3,5, majd ma reggel 3,8 fokot mértek. 
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »