Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazással búcsúzik a nyár Ausztriában és Svájcban

2010.08.31. Bata Attila

Havazással búcsúzik a nyár Ausztriában és Svájcban A jóslatoknak megfelelően folytatódott a hétvégén megkezdődött havazás az Alpokban. A legintenzívebb havazás ma reggelre érte el Ausztria és Svájc hegyeit, ma már nem csak a 2000 méter feletti hegyekben, hanem néhány szerencsés helyen 1400 méter magasan is fehér lett a táj.
Az augusztus végi reggeli webkamerák havas képeket mutattak, amely nem újdonság, hiszen a helyi meteorológiai intézet munkatársa szerint átlagosan minden öt évben havazással búcsúzik az augusztus, vagy azzal kezdődik a szeptember. A mostani havazással a nyugati régió hegyei jártak jobban, Tirolban és Vorarlbergben hidegebb volt az ország többi részénél, itt több hó is esett 2000 méter magasságban.

Nem panaszkodhat az egyik kedvenc régió a ski amádé sem, Flachau és Zauchensee havas felsőbb részei már télies képet mutatnak. Csodálatosan működik a mikroklíma Hochkar környékén, mikor kicsit eloszlik a köd, akkor lehet az összefüggő hótakaróban gyönyörködni. Nassfeld most kimaradt a tegnapi havazásból, a reggelre esett vékony lepel teljesen elolvadt, jelenleg azon ritka síterepek közé tartozik, ahol napos csúcsokat láthatunk.

A Großglockner Hochalpenstraße hegyi utat le kellett zárni a havazás miatt. Az elmúlt napokban 40 cm friss hó esett a panorámaúton, de a jelenleg is tomboló 50-60 km/órás széllökések miatt helyenként két méter vastag hótorlaszok is kialakultak. A heves szél miatt egyelőre nem tudják megtisztítani az utat. A közeli Kaprun gleccserének szóvivője szerint 1500 méter felett fehér a táj, a gleccser tetején már körülbelül fél méter hó esett. A hirtelen jött havazás ellenére sem nyit ki a gleccser, a tervezett szeptember végi újranyitás dátuma nem változik.

A havazás sajnos már halálos áldozatot is követelt. A tiroli hegyekben egy hatfős német turistacsoport tévedt el, és került hatalmas hóviharba 3000 méter magasságban. A hegyimentők csak öt túrázót tudtak lehozni élve, az egyiküknek már csak a holttestét találták meg. A mentést nehezítette az állandó vihar és a frissen hullott 70 centiméteres hó.

Webkamera kép a felső-ausztriai Hinterstroder síterepéről. Érdekesen alakult ma reggel a hóhatár. A kamera 1400 méter magasan helyezkedik el, a szemben lévő havas csúcs 1800 méter magas.
Webkamera kép a felső-ausztriai Hinterstroder síterepéről. Érdekesen alakult ma reggel a hóhatár. A kamera 1400 méter magasan helyezkedik el, a szemben lévő havas csúcs 1800 méter magas.

Svájcban és Németországban is havazott. Svájc középső és keleti területein, az 1500 méter feletti részeken esett a hó. A meteorológiai intézet 10-50 cm havat ígér kedd estig a 2000 méter feletti hegyekben. Németországban elég szokatlan, hogy augusztusban 1300 méteren havazik, mint az utóbbi napokban. A meteorológusok szerint a lehullott hó csak 1800 méter felett marad meg ideiglenesen. Az 1838 méter magas Wendelstein csúcson néhány centiméter, a 2962 méteres Zugspitzén pedig 55 cm friss hó esett eddig.

Az időjárás hamarosan visszatér a szokásos medrébe, és holnaptól már ismét emelkednek a hőmérsékletek. A mai állapotokhoz képest, csütörtökön szinte mindenhol 8-10 fokkal melegebbet mérnek majd a hegyekben. A frissen lehullott hó még nem sokáig fog kitartani.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.