Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Még télen is ritka: egy éjszaka alatt 40 cm hó Ausztriában!

2010.08.31. | Szerző: Bata Attila
Még télen is ritka: egy éjszaka alatt 40 cm hó Ausztriában! Még télen sem igazán gyakori, hogy egyik estéről másnap reggelre komoly mennyiségű hó zúduljon az osztrák hegyekre. Ehhez képest ma reggel, a nyár utolsó napján, számos mérőállomás 40 cm friss havat mért, az előző napokban esett mennyiséggel együtt, a friss hó mennyisége megközelíti a 60-70 centimétert.
Az idén augusztusban már harmadszor szórta meg a természet az osztrák hegyeket jelentősebb mennyiségű hóval. A statisztikusok persze azonnal kiderítették, hogy utoljára 1995 augusztusában fordult elő komoly méretű nyári havazás, akkor három nap alatt az Osztrák-Alpok északi oldalán majdnem 100 cm friss hó esett.

Ma reggelre az Arlberg régióban és a Tauern-hegységben is több meteorológiai állomás regisztrált 40 cm friss havat.

Vorarlbergben "csak" 20 cm esett 1500 méter felett (vorarlberg.com)
Vorarlbergben "csak" 20 cm esett 1500 méter felett (vorarlberg.com)
A ma reggel nyolc órakor mért adatok szerint 40 cm hó hullott tegnap óta a salzburgi Sonnblick (3106 m) és Rudolhütte (2315 m) mérőállomásokon. Szintén negyven centiméter mért a tiroli Galzig (2081 m) mérőállomás. A Mallnitz melletti Hagener Hütte (2446 m) pedig 25 cm friss hóról számolt be.

A gleccserek is szép mennyiségű éjszakai havazásról számoltak be. Kaprun 31 cm, Hintertux 35 cm, Pitztal 35 cm friss hóval gyarapodott, egyedül a Dachstein gleccsernek kellett beérnie néhány centiméter friss hóval. Ezzel a friss hóval a legtöbb gleccser átlépte fél méteres hóvastagságot, amely biztató a szezon előtt.

A síterepek közül a Tirolban Obergurgl (27 cm), Salzburgban Schmittenhöhe (10 cm), Stájerországban Planneralm (10cm), Karintiában Villacher Alpe (4cm), míg Alsó-Ausztriában Rax (2cm) kapott kisebb-nagyobb mennyiségű havat.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 84 vendég és 7 regisztrált felhasználó látogatja.