Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás után kinyitott a legreménytelenebb francia síterep

2024.02.27. Bata Attila

Képzeljük el azt a síterepet, amely egész télen arra vár, hogy mikor kezdődhet meg végre a szezon? Már többször is közel voltak egy pálya megnyitásához, de a természet mindig közbeszólt. Aztán február végén leszakad az ég, hó lep el mindent, és hirtelen az összes (30 km) pályát meg lehet nyitni.
Havazás után. Kép: Roubion - Les Buisses
Havazás után. Kép: Roubion - Les Buisses
Ez a csoda történik ezen a héten Franciaország déli részén, Roubion-Les Buisses síterepén. A Nizzától másfél órára, Isola 2000 síterepétől 43 kilométerre található síterep már magában elkönyvelt egy nullás szezont, amikor megérkezett a hatalmas havazás.

Ahogy írtuk, Franciaország déli részét a napokban nagyobb havazás érte el, ebből részesült Roubion is. Itt is ez változtat meg mindent…

A síterep először karácsony után tervezte a nyitást, amely elmaradt. Január második felében ismét felcsillant a remény, hogy kinyithatnak, de túl meleg lett hirtelen. A nyolc pályából, kettő hóágyúzható, de a hókészítéshez is túl meleg volt. Aztán beköszöntött az egész európai telet megcsúfoló február, és azt lehetett hinni, ennek a szezonnak is vége.
Havazás után. Kép: Roubion - Les Buisses
Havazás után. Kép: Roubion - Les Buisses
A dolgot rontotta, hogy a közpénzek felhasználását felügyelő Francia Számvevőszék február elején egy jelentést adott ki a francia síterepek állapotáról. Ebben sok mindenre kitértek, lokációtól kezdve, a műszaki állapotokon át a menedzsment képességeire. Kijött egy lista 163 francia síterepről, amely azt taglalja, hogy a klímaváltozás közben mennyi esélyük lehet a túlélésre. Ezen a listán az utolsó helyen végzett Roubion…

Természetesen a számvevőszék nem a „legreménytelenebb” jelzőt használta, hanem a „kedvezőtlen változásoknak leginkább kitett” síterepként írta le, de ettől még nem lett jobb a hangulat a településen. Ezek után a polgármester már nyilvános megbeszéléseket kezdeményezett a lakossággal, hogy mi legyen a síterep sorsa a jövőben.

Még néhány napja is azon vitáztak, hogy megszüntetni kellene, vagy hogyan kéne átalakítani, amikor hirtelen hullott 30 centi hó lent (1410 méter), és 50 cm a hegytetőn (1920 méter).

Ma már egy-két pályát meg tudtak nyitni, azóta folyamatosan dolgoznak a többi előkészítésén. A cél, hogy minél hamarabb az összes lift és az összes pálya (30 km) üzemeljen. A polgármester szerint mintha karácsony lenne!
Ilyen egy havas szezon a múltból
A régióban még mindig tart a francia síszünet, így a szállásadók, és mindenki, aki a síelésből él, valamit visszakaphat az elmaradt a napokért. A polgármester szerint annyira megnőtt az érdeklődés, hogy nem győzik felvenni a telefont. Azt is tegyük hozzá, hogy az egyik legolcsóbb francia és európai pályák közé tartozik. Holnapra (és szezonban) egy felnőtt napijegy a neten vásárolva 18 euróba kerül, a kasszánál 20 euró. Öt éven aluliak és 70 felettiek ingyen síelnek. Ehhez jön még, hogy a szállásokat is hasonló kategóriában árulják. Egy francia portál 26 eurós átlagárakról ír, ez most a megnövekedett érdeklődés és az iskolai síszünet miatt emelkedhet.

Természetesen, ez a havas epizód nem kárpótol az eddigi szezonért. A sítereppel is valamit kezdeni kell hosszú távon. Azt azért jó látni, ahogy mondják: a kutya nem ette meg még a telet.
KOMMENTEK
M61021 | 2024.02.28. 16:26
Velük örülünk!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.