Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újabb nagy havazás kezdődött a francia és olasz hegyekben

2024.02.26. Bata Attila

A hétvégi havazás után ismét a tél a főszereplő az olasz és francia hegyekben. Ezúttal is az Alpok déli oldala kap rengeteg havat, azonban a havazás ereje kelet felé egyre csökken, így ezúttal a dél-ausztriai pályákra már csak kevés jut belőle.
Tegnap este óta havazik a francia síterepen (Kép: Vars La Forêt Blanche )
Tegnap este óta havazik a francia síterepen (Kép: Vars La Forêt Blanche )
A múlt hétvégén a francia síterepeken is 20-40 centiméter friss hó hullott, főleg a déli részen. Tegnap estétől ismért havazik, nemcsak az Alpokban, hanem a Pireneusokban is. Szerdáig mindkét helyen könnyen hullhat 1 méter vagy annál több hó is.
Crevoux, Franciaország, a hétvégi és a mostani havazás között (Kép: Crevoux Montagne Sauvage)
Crevoux, Franciaország, a hétvégi és a mostani havazás között (Kép: Crevoux Montagne Sauvage)
Február végére újabb havazás érkezik, a magyarok által is látogatott dél-francia síterepek (pl. Isola 2000, SuperDévoluy, Briancon - Serre Chevalier vagy Montgenévre) közel 60-100 cm hóra számíthatnak a következő napokban.
Isola 2000, most akár a kocsihoz is el lehet csúszni
A havazás fokozatosan terjed kelet felé, a legtöbb havat az olasz-francia határra jelezték a meteorológiai intézetek. Ma délelőtt a francia határhoz közeli Piemont tartományban már az alacsonyabb részeken is havazott, több síterepen ma délig már 15-30 cm friss havat mértek.
Piemonti síterep ma délelőtt  (Limone Piemonte / Riserva Bianca)
Piemonti síterep ma délelőtt (Limone Piemonte / Riserva Bianca)
Svájcban szintén a hegység déli oldalán (Ticino kanton) várható jelentősebb havazás a következő napokban. A havazás nyugatról keletre tart. A nyugati részeken még viszonylag alacsonyan is havazik (600 méter felett), kelet felé haladva ez fokozatosan emelkedik. A Dolomitokban is havazni fog, azonban itt már 1500 méter fölé kerül a hóhatár, igaz itt is hullhat 30-50 cm hó szerdáig.
Ezeken az osztrák területeken hullhat hó szerdáig
Ezeken az osztrák területeken hullhat hó szerdáig
Szerdára a havazás eléri Ausztriát is, azonban nagyobb mennyiségekre nem kell számítani. Jobbára az olasz határhoz közeli karintiai és dél-tiroli részeken, valamint Tirol déli hegyeiben hullhat 10-25 cm 1100 méter felett. Az előrejelzések szerint, a sípályák egyik legnagyobb ellensége, a szaharai homok is megérkezhet a csapadékkal, ebből jó lenne minél kevesebb.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.