Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rengeteg hó, hatalmas havazás – csak kissé messze tőlünk

2024.03.02. Bata Attila

Sajnos, az idei szezonban a hómennyiség legjava nem a környékünkre érkezett, de ha valaki csodálkozik, hogy hova tűnt a hó, akkor van egy-két tippünk a számára. Norvégiában tízméteres hó alól kell majd a sílifteket kiásni, a Nyugati-Alpokban a hétvégén 100-150 cm, Észak-Amerikában pedig 200-300 centi hullhat hétfőig.
Kép:Palisades Tahoe
Kép:Palisades Tahoe

Fonna gleccser, Norvégia

A norvég síterep közösségi oldalán közölte, hogy 2015 óta nem hullott ennyi hó, mint az idén. Jelenleg 10 méter vastag hó alól kellene kiásni a sílifteket. Ezt még nem kell elsietniük, hiszen csak május elsején nyitnak a versenyzőknek, és május 17-én a nagyközönségnek. Ez a gleccser is nyári üzemmódban működik, tehát akkor nyit, amikor máshol már véget és a síelés.

A 2015-ös és a 2020-as hóhelyzetről is írtunk, akkor 15 méter vastag hó takarta be a síterepet. Igaz ezek májusi keltezésűek, addig még idén is gyarapodhat a hóvastagság.
Ennyi látszik ki a felvonóból (Kép: FONNA Glacier Ski Resort)
Ennyi látszik ki a felvonóból (Kép: FONNA Glacier Ski Resort)
Azt hihetnénk, hogy ennyi hóval lazán ki lehet húzni a nyári szezont, de sajnos, nem ez a helyzet. Az elmúlt években nem is hullott ennyi hó és a nyári szezon is július végén is véget ért.

Havazás a Nyugati-Alpokban

A forgatókönyv nagyjából hasonló az előző hétvége havazásához. Franciaországban már csütörtök este elkezdődött és fokozatosan keletre tart a havazás az Alpok déli oldalán. A csúcsot most is az olasz-francia határon várjuk, pl. az olasz Piemont tartományban, ahol 2000 méter felett 100-150 centiméter is hullhat a legvadabb előrejelzések szerint. Kelet felé jelentősen csökken a havazás intenzitása, így a Dolomitokban jóval kevesebb hóra számítunk.
Piemont, Jervis-menedékház, 1732 méteren, 110 cm friss hó (Kép: Rifugio Jervis )
Piemont, Jervis-menedékház, 1732 méteren, 110 cm friss hó (Kép: Rifugio Jervis )

Kalifornia és Nevada: A szezon havazása

Napok óta erről szól az amerikai sajtó. A szezon legnagyobb havazása kezdődött el a kaliforniai hegyekben. Itt a csúcshavazást a Sierra Nevada hegység kapja, a Tahoe-tó (Lake Tahoe) környéki síterepek már előre egy szabadnapot kértek a síelőktől, hogy a vihar után kiássanak mindent a hó alól. Nagyon vegyesek a számok, az alsóbb régiókban 100-150 cm, a hegyekben 250-300 cm havat jósolnak 3-4 nap alatt.
Kép: Palisades Tahoe / USA
Kép: Palisades Tahoe / USA
A terveink szerint hétfőn visszatérünk, és megnézzük mennyi hó hullott a Nyugati-Alpokban és az USA nyugati részén.
USA. Elkezdődött
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.