Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Június Norvégiában: 15 méter vastag hó a síterepen

2015.06.08. | Szerző: Bata Attila
A norvég Fonna gleccseren általában májustól őszig lehet síelni, ha az időjárás is engedi. Még a síterep legidősebb dolgozói sem emlékeznek arra, hogy júniusban ilyen sok havuk lett volna. Az elmúlt héten 3-4 méter hó hullott és többnapos munkával kellett kiásni a sílifteket a hó alól.
Rendkívül havas telet zártak a norvég síterepek (lásd kapcsolódó cikkeinket alul) és a hóból jutott a csak nyáron üzemelő Fonna gleccserre is. 

A májusi nyitáskor is szokatlanul sok hó fogadta a vendégeket, közel 12 méter volt akkor a természetes hó vastagsága. A síterep vezetője szerint ez a vastagság június elejéig nem nagyon változott, csak kevéssel lett vékonyabb. A múlt hét elején megérkezett havazás pedig további 3-4 méter havat hozott a síterepre, így most körülbelül 15 méter vastag a hó pályán kívül, a pályákon pedig tömörítve is 6 méter!

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A hatalmas havazás szerdán ért véget, a síterep munkatársai azóta azon dolgoztak, hogy kiássák a hóval betemetett lifteket, megtisztítsák az utakat és a parkolókat. A munkával vasárnapra sikerült végezniük, akkor ismét kinyitott a gleccser.

A síterep vezetője szerint teljesen szokatlan, hogy itt júniusban ilyen vastagon álljon a hó. Ennyi hóra még a legrégebben ott dolgozó kollégák sem emlékeznek, vagyis a kilencvenes évek kezdete óta.

Az időjárás még az újranyitás napján is vicces kedvében volt, és további öt centi hó hullott a pályákra. A síterep előrejelzése szerint hétfőtől megérkezik a napsütés és zavartalanul lehet síelni a gleccseren.
2015.06.08. 10:29:05 Peverell
Tehát a szerdáig esett cirka 3-4 méteres havat vasárnapra kipipálták... Nálunk 10 cm miatt 2 napig állt a fél ország vagyis ugyanezzel a hómennyiséggel számolva (figyelmen kívül hagyva azt a már meglévő 12 méternyi áldást) kb. 70 nap alatt mi is járhatóvá tudnánk tenni az utakat és még az eplényi "Solymot" is kikaparnánk addigra :)
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 17 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.