Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fóliázás: nyolc méter vastag havat mentettek meg Norvégiában

2021.09.26. Bata Attila

Látványos eredményeket produkált idén a norvégiai Fonna gleccser síterepén az un. snow-farming, vagyis a korábbi szezonról eltárolt hómennyiség nyári megóvása a következő szezonra. Szeptember elejére kb. nyolc méter vastagon megmaradt a hó a hővisszaverő fólia alatt.
Kép: Marco Bieri / Facebook
A norvég gleccseren csak nyáron lehet síelni, az idén május elején kezdődött a szezon, és az átlagosnál korábban már július 25-én véget ért a nagyközönség számára. A lenti képeken a szezon elején speciális fóliával letakart hóréteg vastagságát látjuk, a felirat szerint ezeken a részeken szeptemberben kb. 8 méternyi havat sikerült megmenteni a nyári olvadástól.
A síterep egyébként híres arról, hogy a szezon elején hihetetlenül vastag hótakaró alól kell kiásni a liftjeit, hogy egyáltalán elkezdődhessen a szezon. 2020-ban 15-16 méteres hóvastagsággal indult a szezon, és ebből az októberi zárás előtt 1-2 méternyi megmaradt a gleccser kék jege felett.

A tavalyi szezon, a koronavírus járvány közepette, minden rekordot megmentett a síterepen. A norvég síterepeket márciusban a covid miatt bezárták, húsvétkor sem lehetett síelni. Mondhatni, hogy a helyiek ki voltak éhezve a síelésre, így a nyáron rekordlétszámban jelentek meg a síterepen. Az utazási korlátozások miatt a síklubok, és az alpesi válogatott híres klasszisai is itt gyakoroltak a nyáron.
Július 25., síelés az utolsó napon, a lifttől jobbra a letakart kész (Kép: FONNA Glacier Ski Resort)
Július 25., síelés az utolsó napon, a lifttől jobbra a letakart kész (Kép: FONNA Glacier Ski Resort)
Az extrabevételhez és a megnövekedett létszámhoz az is jól jött, hogy az átlagosan 110 napos szezon helyett tavaly 160 napig lehetett síelni. A síelők száma 60%-kal haladta meg az előző év forgalmát, és 30%-kal az addig rekordévnek számító 2018-ast.

Az idén nem volt ennyire kegyes az időjárás, és július 25-én befejeződött a szezon. A síterep tervei szerint jövőre fejlesztik a hóágyúzás feltételeit, és reményeik szerint így stabilan szeptemberig kitarthatnak a következő szezonok.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.