Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Kezdődne a nyári szezon, de 12 méter hó esett a télen

2011.04.26. | Szerző: Bata Attila
A késői húsvét után számos európai síterep zárt be, a bátrabbak még megvárják a május elejei ünnepeket, de szép lassan az összes síterep bezár és a gleccsereken is megkezdődik a nyár előtti szünet. Nem így Norvégiában, a csak nyáron üzemelő Folgefonn síterepén a túl sok hó okoz gondot a májusi nyitás előtt.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Április eleje óta küzdenek a hóval a norvég síterep üzemeltetői. Folgefonn kicsit más helyzetben van mint a többi európai síterep, itt akkor kezdődik a szezon, amikor mások bezárnak. Az egész télen leesett hó inkább a hegyoldalakban torlódott össze, itt körülbelül 12 méter vastag hótakaró alól kell kiszabadítani május elejéig a liftet. A szeles csúcsokon is maradt azért körülbelül 7 méter vastag hó, amely jó előjel az idei szezon előtt, főleg, ha a tavalyival hasonlítjuk össze, amely hó hiányában elég rövidre sikeredett.

A síterep egyetlen liftjét (kb. 1200 méter hosszú!) május 3-ra kellene használhatóvá tenni, vagyis kiásni a hóból, visszatenni a kábeleket, és sikerrel venni a műszaki vizsgát. Ha ez mind sikerülne, akkor május 12-től indulhat az idei szezon, amelyet a sok hó miatt az üzemeltetők komoly reményekkel várnak. A sok hó egyáltalán nem túlzás, hiszen az idei szezonban valószínűleg ezen a norvég gleccserterepen mérték a legvastagabb havat a világ síterepei közül. A leghavasabb észak-amerikai síterepek is "csak" 6-7 méter környékén jártak a szezonban. A ratrakok szorgalmasan dolgoznak, a csúcson meghagyták a hétméteres havat, de a pályán már sikerült 450 centisre lefaragni a hóréteg vastagságát a korábbi 12 méterről.

A síterepet különösen szeretik a filmesek. Már eddig is számos filmet fogattak a síterep parkjában, és az idei szezonkezdetre is bejelentkezett már egy-két filmes stáb. Az üzemeltetők idén az eddigi legjobb szezonban reménykednek.

Norvégiában még két másik síterep is üzemel a nyáron. Galdhøpiggen gleccsere május 14-től, Stryn nyári síterepe pedig május 26-tól várja a síelőket.
2011.04.29. 10:18:51 cannibale
Kicsit irígylem a Norvégokat :)
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 20 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.