Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Helyzetkép: egyre több hazai sípályán lehet síelni

2022.01.24. | Szerző: Bata Attila
Ezen a héten folytatódik a nagyüzem a hazai síterepeken, a szezon eddigi legjobb síelési feltételeit találjuk a legtöbb helyen. Ahol lehet, fokozatosan nyitottak meg újabb pályákat és az időjárásra sem lehet majd panasz a mostani héten.
Kép: Sípark Mátraszentistván
h i r d e t é s

Eplény

Elsőként nyitottak ki a hazai síterepek közül december 9-én és kisebb-nagyobb kényszerszünetekkel üzemelnek. Azt sajnos megtudtuk, hogy kevés a víz a hóágyúzáshoz, de azóta úgy látszik, hogy csurrant-csöppent valami, hiszen a már üzemelő pályák karbantartása mellett új pályák megnyitása is sikerült. Az üzemelők sejtelmes közleménye arra utal, hogy hamarosan akár az A7-es pálya is elkészülhet.

Múlt héten sikerült elkészíteni a T3-as tanulópályát, valamint a Q3-as pályát is. Természetesen sokan várják az A7-es megnyitását és az ínyencek az A4 és A5-ös pályákat, ha a vízhiány megoldódna.

Mátraszentistván

A Síparkban már az összes hóágyúzható pálya üzemel. Igazi téli idő fogadja a síelőket a Mátrában, nulla fok alatti hőmérséklettel. A héten (szerdán) itt rendezik a 30. SkiOutlet Kupát, erre a versenyre az amatőr gyerekeket várják. A síterep egy újabb ratrakkal gazdagodott, amelyet a többi néggyel együtt szombaton egy un. "PistenBully show" keretében mutatnak be.

Visegrád

Itt is az összes hóágyúzható pálya üzemel, amelyet 5 lift szolgál ki. Egész héten 9 és 21 óra között tartanak nyitva. A síterep szerint a hétközi és az esti síelés időszaka kevésbé látogatott.

Sátoraljaújhely

A Zemplén Kalandparkban hétvégén újabb liftet indítottak be, így már üzemel mindhárom húzólift és a két varázsszőnyeg. A pályák közül az 1-es és az alsó átkötő pálya üzemel.

Kékestető

Itt továbbra is egy oktatópálya üzemel.
2022.01.24. 17:49:03 mezoerno
A Kékestetői normál pályát lehet, hogy idén már ki sem fogják nyitni? Mi lehet ennek az oka? Valaki tudja esetleg? Túl sok természetes hó ugyan nem esett, de a hidegre nem lehet panasz. Úgy tűnik, hogy más hazai pályákon ez már elegendőnek bizonyult. Nagyon szomorú, hogy ide jutott ez a helyszín! Magasan a legjobb?
2022.01.24. 23:19:36 leni
@mezoerno: Nincs itt semmi rendkívüli. Egy helyi "erősember" kapta meg 50 évre az üzemeltetési jogot, akinek "szívügye a kékes". Ezzel szemben az elmúlt 15 évben mindenkit elüldözött, mindenkivel összeveszett, sokakat beperelt, közösséget magára haragította (helyi sport egyesületek). Gyakorlatilag kiüresedett, lezüllött a hely, mert közösség és összefogás nélkül nem megy....
2022.01.25. 07:21:23 mezoerno
Oh, ez szomorú, nagy kár ezért a helyért. Sajnos az utóbbi időkben már érződött, a laikus külső szemlélő számára is, hogy romlik a helyzet, mintha csökkenne a lelkesedés. Sajnos évről évre a visszafejlődés jelei voltak megfigyelhetők (pedig a stagnálás is kevés lett volna, mert más helyeken folyamatosak a fejlesztések). Nem szeretné esetleg valaki felkarolni a helyet, mondjuk pl. akinek kevésbé "szívügye", ellenben meg vannak a lehetőségei, jó fej és vannak jó ötletei?
2022.01.25. 08:31:52 leni
Igen. Gyakorlatilag Mátraszentistván is azért sikeres, mert bevonják a helyi közösséget. Pl. a helyi/közeli lakosok ingyenes éves síbérletet kapnak, ha közösségi munkában besegítenek valamit. Pl. rengetegen oktatnak, síoviznak, szervezésben segítenek stb.. És minden helyi lakos így magáénak érzi.
2022.01.25. 08:53:57 hajbag
Sziasztok! Azt tudja valaki, hogy Sátoraljaújhelyen mindig csak az 1-es pálya használható? Tavaly csak azt láttam nyitva, de igazán akkor mennék amikor mindkét pálya nyitva van.
2022.01.27. 14:02:23 Zemplén Kalandpark
Szia hajbag!

A 2-es pályát előreláthatóan (legalább 2 rati nyomvonal szélességen) szombaton készülünk megnyitni. Sajnos a két pálya és két átkötő egyszerre történő behavazására nincs elegendő hóágyúnk, ezért stratégiai döntés is, hogy elsőként mindig az 1-es pályával nyitunk, és utána havazzuk-nyitjuk a 2-es pályát.

Várunk mindenkit szeretettel!
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »