Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hétvégén véget ér a síszezon Szlovákiában is

2016.04.23. Bata Attila

A mostani hétvégén az idén utoljára lehet síelni Chopokon és Szlovákiában. A pályák állapota és az időjárás miatt már kevés az esély, hogy a következő május elsejei hétvégére is síelhetőek maradnak a pályák. Bár Szlovákiában is gyenge volt a tél, ennek ellenére a Tátrában a bevételek és a síelők száma is emelkedett.
A húsvéti hétvége fontos dátumnak számított a még üzemelő szlovák síterepek szezonjában is. A legtöbb nyitva maradt síterep ekkor zárta be a szezont. A tátrai régió síterepei közül ekkor zárt be Zdiar és Bachledova. Egy héttel később Rohács, majd a Lomnici-nyereg is megadta magát a tavasznak. A Magas-Tátra szezonzáróját az április 16-17-i hétvégén a Csorba-tó felett tartották.

Talán lehetett volna még hosszabb a szezon, a szokásosnál korábban véget ért, Lomnicon a május elejei ünnepekig gyakran ki szokták húzni, de a már említett hétvége előtt lezúdult hatalmas eső komoly károkat tett a pályákban, így most hamarabb jött el a szezonvég. Ezzel együtt is 136 naposra sikeredett a szezon a Magas-Tátrában.

Utolsó hétvégére készítették elő a pályákat
Utolsó hétvégére készítették elő a pályákat
Chopok december 4-én nyitotta meg a kapuit, és mostani hétvége két napjával számolva, előreláthatólag 143 napos üzemeléssel zárhatják az idei szezont. Az április 23-24-i hétvégére néhány pályát nyitnak meg, a szóvivő szerint még 30-55 cm vastag a hó a pályákon.

Az idei szezon ott sem volt a legjobb, enyhe időjárás és kevés hó jellemezte, ennek ellenére a tátrai pénztárosok annyira nem panaszkodhattak, hiszen a bevételek 5,5%-kal, a forgalom pedig 7,1 %-kal emelkedett. Ezekben a számokban már benne van Chopok forgalma is, ahol az idén 32 év után rendeztek alpesi világkupa futamokat.

A vendégek zöme (63%) idén is Szlovákiából érkezett. Őket követik a lengyelek (17%) és a csehek (9%). A gyenge hóviszonyokat ellensúlyozták az egyre népszerűbb turisztikai ajánlatok. A Go Pass és a Liptó kártya népszerűsége nagyon sokat lendített a forgalmon, és ne feledkezzünk meg az ingyenes buszokról a síterepek és az akvapark között, amelyen rekordlétszámban (80 ezer utas) utaztak a szezonban.

Érdekesség, hogy az enyhe tél miatt a szokásosnál hamarabb elolvadt a Csorba-tó jege, április vége/május eleje helyett már április 18-án. Meglepetésre teljesen átlátszó lett a víz, elvesztette zöldes színét. A hatvanas években még kilenc méterre is elláttak a búvárok a tóban, néhány éve ez már fél méterre csökkent. A jelenség okait a tudósok is találgatják, főleg azt, hogy vajon meddig maradhat ennyire átlátszó.
KOMMENTEK
Chopoker | 2016.04.24. 11:09
A jövö hét közepe még hozhat meglepetéseket, akár még jobb állapotba is kerülhetnek a pályák. Az más kérdés, hogy a TMR mi alapján hoz döntést?!

Szállástippek
Hotel Srdiecko csillagcsillagcsillag
A 2018-ban felújított Srdiečko (Szívecske) hegyi szálloda egyike a kevés pályaszállásoknak Chopok déli oldalán! A wellness központtal rendelkező hotel a 4-üléses Srdiečko völgyállomástól 50 m-re várja vendégeit modern szobáival.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Záhradky bungaló 116
Egyszerű berendezésű és bútorzatú "retró" fahütték Jasná sípályáitól kb. 50-100 méterre. Két-, három- és négyágyas szobák, társalgó, SAT TV, zuhanyzó, WC, konyha.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Wellness Hotel Chopok csillagcsillagcsillagcsillag
Modern, színvonalas, 158 ágyas, családközpontú wellness szálloda Jasna sífelvonóitól 3 km-re a Déményfalvi-völgyben. Szolgáltatásai: nagymedence, szaunák, fitneszterem, bowling, étterem, bár, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.