Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hintertux maradt az egyetlen még üzemelő alpesi síterep

2022.08.02. Bata Attila

Idén szinte minden összejött, amely negatív hatással lehet az alpesi gleccsereken található síterepek üzemeltetésére, így nem csoda, hogy sorra zárnak be egymás után. Augusztus elejére egyedül az osztrák Hintertux maradt nyitva a nagyközönség számára.
Kép a lenti videóból
Kép a lenti videóból
Viszonylag kevés hó hullott a szezonban, a nagyobb tavaszi havazás teljesen elmaradt a gleccsereken. Ehhez jött még a szaharai sivatagból érkezett homok, amely a hóval keveredve jelentősen meggyorsította az olvadást. Ezek után érkezett az idei kánikula, amely megadta a végső döfést a nyitvatartással próbálkozó síterepeknek.

Júliusban még hat síterepen lehetett síelni az Alpokban. Néhányan a tervezettnél korábban bezártak, de olyan eddig biztosnak gondolt pályák estek el, mint az olasz Stelvio vagy a svájci Zermatt. A másik svájci terep, Saas Fee ugyan üzemel, de csak versenyzőket fogadnak. Így az alpesi sport krémje most itt tud edzeni, elég magasra emelkedett az egy síterepen található klasszikusok száma, Vlhovától kezdve Shiffrinig.

Der Standard beszámolója Hintertuxról július végén
Augusztus elejére a tiroli Hintertux maradt egyedül nyitva. Itt "csak" egy hatkilométeres pályát tudnak üzemeltetni, általában háromszor ennyin lehet síelni nyaranta. Az elmúlt napokban több videó is napvilágot látott a közösségi oldalakon, hogy itt sem rózsásak a körülmények, pl. volt, aki az olvadékvízben "vizisíelt".

A síterep az elején még kommentálta is ezeket. A videók között keveredtek az idei és a korábbi felvételek is, de az biztos, hogy nem ideálisak a körülmények, ahogy a síterep vezetője is fogalmazott, ez nem a legjobb reklám a tiroli gleccsereknek. Ameddig lehet, megpróbálnak nyitva tartani, hiszen számos versenyző csak itt tud síelni és a síoktatótáborok is most zajlanak.

A mostani alpesi állapotokból még korai következtetéseket levonni a szeptemberrel kapcsolatban. A szokásos szeptember közepi-végi nyitásokhoz elég egy nagyobb hóesés, egy hosszabb hidegidőszak hóágyúzással vagy ideális esetben a kettő kombinációja.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.