Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kevés síelhető gleccsert találunk júliusban az Alpokban

2022.07.17. Bata Attila

Régen látott hóhiánnyal küzdenek az Alpok még nyaranta üzemelő gleccser síterepei. A május és a június jelentős havazás nélkül telt el, emellett a hőmérséklet is gyakran magas volt, így nem csoda, hogy a romló hóviszonyok között az Alpokban három, Norvégiában már csak egy gleccseren lehet síelni.
Stelvio július 9-én. Kora reggel még tartja magát a pálya.
Stelvio július 9-én. Kora reggel még tartja magát a pálya.
A nyári síelés még néhány évtizede is megszokott lehetőségnek tűnt a síőrültek számára. Az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent a nyáron nyitvatartó síterepek száma, idén azonban minden korábbinál alacsonyabb a számuk.

A gleccsersíelés is havon történik, ehhez az kell, hogy a szezonban, sőt egész májusig összegyűlt hó minél tovább kitartson a nyáron. Idén sem a szezon, sem a tavaszi hónapok nem hoztak bőséges havazást. Ehhez még hozzájárult tavasszal nagyobb mennyiségben érkezett szaharai homok, amely elszínezte a havat, a sötétebb tónusú hótakaró több napsugarat nyelt el, így sokkal gyorsabban olvadt a hó. Ebből is látszik, hogy a június sok helyen rosszul kezdődött.
Les 2 Alpes. Hóhelyzet tavaly és idén júniusban (Kép: Mathieu Ros)
Les 2 Alpes. Hóhelyzet tavaly és idén júniusban (Kép: Mathieu Ros)
Negatív "rekordok" sorát hozta a nyár. A francia Val d'Isere gleccsere (Pissaillas) története során idén először nem tudott kinyitni a nyáron. A legmagasabb osztrák meteorológiai állomáson (Sonnblick, 3105 méter) már július 6-án elolvadt az összes hó, erre még sosem volt példa. Az eddigi legkorábbi hómentes napot a 2003-as gleccsergyilkos nyár hozta, de a hó még akkor is kitartott augusztus 13-ig.

Szintén első alkalom, hogy Mölltal csatlakozott azokhoz a síterepekhez (pl. Sölden vagy Schnalstal), ahol már nem is erőltetik a nyári síelést, inkább szeptemberre koncentrálnak.

Franciaországban Tignes terepén kb. 2 hétig tartott a nyári síelés, amely július 1-én véget ért. Július 10-én az utolsó nyitvatartó francia gleccser, Les 2 Alpes is bezárta a kapuit.

Olaszországban a Stelvio-gleccser még tartja magát, de az alábbi videóban a síterep vezetője arra panaszkodik, hogy már júniusban is augusztusi körülmények (ilyenkor szokott a legrosszabb lenni a helyzet) fogadták a síelőket.
Stelvión kívül az Alpokban a két egész évben nyitvatartó gleccser (a svájci Zermatt és az osztrák Hintertux) tartja még a frontot. A hétvégén nyitott volna a másik svájci gleccser, Saas Fee is, azonban itt sem rózsás a helyzet, így csak versenyzőket fogadnak egyelőre. Itt még nem mondtak le a nyári síelésről, így kéthetente felülvizsgálják a döntést a hóhelyzet függvényében.

Már tényleg csak a símániások tartják számon, hogy ilyenkor még a skandináv gleccsereken is van élet. Itt sem dübörög a nyári síelés: Galdhøpiggen átmenetileg zárva, Stryn ma zár be, egyedül a norvég Folgefonna üzemel még.

Búcsúzóul egy illusztráció az alpesi gleccserek idei nyári olvadásáról. Az alábbi felvétel néhány napja készült Zermatt környékén, nem messze az olasz-svájci határtól. Észak-Olaszországot rekordméretű aszály sújtja ezen a nyáron, csapadék már régen hullott, a folyókban alig maradt víz. A Vispa folyó medre látható, amelyben általában alig folyik a víz. Csapadék napok óta nem hullott, ez a hatalmas mennyiségű víz a fenti gleccserek olvadásából származott.
KOMMENTEK
nagyzoli | 2022.07.18. 10:02
Borzalmas az egész. Június végén voltunk a Timmelsjochon, már semmi hó nem volt 2500 méteren.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.