Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hol lehet a téli olimpia 2022-ben?

2013.12.31. Bata Attila

Múlt héten lezárult a 2022-es téli olimpia rendezésére kiírt pályázat határideje. Összesen hat helyszín jelentkezett arra, hogy otthont adjon az eseménynek. A legközelebbi a lengyel-szlovák pályázat, de nézzük végig mind a hat jelentkezőt, mi szól mellettük vagy ellenük?
Hasonlóan érdekes listát lehetne összeállítani azokból a városokból is, akik végül is nem pályáztak. Ha ezt összekötjük azzal a ténnyel, hogy számos olyan település neve került szóba, amely korábban már nyári (!) olimpiát is rendezett, akkor tényleg érdekes az idei felhozatal.

A nem pályázók között először Barcelona tett le arról, hogy 1992-es nyári játékok után most télit rendezzen. Aztán a svájci St. Moritz és Davos vitte népszavazásra a dolgot, de a helyiek nem kértek belőle.

Az utolsó hétvégén szülőhazája fricskázta meg a NOB elnökét, és a nyári után szintén téli olimpiai után vágyó München és környéke népszavazáson utasította vissza a sportvezetők ötletét. Ezek után hat pályázó maradt a 2022-es olimpiára.

Peking

A kínaiaknál még nem épült ki az infrastruktúra, de a 2008-as nyári olimpiai létesítmények után a világ könnyen elhiszi nekik, hogy bármit meg tudnak építeni. A havas versenyeket Csangcsiakou településen rendeznék. A legnagyobb hátrányukról nem tehetnek. A megelőző téli olimpia is Ázsiában lesz (Pjongcsang 2018 – Dél-Korea), sőt a nyári is (Tokió 2020 – Japán)! Nehéz elképzelni, hogy még egyszer Ázsiában rendezhetnének ilyen rövid időn belül.

Almati

Kazahsztán előbb-utóbb úgyis rendezni fog téli olimpiát, de inkább utóbb. A fejlődési ív optimális. Két éve Téli Ázsiai Játékokat rendeztek, 2017-ben Téli Universiádéra kerül sor. Folyamatosan pályáznak és folyamatosan erősítik a síterepeiket is. Ha türelmesen pályázgatnak, úgy járhatnak, mint a dél-koreaiak, meglesz a jutalma.

Lviv (Lemberg)

Az ukránok abban a stadionban rendeznék a nyitó és záró ünnepélyeket, ahol a foci EB-t is rendezték. A havas versenyeknek a 100 kilométerre található Tiszovec adna otthont, amelyre hiába költenek egy vagon pénzt, a „kékestetői” magasságain nem tudnak változtatni.
Ukrajna 2022?
Ukrajna 2022?

Krakkó

A közös lengyel-szlovák pályázat a Krakkó-Zakopane-Jasna vonal mentén alakult ki. Alkalmas síterepek híján, az alpesi versenyeket az Alacsony-Tátrában (Chopok-Jasna) rendeznék, bár itt is lenne még mit építeni. Először is egy lesikló pályát a férfiaknak, amelynek a tervei már készen is vannak, már csak a kivágandó fák mennyiségét kell „lenyomni a közvélemény torkán”. Ezen felül a síközpont csúcsidőben naponta 8-10 000 látogatót fogad, ezt a számot kellene a többszörösére emelni.

A pályázat hátránya a közös rendezés. Bár nem tilos, de a NOB nem igazán szívleli ezt a megoldást. A szlovákok, teljesen érthetően, otthon rendeznék a saját csapatuk jégkorong meccseit. Ezt pedig a jelenlegi szabályzat tiltja, vagyis egy sportág eseményeit csak egy országban lehet rendezni.

Ez inkább lengyel pályázat, de beszéljünk a szlovák vonalról, hiszen a szomszédban lennének a versenyek. Az 1984-es csehszlovák próbálkozást nem számítva a szlovákok most próbálkoznak harmadszor. Helyi sajtóhírek szerint a 2002-es 1 milliárd, a 2006-os 6 milliárd, a 2022-es próbálkozás 8 milliárd euróba kerül az adófizetőknek.

Oslo

A norvégok az esélyesek közé tartoznak. A Szocsi olimpia költségvetésének 10%-ából kihoznák az olimpiát. Az alpesi síelőket ők is messzire, a 200 kilométerre található Lillehammerbe küldenék, ahol már rendeztek olimpiát 1994-ben. Egyébként maga Oslo is volt már rendező 1952-ben. Sok sportág szövetsége szívesen látná a norvégokat, valószínűleg a svédekkel lesznek nagy harcban a rendezésért.

Stockholm

Mintha a surranó pályán futottak volna be, előzetesen mindenki norvég-német csatára számított. Ők is rendeztek már nyári olimpiát 1912-ben, illetve 1956-ban a lovas versenyeket. Az elmúlt években számos kiváló helyszínnel (Göteborg, Falun és Östersund) próbálkoztak sikertelenül. Itt szinte minden készen áll már most is, az egyik legolcsóbb olimpia lenne a szervezők szerinti 1,1 milliárd eurós költségvetéssel.

Ez tehát a hat pályázó, ahogy telik az idő majd a részletekkel is megismerkedünk. Az olimpiai bizottság jövő nyáron kezdi meg a helyszíni szemléket és a végleges döntést 2015 júliusában hozzák meg.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.