Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szeptember 1. hét: hol lehet síelni az Alpokban?

2013.09.03. Bata Attila

Szeptember elejével már sokan kérdezik tőlünk, hogy jelenleg hol lehet síelni és melyik síterep mikor nyit. Ezekre a kérdésekre is megpróbálunk válaszolni az alábbiakban, amikor összegyűjtöttük a jelenleg üzemelő síterepeket, egy kis háttérinfó a többi síterepről, és feltüntettük a tervezett nyitási dátumokat.
Egyre kevesebb helyen lehet szeptember elején síelni az Alpokban. Ennek az oka az, hogy a gleccserek nagy része mostanában zárt be a nyári üzemmód után, itt elkezdődtek a szokásos karbantartások. Egy biztos, minél korábban jön egy nagy havazás, annál biztosabb a korábbi nyitva tartás.

A bezárt terepek

Mölltal: augusztus 30. (Kép: Mölltal / Facebook)
Mölltal: augusztus 30. (Kép: Mölltal / Facebook)
Kezdjük először is a bezárt terepekkel. Az idén nyáron már ki sem nyitott az olasz Val Senales (Schnalstal) síterep, tehát egy újabb gleccser veszett el a nyári síelés szempontjából. Lehetett síelni a nyáron Franciaországban, de már zárva van minden gleccserpálya. Tignes augusztus 4-én, Les 2 Alpes pedig augusztus végén zárt be.

Itt lehet síelni

A legbiztosabb helyek közé tartozik az osztrák Hintertux, a három maradék európai gleccser egyike, ahol még egész évben lehet síelni. Ezen felül még Mölltal gleccserén is lehet síelni Ausztriában. Itt június végén nyitottak, és ha az időjárás engedi, akkor jövő májusig folyamatosan nyitva tartanak. Szintén nyitva tart a másik kettő teljes évben üzemelő gleccser, a svájci Zermatt és Saas-Fee.

Stelvió: augusztus 25.(Kép: Stelvio / Facebook)
Stelvió: augusztus 25.(Kép: Stelvio / Facebook)
Zermatt olasz oldalán a Cervinia feletti Plateau Rosá gleccserén még ezen a héten, szeptember 8-ig lehet síelni. A hétvégi zárás után várhatóan október 19-én nyit újra a síterep. Nagyon jó volt a hóhelyzet ezen a nyáron a Stelvio-gleccseren. A június és július remek havat hozott, az augusztus elejei kánikula kissé megviselte a terepet, de augusztus végén már ismét havazott és jelentősen javultak a hóviszonyok. Ez a síterep általában addig tart nyitva, amíg a szomszédos, és szintén 3000 méter feletti Bormio pályáit ki nem nyitják véglegesen.

A következő síterepeken egyelőre csak tervezik a nyitás, íme, néhány dátum tájékoztató jelleggel.

Síterep  Ország Tervezett nyitás
Pitztal AUT 2013. szeptember 14.
Kaunertal AUT 2013. szeptember 21.
Kitzsteinhorn (Kaprun) AUT 2013. október 12.
Stubai AUT 2013. október 12.
Tignes FRA 2013. október 12.
Les 2 Alpes FRA 2013. október 25.
Sölden AUT ?
Dachstein-gleccser AUT ?

 

KOMMENTEK
Farkas Zsuzsanna | 2013.09.03. 09:08
Mölltalon most kifejezetten jók a körülmények.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Alpenhotel Badmeister csillagcsillagcsillag
Az Alpenhotel Badmesister a mölltali síterephez legközelebbi szálloda. Kellemes környezetben, nagy parkkal, félpanziós ellátással és számos wellness szolgáltatással (panorámaszauna, finn szauna, gőzfürdő, relax szoba) várja vendégeit!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpenblick Panzió
Hangulatos, kényelmes, családbarát panzió és apartmanház a gleccser sífelvonójától csupán 7 km-re, Flattach városkában. Az ingyenes síbusz megállója a háztól 70 méterre áll meg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Kärntnerhof csillagcsillagcsillag
Mallnitz központjában helyezkedik el a 3 csillagos Hotel Kärntnerhof, melynek felújított 2-4 ágyas hotelszobái és 2-10 személyes apartmanjai kényelmes szálláshelyet kínálnak. Ingyenes szauna és infrakabin használat!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.