Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hol lehet síelni ezen a hétvégén az Alpokban?

2015.10.22. Bata Attila

Két héttel ezelőtt már megnéztük, hogy az Alpok melyik síterepein lehet síelni. Az október elejei helyzethez képest további pozitív változásokat tapasztalhattunk. Újabb gleccserterepek nyitottak ki, a már üzemelő terepeken újabb pályákat nyitottak meg, a gleccsereken már az alacsonyabb részeket is kezdik behavazni.
Két héttel ezelőtt 11 gleccser várta a síelőket az Alpokban. Szerencsére az időjárással nincs gond az utóbbi időben, így a tervezett nyitások nagy részét meg tudták tartani.

Kitzsteinhorn, Ausztria  / Facebook
Kitzsteinhorn, Ausztria / Facebook
Október 15-én kinyitott a kapruni gleccser is, hétvégén már az új lift is üzemelt. Ausztriában már az összes tiroli gleccser (
Hintertux, Sölden, Kaunertal, Pitztal és Stubai) üzemel. Ezen felül a karintiai Mölltal és a már említett salzburgi Kaprun. A listáról már csak a Dachstein gleccser hiányzik, de a hétvégén itt is beindul az élet az alpesi síelőknek. Itt korábban csak a sífutóké volt a havas lejtő, ahogy a lenti képen is látható.

Dachstein gleccser és a sífutó nyomok
Dachstein gleccser és a sífutó nyomok
Svájcban Zermatt és Saas-Fee már régóta üzemel. A hétvégére Saas-Fee már 2500 méterre süllyeszti a síelés határát, eddig vezetnek majd a behavazott pályák. Október 17-én 50 cm friss hóval megnyílt a Diavolezza (Engadin) gleccser is, ahol a svájci csapat készült a söldeni világkupa előtt. Ezen a héten kezdte volna meg a szezont Titlis (Engelberg), de a nyitást október végére halasztották.

Az olasz magas hegyekben nagyon szépen havazott az elmúlt hetekben. Tökéletes hóviszonyok fogadták a síelőket a már régóta nyitva tartó olasz gleccsereken (Val Senales és Stelvio). Az előző héten Zermatt olasz oldala, Cervinia is beindította a liftjeit, a 3500 méter magasan található pályákon ideális hóviszonyok, 120 cm hó várta a síelőket. Olaszországban is beindul egy nem gleccser síterep, mégpedig
Solda (Sulden) pályáin lehet síelni szombattól.

Diavolezza, Svájc
Diavolezza, Svájc
A mostani hétvégére Tignes után újabb francia terep nyit ki, igaz csak az ottani őszi szünet idejére. Szokás szerint, snowboardos táborokat tartanak október 24. és november 1. között Les 2 Alpes gleccserén. A teljes nyitásra még november végéig várni kell.

Csak egy pályával, de az osztrák Kitzbühel is beindítja a lifteket a hétvégén. A nyáron síterepcsoportot váltó stájerországi Loser pedig nyílt napot tart szombaton, amikor az érdeklődők megismerkedhetnek a síterep működésével. A tervek szerint a hóágyúkat is beindítják a gyerekek kedvéért, ha csúszkálásra nem is, de hógolyózásra elég lehet az a néhány hófolt, amit sikerülhet összehozni.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.