Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hol van már a tavalyi hó? Azon rendezik az olimpiát!

2012.11.20. Bata Attila

Hol van már a tavalyi hó? Azon rendezik az olimpiát! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tanult a 2010-es kanadai olimpiai keserű tapasztalataiból, amikor azon kellett aggódni, hogy hóhiány miatt versenyek fognak elmaradni. Az oroszok már az előző szezonban legyártják a havat, jól eltárolják, aztán, ha jön az olimpia, előveszik és szétterítik.
Az amúgy fantasztikus havazási statisztikával rendelkező kanadai Whistler és környéke is szenvedett két évvel ezelőtt. Közvetlenül az olimpiai előtt beütött a krach, a hőmérséklet megemelkedett, még a hóágyúkat sem lehetett használni, sőt még az eső is elkezdte áztatni az addig nagy nehezen összehordott havat. Sajnos a 2010-es olimpián és a 2011-es alpesi világbajnokságon is nagyon rossz időjárási és hóviszonyok mellett kellett megrendezni a versenyeket. Természetesen, ez nem a rendezők hibája, hiszen ők a maximumot hozták ki a helyzetből, már az is csoda, hogy versenyeket lehetett rendezni.

Szóval, az utóbbi évek nagy versenyeit nem fogadta kegyeibe az időjárás, és a NOB most az ezzel járó kockázatot szeretné csökkenteni, amiben van is valami, főleg, ha arra gondolunk, hogy Szocsiban a havas versenyeket a tengerpart pálmafáitól kb. félórás utazásra fogják rendezni. Ebből a szempontból leginkább a síugrás és ezzel együtt az északi összetett verseny van veszélyben, hiszen a síugrók versenyeit elég alacsony tengerszint feletti magasságon rendezik, mindössze 610 méter magasan található a RusSki Gorki ugróközpont.

Jean-Claude Killy, a franciák egykori fantasztikus síelője, jelenleg a NOB szervezőbizottságának tagja az orosz tévének kijelentette, hogy nem szeretnének úgy járni, mint a kanadaiak. Ennek érdekében az olimpia előtti szezonban már legyártják a szükséges hómennyiséget, amelyet egész nyáron – megfelelő körülmények között – tárolnak majd, és szükség esetén közvetlenül a versenyek előtt szétterítik a síugró versenyek színhelyén.

Szeptemberi síelés az előző szezon haván Norvégiában
Szeptemberi síelés az előző szezon haván Norvégiában
A módszer egyébként nem szokatlan, van rá példa, hogy egy síterep tárolja az előző szezonban megmaradt havát, amelyet nyáron vagy közvetlenül a szezon előtt átad a közönségnek. Persze ezek az akciók inkább marketingjellegűek, komolyabb síelésről nem beszélhetünk, mint például a norvég Trysil síterepe, amely szeptemberben terítette szét a nyáron betárazott havát.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.