Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavinabeleset: életveszélyben a holland herceg

2012.02.19. Bata Attila

Lavinabeleset: életveszélyben a holland herceg Péntek délután temette maga alá egy lavina Johan Friso holland herceget az ausztriai Lech síterepén. A herceget jeladója segítségével találták meg, de legalább 20 percig volt a hó fogságában. Jelenleg az innsbrucki kórházban kezelik, állapota továbbra is életveszélyes.
Évtizedek óta Ausztria egyik legjobb síterepén, a vorarlbergi Lechben tölti kéthetes síszünetét a holland királyi család. Nem csak ők, hanem más európai és arab uralkodó családok, valamint hollywoodi sztárok is szívesen jönnek a felkapott osztrák síterepre. Néhány évvel ezelőtt annyi hó esett, hogy a lavina lezárta a faluból kivezető utat, így a holland királyi család csak napokkal később tudott hazautazni. Az idén jóval komolyabb gondot okozott a lavina.

Pénteken Johan Friso herceg pályán kívüli síelésre indult egy hegyivezetővel. A környéken nagyon magas a lavinaveszély, az ötös skálán négyes fokozatú. A hegyoldal ugyan nem volt lezárva, de ilyen fokozatú lavinaveszélynél elég kockázatos a pályán kívüli síelés. Egyelőre tisztázatlan hogyan indult el a lavina, amely betemette a herceget és kísérőjét. A kísérője hamar kiszabadította megát, riasztotta a mentőket, és elkezdték keresni a herceget, akit jeladója segítségével találtak meg, de csak 20 perccel később tudták kiásni a hó alól.

A holland királyi család szállása a síterepen
A holland királyi család szállása a síterepen
A herceget az innsbrucki kórházba szállították, ahol szinte teljes a hírzárlat a herceg állapotával kapcsolatban. A királyi család ügyeiben jól értesült holland NRC Handelsblad napilap állítása szerint a herceg túl sok időt töltött a hó alatt oxigén nélkül, és 32 fokra kihűlt a testhőmérséklete, amikor megtalálták. Lavinaszakértők szerint ez még „szerencsés” is lehet, hiszen az ennyire lehűlt testnek jóval kevesebb oxigénre van szüksége.

A Friso herceg Beatrix királynő, aki szintén Lech-ben síel, második legidősebb fia, aki 2004-ben a holland parlament jóváhagyása nélkül vette feleségül Mabel Wisse Smit-et. Ezzel a lépésével már nem tagja az uralkodói háznak, sem ő, sem gyermekei nem jogosultak az uralkodói trónra.

KOMMENTEK
cannibale | 2012.02.19. 19:58
Sajnálatos egy ilyen baleset de kicsit olyan érzésem van,hogy akiknek nincsenek korlátai azok nem is tudják hol a határ.5-ös skálán 4-es fokozat!
Trailrider | 2012.02.19. 22:54
Ez nem így működik. 4-esben is találsz biztonságos lejtőket, igaz, csak lankásabbat, és 1-esben is elindulhat alattad a hegy, ha megfontolatlan voltál. Ők most nem találták meg a biztonságos lejtőt :(
Csabee | 2012.02.21. 08:22
Nagyjából én is cannibale-al értek egyet.
A cikk alapján jól felkészültek a kockázatra (hegyivezető, jeladó stb.) de azért 4-es fokozatnál próbálkozni...
Durva matek alapján azt is mondhatná az ember hogy 80% kockázatot vállaltak be, még ha a kép azért árnyaltabb is a valóságban.
Trailrider | 2012.02.21. 16:54
4-es lavinaveszélyben is lehetsz 100%-ig biztonságban, csak hát akkor nem csúszol, mert nem egy rendes lejtőn állsz :)))
De pl friss porhavat elvétve találsz, ha 2-esen, vagy alatta áll a skála. 3-masban épp ezért még sokan mennek. 4, igen, az egy csúnya szám, ott már nagyon észnél kell lenni. A jó lejtőket el is lehet felejteni...
bouquetk | 2012.02.23. 10:08
1-es lavinaveszélyben gyakorlatilag nincs hó. 4-esben nem megyek le a pályáról. Itt a lemenésen nem azt kell érteni, hogy levágok egy kanyart, vagy hasonló,hanem rendes off piste.
skithehill | 2012.02.25. 10:51
Az Extreme Channelen a helikopterből kiugró őrültek sokszor a maguk indította lavinában jönnek, majd egy éles kanyarral "kijönnek" belőle. Érdekes, hogy a hegyi vezetőnek semmi baja, míg a herceget maga alá temette. Ilyen helyen extrém sítudás kell, nem egy hercegi vagányság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.