Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Ijesztő látvány: ártalmatlan lavina a svájci falu felett

2015.03.04. | Szerző: Bata Attila
Kissé megijedhettek tegnap reggel a svájci Saas Fee síterep lakói. Egy hatalmas lavina zúdult le a magasból a falura, ahogy ez a videóban is látható. Szerencsére ebben a nagy fehér masszában hó már nem sok volt, az már jóval a falu felett megállt. A falura már csak a hófelhő szállt le, amelyet a lavina okozott.
h i r d e t é s
Tegnap reggel a síterepen szokás szerint, biztonsági okokból, mesterséges lavinát idéztek elő. Az utóbbi napokban 50-60 cm hó hullott, megnőtt a lavinaveszély, ezért az instabil hóréteget, biztonságos körülmények között, lerobbantották. A robbantást egy helikopterről végezték, a mesterséges lavina 3500 méteres magasságban indult el.Mondhatni, hogy nagyjából a tervek szerint zajlott az akció. A lerobbantott hóréteg még a falu felett megállt, azonban az omlás következtében keletkezett lavinafelhő a faluig is leért, ahol elérte az 1700 méteres magasságban fekvő házakat is. Ebben a jelenségben természetesen senki sem sérült meg, habár a látvány kicsit ijesztően hat még a videón keresztül is.

A helyi szakemberek szerint gyakran kell mesterségesen beavatkozni, és megelőzni az igazi lavinák kialakulását. Ilyenkor előfordulnak a tegnap reggelihez hasonló esetek, néha az is megesik, hogy egy kis „lavinapor” jut a faluba is.

Szöveg és olvasói videó a svájci SRF-től.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »