Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Kaprun: új hóágyúk és freeride útvonalak

2009.11.18. | Szerző: Stani
Kaprun: új hóágyúk és freeride útvonalak Salzburg leghóbiztosabb síparadicsomában az idén a hóágyúrendszert bővítették. Továbbá új freeride útvonalak kerültek kiépítésre a mélyhó szerelmeseinek legnagyobb örömére.

Hóágyúk a gleccseren

A Kaprun felett elhelyezkedő Kitzsteinhorn magasságának, a gleccsernek és mikroklímájának köszönhetően eddig is hóbiztosnak számított, olyannyira, hogy még a nyári hónapokban is lehet itt síelni. Nagy magasság ide-vagy oda az osztrákok nem bíznak semmit sem a véletlenre, tapasztaltuk ezt már a többi osztrák gleccser síterepnél, ahol Holle Anyó szabadnapjain a hóágyúk kerülnek előtérbe.

Az idén a már meglévő hóágyúrendszert jelentősen modernizálták és bővítették. Még több vezeték, hidráns és hóágyú, na és természetesen az elengedhetetlen víz. A több millió eurós fejlesztés során bővítették a hóágyúrendszert a Sonnenkar környékén, ahol egy új sípályát is létrehoztak. Az új sípálya a Schmiedinger felvonók alsó állomásától indul, és a 8-as jelölésű pályákba torkollik. Talán az egyik legfőbb újdonság, hogy immáron a gleccser végét is képesek behavazni, a vezetékek egészen a hatüléses Sonnenkarbahn tetejéig kiépültek. Ennek különösen az őszi időszakban van nagy szerepe, amikor a napról-napra hidegebbé váló időjárás igencsak kedvez a mesterséges havazásnak.

Mélyhavazás XXL méretekben – új freeride útvonalak

Freeride XXL, így hangzik az idei szezon szlogenje. A hóbiztossága és változatos mélyhavas területei végett -amik ráadásul könnyedén elérhetők a felvonókkal- régóta kedvelt, s mint az Alpok egyik legjobb freeride „szpotjaként” ismert. Az idei szezontól három új lesikló útvonal is kijelölésre került, amik létrehozásában sok köszönet illeti Volker Hölzlt (Freeride Experience) és a helyi freeride csapatot.

A háromezer méteres magasság jóvoltából a porhóra kiéhezett síelők már akár októberben is élvezhetik a szűzhó nyújtotta örömöket. A helybéli terepsíelők munkájának eredményeként a 2009/10-es szezontól az ide érkező vendégek is belekóstolhatnak a kapruni gleccser vadabb, sok-sok élményt tartogató oldalába. A korábban említett három új útvonal a West Side, a Left Wing és a Jump Run. A West Side a hatüléses Kristallbahn tetejétől indul, és ez a leghosszabb a kijelölt freeride lejtők között. Aztán ott van a középnehéz Left Wing, ami a Gletscherjet II kabinosától és a Langwiedbahn négyülésesétől balra kanyarog a Langwiedboden izgalmas huplikkal tarkított hegyoldalán. Végül a harmadik a Jump Run, ami a Kristallbahn melletti 10-es pályától indul és kisebb-nagyobb letörések, továbbá természet alkotta félcsövek jellemzik. A három új mellett természetesen megmaradt a kettő, már korábban kialakított lesiklópálya; az Ice Age (Magnetköpfl Route) a Schmiedinger gleccseren és a Pipe Line a Langwiedboden lejtőin.

Freeride információs pont az Alpincenternél

Az új dimenziókat kínáló freeride útvonalak mellett a kellő biztonságnak is nagy figyelmet szentelnek, hiszen, aki terepre vágyik, annak tisztában kell lennie az alapvető írott és íratlan szabályokkal.

Így az Alpincenternél egy freeride információs pontot hoztak létre, ahol minden érdeklődő tájékozódhat az aktuális hóviszonyokről, időjárásról, lavinaveszélyről, a freeride útvonalakról; de hasznos tanácsokat is olvashatunk. Mindegyik útvonal kezdeténél információs táblák kerültek felállításra, ahol egy domborzati térkép segítségével még egy utolsó pillantást vethetünk az útvonalunkra, onnan megtudhatjuk a lejtő meredekségét.

Freeride workshopok januártól

2010. január 18-tól hétfőnként freeride workshopok lesznek a gleccseren, ahol osztrák sí-, és snowboardoktatók vezetik be az érdeklődőket a freeride világába; felszerelés, lavinaismeret, tanácsok, mélyhó síelés technikája.
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 105 vendég és 11 regisztrált felhasználó látogatja.