Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Katschberg-Aineck: lavina sodort el egy magyar síelőt

2014.01.28. sielok.hu

Hétfő délelőtt lavina sodort el egy 22 éves magyar síelőt az ausztriai Aineck-Katschberg síterepén. A hír szerint a magyar síelő pályán kívül síelt, amikor egy saját maga által indított lavina temette be. Szerencsére sikerült saját magát kiszabadítnia a hó fogságából és sértetlenül megúszta a kalandot.
A regionews.at rövid híre szerint egy 22 éves magyar síelő szenvedett lavinabaleset a karintiai-salzburgi határon található Katschberg-Aineck síterepén, annak is a salzburgi (Aineck) oldalán. A salzburgi lavinaszolgálat beszámolója ugyan nem nevesíti a balesetet szenvedett személyt, de a leírás alapján ugyanarról azt esetről lehet szó.

A helyszín (Kép: Lawinenwarndienst Salzburg)
A helyszín (Kép: Lawinenwarndienst Salzburg)
A magyar síelő hétfő délelőtt, 10:20-kor síelt be a lezárt területre. A lezárásra biztonságtechnikai eszközzel és lavinaveszélyt jelző táblákkal is felhívták a síelők figyelmét. A lavinaszolgálat beszámolója szerint egy közel 150 méter hosszú és 20 méter széles lavinát indított el, amely magával sodorta a síelőt. A hó szinte teljesen betemette, de szerencsére a feje nem került a hó alá. Szemtanúk szerint a magyar síelőnek saját erejéből sikerült kiszabadítania magát a hó fogságából mire a hegyimentők odaértek. Mivel az eset egy sílift közelében történt, a balesetnek több szemtanúja volt, ők azonnal értesítették a hegyimentőket.

A helyszín (Kép: Lawinenwarndienst Salzburg)
A helyszín (Kép: Lawinenwarndienst Salzburg)
Az utóbbi napokban kisebb-nagyobb havazás érte el a környéket. A viharos szél miatt a hóréteg nem volt egységes, egyes helyeken komolyabb mennyiségű havat hordott össze a szél. A baleset az ötfokú skálán hármas jelzésnél történt egy körülbelül 50 fok meredekségű hegyoldalban.

A helyszín (Kép: Lawinenwarndienst Salzburg)
A helyszín (Kép: Lawinenwarndienst Salzburg)
Jelenlegi információk szerint a síelő nem szenvedett sérülést, szerencsésen megúszta a kalandot. Egyedül léceit bánhatja, amelyek ott maradtak valahol a hóban. A hegyimentők később biztonságban levitték a völgybe.

A helyszín (Kép: Lawinenwarndienst Salzburg)
A helyszín (Kép: Lawinenwarndienst Salzburg)
KOMMENTEK
balumaci | 2014.01.28. 04:52
Igazi majom... Szerencsére nem esett baja, de ennyit legalább megérdemelt, hátha többé nem veszi semmi be a figyelmeztetést...
lanci | 2014.01.28. 08:15
Pénteken én is ott jártam, igaz akkor kb. 40cm-re láttam el magamtol, eszembe sem jutott volna szűzhavazni, holott a pálya kivállóan alkalmas erre...persze, ha villog a lavina jelzo, akkor csak mindenki magára vessen ilyen esetekben. Alapbol extrem sport lett a síeles, nem kell már tovabb csavarni...
Thisnoall | 2014.01.28. 09:55
Én nem tudom hibáztatni. Sajnos 3/5-ös jelzésnél én is simán kimentem volna. Örülök, hogy nem esett baja.
Szab | 2014.01.28. 10:24
Hülye.....erre nincs más szó.
butchcas | 2014.01.28. 10:41
A 3-as fokozattal önmagában nincs baj, csak ésszel kell menni. Az 50 fokos hegyoldal bevállalása nem volt jó ötlet, mentségére szóljon, hogy a felvonó alatt jó eséllyel látja valaki és kiássák. Mindenesetre tanulságos, mert a fényképek alapján ártalmatlan oldalnak tűnik. (Ilyenekben simán síeltem a hétvégén, nem is voltam teljesen nyugodt, de nekünk a lavina kimaradt.)
borz000 | 2014.01.28. 10:47
A fő hiba hogy egyedül volt, más problémát nem látok ezzel. Csak azért, mert kiment a pályáról, nem kell lehülyézni. Előbb-utóbb eljut az ember olyan szintre, hogy csak a pályán már kicsit unalmas.
Bata Attila | 2014.01.28. 11:04
Sokan azt hiszik, lavina csak meredek hegyoldalban alakul ki + nagyon vastag hóréteg kell hozzá.

http://www.theblaze.com/stories/201...4/01/20/he-is-about-to-sk...

Ez a múlt héten történt az USA-ban, enyhe lejtés, nincs sok hó, a lavina elkapja a síelőt, aki az egészet felveszi a sisakkamerájával...
Harmati József | 2014.01.28. 12:20
Egy-két kommentből kitűnik, hogy miért szeretik a magyar sízőket Ausztriában! Nem számít a sí kressz.
Szegény Sumi is azt hitte, hogy a szikla is ismeri őt!
butchcas | 2014.01.28. 12:43
Mi köze ennek a síkresszhez? Pályán kívül azt csinálok, amitől nem félek. És mi köze ennek a magyar sízőkhöz? Mintha az osztrákok nem freerideolnának.
Trailrider | 2014.01.28. 12:54
Butchas, a számból vetted ki a szót. A freeride nem magyar sajátosság, és nem valami fenegyerekeskedés. Most jöttem haza Avoriazból, én ennyi freeride lécet egy halomban még nem láttam. És nem azért veszik őket, hogy a pályán karcoljanak vele...
A lavinaveszélyről meg annyit, hogy jó porhó hármas alatt nincs. Nem feltétlen jó ötlet egy ötven fokos lejtőre rámenni, és pláne nem jó ötlet egyedül, hiszen akkor még, ha van is felszerelés, nincs társ, aki mentsen. De az vesse rá az első követ, aki még nem csinálta...
És örülök, hogy sértetlenül megúszta.
aracsp | 2014.01.28. 13:39
Én itt síelek 9 éve, most vasárnap jöttem haza innen. Csak elmebetegek mennek ilyen lejtőre, kijelöletlen pályára. Ezer tábla figyelmeztet, meg aki nem idén síel először, az tudja, hogy mit jelent 20 cm friss hó egy ilyen lejtőn. Örülök, hogy megúszta, de egy szaftos bünti azért kijár. Olaszoknál állítólag van olyan hely, ahol ha lemész a pályáról, 1000 EUR a bünti. Nagyon helyes. Aki meg nem bír magával és nem elég neki 70 km kijelölt, biztonságos, jól karbantartott pálya, az gondolkodjon el azon, hogy mi történt Schumacherrel...
butchcas | 2014.01.28. 13:46
Nem értem, milyen alapon büntetnének meg azért, mert síelek a természetben. És a sítúra? Ha eleve nem akarok pályán menni, se föl, se le? Saját felelősségre, a kockázatok ismeretében. Senkinek semmi köze hozzá. Ez nem is a sísporthoz tartozik, hanem a hegymászáshoz. Schumachernek peche volt, van ilyen.
Harmati József | 2014.01.28. 14:23
A síkresszben benne van,hogy táblával tiltott helyre nem ajánlott! letérni,mert senki nem vállal felelősséget a balesetért.A" senkinek semmiköze hozzá"-felfogással nem lehet vitatkozni!
tpisti53 | 2014.01.28. 14:25
Butchas! Teljesen igazad van. A Schumi baleset szinte teljesen kizárt, hogy bekövetkezzen de sajna bekövetkezett. Valószínűsége 1:a sok millióhoz. Semmi hibát nem követett el. Van aki szinte álló helyzetben sérül meg. Ilyen az élet. Ezekkel az kockázatokkal szerintem nem kell számolni annyira ritkák. Viszont balumaci, aracsp! Te elég furán állsz a kérdéshez. A te a valószínűsíthető tudásoddal nincs jogod elitélni azt amiről nincs tapasztalatod. Tudod. Mindenki másképp csinálja. Ettől még nem elmebeteg, nem majom és nem rossz ember. Csak más az igénye. Téged elitélhet egy sielni nem tudó amiért lejössz egy piros pályán!? Neki az is elmebeteg dolog. A síugrók, lesiklók, Kolumbusz, Neil Armstrong meg Kukk is elmebetegek voltak? Gondold át.
butchcas | 2014.01.28. 14:27
Nem is. Ha "nem ajánlott" és "nem vállalnak felelősséget", akkor meg is egyeztünk. Ez tehát nem tiltás.
Harmati József | 2014.01.28. 14:37
Akkor már csak egy jó biztosítást kell kötni és uccu neki!
butchcas | 2014.01.28. 14:42
Van egész éves ÖAV. Viszont ha valaki tud olyat, ami pár napra is köthető és pályán kívüli sízésre, hegyimentésre is fizet, megköszönném. Néha kellene a túratársaknak.
jóska63 | 2014.01.28. 15:13
haha aki kimegy az fizethet 1000 eur-t na oda sem megyek vagy érjen uttól a gandemari :-), szerintem be is kéne fedni a sípályákat mert hideg van, aki ilyet mond azt én kitítanám minden hegy környékéről maradjon csak egy jó kis irodában ott biztos nem esik baja.

Amúgy egyértelműen lavinás nap volt hétfőn, de ez magától érthető volt, kevés hó aka sok helyen a fűre esett rá, korábban esett az eső aka a jégre esett a friss hó. Mivel idén még nem volt hó a az útvanalokon még nem volt nyom ez is a horgonyzás hiányához vezett.

Amúgy a képen jól látható ha jól gondolom az ürge nem a meredeken ment csak besíelt alá elvágta a megtásztást , illetve nyomást adott pont a kritikus pontra, azt ráborult a hegy, nem mehetett valami túl gyorsan....

tipikus rossz útvonal választási hiba és nem a fokozat vagy a meredekség miatt

amúgy OT-ben is sok spontán lavina nyomott lehetett látni, főleg horgonyzási problémák miatt.

végre lehet big-line okat menni :-) ausztriában :-)
jóska63 | 2014.01.28. 15:16
ja a szelet kifelejtettem a szélalatti megpakolt hegyoldal volt "loaded with snow" tipikus esete
Pistabácsi | 2014.01.28. 16:05
Na igen...kis hazánk megint címlapra került, és ismét egy "gyökér" miatt...mikor tanuljuk már meg tiszteletben tartani a szabályokat? A lezárt terület az lezárt terület....nem véletlenül...
Szecsi | 2014.01.28. 16:21
A lezárt terület, az elzárt terület táblák azért vannak kirakva, hogy azok akik tényleg "gyökerek" ne induljanak el a sípálya helyett arra, mert az nem sípálya! Ezzel védi saját magát a síterep a "gyökerek" és ügyvédjeik ellen.
Aki szándékosan megy ilyen helyre az nem kell, hogy alapból gyökér legyen, mert tudja, legalábbis tudnia kellene, hogy mivel kell számolnia, és az, hogy az adott területet lifttel, vagy gyalog közelíti meg az irreleváns.

Aki pedig soha életében nem síelt még pályán kívül (és most nem a pálya mellett +5 méteres sávra gondolok) igazán csöndesebb maradhatna, és nem kellene mindenféle negatív jelzővel illetni a pórul járt honfitársat.
aracsp | 2014.01.28. 17:05
Aha, na persze...Szóval Schumi balesete egy ilyen véletlen, mi? Ha nem megy le a kijelölt pályáról, akkor nem esik el egy sziklában és nem üti be a fejét egy másikba. Ennyi. Más az igénye? Nekem meg akkor az az igényem, hogy az autópályán szembe közlekedek a forgalommal. De azért ne ítélj el, mert nekem ez az igényem. Nyilván kisarkítom, de ez a lényeg. A szabályokat meg be kellene tartani, mert így esetleg az illető ön- és közveszélyessé válik.
jóska63 | 2014.01.28. 17:17
a pályáról lemenni nem tilos! forgalomba szembe haladni meg tilos

csak akkor nincs felelőssége a silifttársaságnak

aki nem tud rendesen sielni mint schumi az ne menjen le illetve aki lemegy az ezzel vállalja a következményeket, de kint sem szabad másokat veszélyeztetni
deckard | 2014.01.28. 17:22
Pistabácsi, aracsp:
A legbarátibb amit tudnék javasolni, hogy ha valamihez nem értesz, ne csacsogj bele...
Trailrider | 2014.01.28. 17:32
Butchas: Uniqa Yeti. Board biztinek nevezik, de jó mindenféle offpiste aktivitásra. És vigyázz, az ÖAV csak kettes lavináig biztosít. Nekem is van, de ha szükséges, inkább kötök még Yetit is.
deckard | 2014.01.28. 17:59
"ÖAV csak kettes lavináig biztosít"
Erre van valami forrásod, mert a tájékoztató füzet csak a 6000m feletti magasságot írja kizárásként...
A Yeti-nél még mindig ki kell töltetni a liftessel/hegyimentővel a papírt, hogy mikor hagytad el az ellenőrzött zónát?
Trailrider | 2014.01.28. 18:12
Nem tudom már, hol, de az ÖAV irományában olvastam. Hogy online volt, vagy print, nem emlékszem. Ha megtalálom, belinkelem.
Ja, régen tényleg így volt a Yetinél, de most már nincs külön formula. Túrasínél vakarhatná is a fejét az ember, hogy kivel szignóztasson :-)
butchcas | 2014.01.28. 20:05
ÖAV meglepne, de majd utána nézek. A yetit köszi!
crkznkllz | 2014.01.29. 12:54
Ez a hír olyan mint a mai ítéletidő. Relatív... Volt már, hogy beültem én is a hóba és kilátszott a fejem, mégsem lett belőle hír. Meg elmentem a hüttébe pottyantani, de abból sem lett hír. Cuki amúgy a hórakás. Legalább akkora mint a boardnyomok mellette. "Borzongok.."
butchcas | 2014.01.29. 14:52
ÖAV kondíciók: http://oeav.at/portal_wAssets/docs/...service/versicherung/2013...

Nincs benne fokozatra korlátozás, de tényleg csak 6000-ig működik (expedícióra). Ez mostanában engem nem érint. :)
pokmalac1 | 2014.01.29. 19:11
Vettem a fáratságot és elolvastam a sok okosságot. Ez az egész, csak azért hír, mert magyar volt a fiatal. Szvsz, ilyen nap, mint nap történik sielős helyeken. Nem értem, hogy került ide Schumi? Nem értem, miért kell rögtön le.... mindenki, aki nem a pályán siel? Írt-e már egy frd-s is bármit bárkiről, hogyha a pályán érte baleset? A csak pályasielők mielőtt szétosszák az észt, kicsit olvasgassanak... és olyanról lehetőleg ne írjanak zöldségeket, amit eddig csak a tévében láttak...
Szányi Gábor | 2014.01.29. 20:18
Szerencsére nem egy elhúnyt honfitársunkat kell gyászolni.Lehet vagánykodni és lezseren kezelni ezeket a történeteket,de elsősorban azt kell hangsúlyozni,hogy kerühető el egy tragédia,hogy lehet megelőzni!Mindenkinek tisztában kell lenni a képességeivel és annyit vállaljon ,ami belefér.Sem én ,sem a tanitványim nem kerülhetnek lavinaveszélyes helyzetbe,mert oda nem kell menni ahol lavinaveszély van.A kijelölt pályán kell maradni.Ott érvényes a biztosítás is.Erről nem nagyon olvasok hogy mennyibe kerül egy mentés ami a pályán kivül történik.Hegyimentők,helikopter, kórházi ápolás,stb.A következményekről kellene sokal többet cikkezni.
jóska63 | 2014.01.29. 20:48
egy mentés kb 1,5 mill huf tól indul

de jó lenne tanítani azt is hogy hol és miért indul meg a lavina, mik a veszély jelek, faktorok
butchcas | 2014.01.30. 10:04
Az ÖAV 25000 EUR-ig fizet mentésre, az már sok mindenre elég.

Vannak lavinaismereti oktatások, aki rendszeresen kijár a pályáról, talál magának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Pension zur Heiligen Krone
A panzió 50 fő befogadására alkalmas, 7 db 4 ágyas stúdió jellegű apartman és 5 db 2 ágyas szoba várja a vendégeket büféreggelivel, saját étteremmel. A panzió teljes személyzete magyar.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bachbauer apartmanok
Hangulatos kis apartmanház 2-6 fős apartmanokkal a Lungau régió központi részén, 400 méterre a Grosseck/St Martin kiskabinos lift völgyállomásától. Szolgáltatások: ingyenes WiFi, közös társalgó, reggeli, játszótér.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Fischer Ferienhaus
Családi apartmanház Obertauern és Grosseck síterepek között, Twengben. A pályák akár saját autóval, akár a sí kártyával ingyenesen használható síbusszal (90 m) is elérhetők. Igényesen bútorozott apartmanok, összesen 24 vendégággyal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.