Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kitzbühel: helikopterrel hozzák a havat a pályára

2014.01.16. 2014.01.17. Bata Attila | frissítve: 2014.01.17.

A szervezők szerint nincs veszélyben a világ talán legismertebb alpesi síversenye, a kitzbüheli lesiklóverseny megrendezése, amelyre a jövő hétvégén (január 24-26. között) kerül sor. Azonban a pálya déli fekvésű részeire már helikopterrel kell szállítani a havat, mert túl meleg van a hóágyúzáshoz.
Az ORF arról számol be, hogy öt nappal az jövő heti edzések előtt sok gondot okoz a szervezőknek az enyhe időjárás. A meleg szél szinte falja a havat, amit a magas hőmérsékletek miatt hóágyúkkal nem lehet pótolni. További gondot jelent, hogy az előrejelzések sem túlságosan biztatóak a közeljövőre.

A hosszú lesikló pályának van egy szakasza, a Hausberg rész, amely déli fekvésű, a legnagyobb gondok itt alakultak ki. A szervezők évtizedek óta számítanak erre, és ismerik ennek a szakasznak a hátrányait, így két megoldással is készültek.

Jelenleg az ’A’ tervet hajtják végre, vagyis a hegytetőn korábban betározott hóból pótolják a kritikus szakasz hiányát. Csütörtökön és pénteken két helikopter szállítja a havat a csúcsról erre a pályaszakaszra.

Helikopterrel érkezik a hó (Kép: Kitzbühel - Tirol / Facebook)
Helikopterrel érkezik a hó (Kép: Kitzbühel - Tirol / Facebook)
Amennyiben nem sikerülne ezt a szakaszt előkészíteni, van egy ’B’ terv is, ami azt jelenti, hogy az említett szakasz kimarad a versenyből, és helyette egy alternatív útvonalon, egy hóbiztosabb szakaszon, folytatódna a verseny, majd később a pálya vonalvezetése visszatérne az eredeti pályához. Erre a megoldásra már többször is volt példa, legutóbb 1998-ban és 1972-ben.

Amiért mégis fontos az eredeti szakasz előkészítése, egyrészt ez a klasszikus útvonal, másrészt itt található a híres ugrató (Hausbergkante), amely így kiesne a közvetítésből.

Utoljára 2007-ben volt ilyen rossz a helyzet, akkor a környékbeli gleccserekről kellett havat hozni helikopterekkel és teherautókkal. Annyira katasztrofális volt a helyzet, hogy a helyi média viccesen hómagasság helyett a fűszálak magasságának adatait mérte. Akkor a gyors versenyek elmaradtak, csak a szlalomot tudták megrendezni.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Ludwighaus
A Ludwighaus fiatalos alpesi ház Neukirchen am Grossvenediger központjában, a Wildkogel Arena sítereptől kb. 600 m-re található, de Kitzbühel és Zillertal síterepei is 15 perc alatt elérhetőek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.