Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Kitzbühel: helikopterrel hozzák a havat a pályára

2014.01.16. | Frissítve: 2014.01.17. | Szerző: Bata Attila
A szervezők szerint nincs veszélyben a világ talán legismertebb alpesi síversenye, a kitzbüheli lesiklóverseny megrendezése, amelyre a jövő hétvégén (január 24-26. között) kerül sor. Azonban a pálya déli fekvésű részeire már helikopterrel kell szállítani a havat, mert túl meleg van a hóágyúzáshoz.
h i r d e t é s
Az ORF arról számol be, hogy öt nappal az jövő heti edzések előtt sok gondot okoz a szervezőknek az enyhe időjárás. A meleg szél szinte falja a havat, amit a magas hőmérsékletek miatt hóágyúkkal nem lehet pótolni. További gondot jelent, hogy az előrejelzések sem túlságosan biztatóak a közeljövőre.

A hosszú lesikló pályának van egy szakasza, a Hausberg rész, amely déli fekvésű, a legnagyobb gondok itt alakultak ki. A szervezők évtizedek óta számítanak erre, és ismerik ennek a szakasznak a hátrányait, így két megoldással is készültek.

Jelenleg az ’A’ tervet hajtják végre, vagyis a hegytetőn korábban betározott hóból pótolják a kritikus szakasz hiányát. Csütörtökön és pénteken két helikopter szállítja a havat a csúcsról erre a pályaszakaszra.

Helikopterrel érkezik a hó (Kép: Kitzbühel - Tirol / Facebook)
Amennyiben nem sikerülne ezt a szakaszt előkészíteni, van egy ’B’ terv is, ami azt jelenti, hogy az említett szakasz kimarad a versenyből, és helyette egy alternatív útvonalon, egy hóbiztosabb szakaszon, folytatódna a verseny, majd később a pálya vonalvezetése visszatérne az eredeti pályához. Erre a megoldásra már többször is volt példa, legutóbb 1998-ban és 1972-ben.

Amiért mégis fontos az eredeti szakasz előkészítése, egyrészt ez a klasszikus útvonal, másrészt itt található a híres ugrató (Hausbergkante), amely így kiesne a közvetítésből.

Utoljára 2007-ben volt ilyen rossz a helyzet, akkor a környékbeli gleccserekről kellett havat hozni helikopterekkel és teherautókkal. Annyira katasztrofális volt a helyzet, hogy a helyi média viccesen hómagasság helyett a fűszálak magasságának adatait mérte. Akkor a gyors versenyek elmaradtak, csak a szlalomot tudták megrendezni.

Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »