Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Versenyek versenye: harc az időjárással Kitzbühelben

2014.01.22. | Szerző: Bata Attila
A szervezők komoly harcot vívtak az előző napokban is, hogy hétvégén meg lehessen rendezni a világ legismertebb síversenyét. A harc még nem ért véget, az emberfeletti munka mellett nagyon kellene, hogy az időjárás is besegítsen, legalább hideg legyen a következő napokban.
h i r d e t é s
Szombaton rendezik a versenyek versenyét Kitzbühelben. A versenyt, amelyhez egy ország igazítja a programját. Az előjelek nem a legkedvezőbbek a szombati verseny előtt. A lesikló pálya klasszikus útvonalának egyik szakasza (Hausberg) déli fekvésű, ezen a részen szinte alig volt hó a múlt héten. A szervezők helikopterekkel 2000 köbméter havat hoztak erre a részre, jelenleg már bőven van hó, egyedül a minősége kérdéses.

Ahogy már végszükség esetén többször is előfordult, legutóbb 1998-ban, ezt a részt ki lehet hagyni, és helyette a hegy másik oldalán (a szlalom pályán) vezetik le a versenyzőket a célba, de ezzel sok minden elveszne a klasszikus futam hangulatából. A Hausberg részen van egy híres ugrató, valamint rögtön a célegyenes előtt, egy meredek hegyoldalban kell a versenyzőknek keresztbe síelniük. Ez a mutatvány önmagában sem könnyű az ugrató után, de a futam vége felé, teljesen égő combokkal, a rendszerint tükörjeges pályán látványos, de nagyon nehéz művelet. A nehézségét az adja, hogy lehetőleg minél magasabban kell átvágni a hegyoldalon, hogy utána jól lehessen befordulni a célegyesbe. Aki lenntre kerül, bárhogy is állt eddig, elbúcsúzhat a reményeitől.

A 7-es és 8-as pontokon volt kevés a hó
A 7-es és 8-as pontokon volt kevés a hó
A hó már ott van a pályán, de nagyon puha és vizes. Ezért a mai edzés el is maradt. Tegnap fenn végre havazott, de lenn még eső esett. A pályát már napok óta vizezik, vagyis nagy nyomással vizet fecskendeznek bele, amely ha szerencsénk lesz, akkor a víz belefagy, és a pálya beton kemény lesz szombatra. Ez teljesen szokásos eljárás, mindenhol így „jegesítenek”, de ehhez jól jönnének az éjszakai mínuszok.

Tegnap így nézett ki a 7-es és 8-as pont, valamint a szlalom pálya
További gond, hogy az előrejelzések szerint péntekre 30 cm hó hullhat Kitzbühelben. Ez elméletileg jól hangzik, de gyakorlatban csak gondot okoz. A bevizezett (bejegesített) pályára hulló friss havat már nem lehet a nehéz ratrakokkal eltakarítani, ilyenkor kell a több száz önkéntes, akik lapátokkal letúrják a havat. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezt egy több kilométer hosszú lesikló pályáról kell letúrni, vagy a sokkal rövidebb szlalom pályáról. Ezért is változik a program. A pénteki és vasárnapi versenyeket felcserélik.

Didier Cuche győzelme 2011-ből. A videó 1:40 percében kerül az ugratóhoz és síel át nagyon szép magasan az említett hegyoldalon...
Péntekre kerülnek a könnyebben megrendezhető szlalom futamok, vasárnapra pedig a szuper-kombináció futamai. A szombati lesiklás időpontja szent és sérthetetlen, az marad változatlanul. Mivel a pénteki gyors futam vasárnapra kerül, ezzel a megoldással a szervezők még kapnak egy napot, hogy rendbe hozzák a klasszikus pályát.

Már csak egyetlen gond maradt, hogy a lesikló versenyek előtt kötelező edzőfutamokat rendezni, amely ma elmaradt. Annyira puha a hó, hogy ilyen sebességénél komoly a sérülésveszély. Emlékezzünk tavaly Lindsey Vonn sérülésére, aki egy ugrató után rosszul fogott talajt a puha hóban. A legutóbbi hírek szerint akár egy „rövidített” edzés is elképzelhető. Az pedig, hogy a várva várt szombati futam elmaradjon, teljességgel elképzelhetetlen.

2014.01.22. 20:28:43 százas
Nálunk sincs mindig jó gabona termés.
2014.01.22. 20:46:29 Stani
úgy néz ki lesz edzés holnap:

Morgen finden dann voraussichtlich 2 Abfahrtstrainings der Herren in Kitzbühel statt:
1. Lauf 11.00 Uhr
2. Lauf 13.45 Uhr
2014.01.22. 22:05:35 százas
Ja, gut!
2014.01.23. 03:55:34 Bata Attila | sielok.hu
az első edzésen kihagyják a 7-8-as részt, az ugratót és a traverzt, a másodikon már nem....
2014.01.23. 04:06:52 Kobak
135,7 km/h-val ment. A Trabimat otthagyná :)
2014.01.23. 09:29:28 TZoli
Nem arról volt szó, hogy a nagy versenyeknél tippelünk?
2014.01.23. 10:03:10 Pulmy
Fél 12 lesíklóedzés! Eurosport 2,ORF élő adás
2014.01.23. 20:20:21 franci252
Legyetek nyugodtak. Gyönyörű verseny lesz... valahogy megcsinálják. Én bízom bennük, meg a keményedő időjárásban. :-)
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »