Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Komoly fejlesztések lesznek idén is a Dolomitok sírégióban

2023.11.21. Bata Attila

November 11-én már megkezdődött a síszezon a legismertebb olasz sírégióban, a Dolomitokban. Itt az idén is hatalmas összegeket költöttek a fejlesztésre. A prioritások megváltoztak, az új liftek helyett inkább a hógyártás körülményeit fejlesztették a 110 millió eurós (kb. 42,2 milliárd forintos) keretből.
A Dolomitokról szinte mindenki hallott már, aki valaha lécet csatolt. A 12 völgyet egyesítő sírégió már a számaival is tiszteletet vívott ki. Összesen 450 sílift üzemel, 1200 kilométernyi pályán lehet síelni, amelyet 350 ratrak gondoz a szezonban. A hókészítést 6000 darab különböző hóágyú és 190 víztározó segíti.

A hatalmas beruházási összegek nagy része az előző szezonokban inkább az új liftek építésére ment el, de már jól megfigyelhető a hangsúly eltolódása, elsősorban a hógyártás irányába. Ugyan épül 4 új sífelvonó is, de az idei szezonban a 110 millió euró kétharmadát már a hógyártás fejlesztésére költik.

Mind a 6000 hóágyú táviránytással üzemeltethető, a ratrakok GPS alapon közvetítik a hóvastagsági adatokat a központba, így a hóágyúzása hatékonyság megemelkedett, pontosan tudják, hol milyen vékony, illetve vastag az aktuális hóréteg. A hóágyúkhoz nem használnak vegyszereket, ez egyébként egész Olaszországban tiltott, és szezonban a hatóságok többször is vesznek mintát a hóból. A síterep szerint a modern hóágyúkkal most fele annyi vízből gyártanak ugyanannyi havat, mint 20 évvel ezelőtt.
Plosebahn: a legkomolyabb liftberuházás az idén
Plosebahn: a legkomolyabb liftberuházás az idén
Sokan kíváncsiak az új liftekre, amelyek igazából a cserének mondhatók, a régi lifteket ugyanazon a nyomvonalon újakkal váltják le. Íme az új liftek:
  • A Bressanone-Plose régióban lecserélték az 1986-ban épült hatszemélyes Plosebahn-t. Helyette a Leitner egy tízszemélyes kabinost adott át a nyáron, amely óránként 2400 utast szállíthat a 2,6 kilométeres útvonalán, amelyet két szakaszra osztottak egy középállomással.
  • A Civetta részen a régi kétszemélyes Casera dei Zorzi – Cornia felvonó helyett egy négyszemélyes épült, ezzel javult a kapcsolat Zoldo és Palafavera között.
  • Két húzóliftet is felújítanak. Val Gardena síterepén a Monte Panna (Cendevaves) felvonót cserélték le. A 3 Zinnen régióban pedig a Heinrich Harrer – Hawaii sífelvonó újult meg.
Más felvonóknál is láthatunk változásokat, néhány helyen a kabinokat modernizálták, máshol az állomások újultak meg. Több pályát is átalakítottak.

Szokás szerint a szezon Cortina-Faloria pályáján indult, azonban az idén két héttel korábban, köszönhetően a havas novembernek. A tervek szerint december 5-én már használható a híres síkörút, a Sellaronda. Ezt a dátumot tavaly is sikerült tartani, idén pedig szintén van rá esély ilyen havas november és egyéb fejlesztések mellett.

Egy „hátránya” is van a hatalmas fejlesztéseknek és a síterepek népszerűségének. A síbérletek nem olcsók. A régióra érvényes napijegy főszezonban 80 euróba (máskor 72-be) kerül. Egyes síterepekre, olcsóbban kaphatók, un. lokális bérletek, ha valaki nem akarja az egész rendszert bebarangolni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
Szállástipp
Residence Civetta csillagcsillag
Modern 2-8 fős apartmanokból álló ház, 100 m-re Civetta felvonóitól. A minőségi fa bútorokkal felszerelt apartmanok mindegyikében található LCD TV. További szolgáltatások: szauna, sószoba, ingyenes WIFI, sítároló, gyerekeknek játszószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.