Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Körkép: hol lehet síelni június közepén?

2024.06.10. 2024.06.17. Bata Attila | frissítve: 2024.06.17.

Bár a legtöbb síelő számára a szezon a tavasz beköszöntével véget ért, a lelkesebbek még később is szemeznek a kínálattal. Június közepe változatos képet mutat a síterepeken. Gleccserek zárnak, gleccserek nyitnak, aki most júniusban síelne, az a megszokottnál jobb hóviszonyokat talál.
Les 2 Alpes, a francia gleccseren az olasz válogatott gyakorol (Kép: Marta Bassino)
Les 2 Alpes, a francia gleccseren az olasz válogatott gyakorol (Kép: Marta Bassino)

Ausztria

Kaprun június 2-án bezárta kapuit, így már csak két síelhető terep maradt Ausztriában. A karintiai Mölltal-gleccser még ezen a héten fogad síelőket, június 17-től itt is megkezdődik a nyári szezon, és csak kirándulókat szállítanak a felvonók. Hírmondónak szokás szerint a tiroli Hintertux maradt meg, ahol a tervek szerint egész nyáron lehet síelni. A június remek hóviszonyokkal indult, az elmúlt napokban kb. 20 cm friss hó hullott.
Hintertux, június 3-án
Hintertux, június 3-án

Franciaország

Az összes európai gleccserre elmondható, hogy a havas április-május, illetve a június eleje jót tett a hóviszonyoknak. Az évszakhoz képest jóval vastagabb havon és jobb hóviszonyok között lehet síelni. Val d’ Isere gleccsere (Pisaillas) szombat óta fogad síelőket 2775 és 3300 méter között. A hét üzemelő pályából négyet a versenyzők, hármat a hobbisíelők használhatnak. A másik francia gleccseren, Les 2 Alpes, csak versenyzők síelhetnek jelenleg, remek feltételek között, ahogy ez a közöségi médiában közzétett képeken látszik. A nyári síelés már kb. egy hónapra korlátozódik a francia hegyekben. Val d’ Isere július 5-én zár. Tignes június 22-én nyit, és július 21-én zár.

Svájc és Olaszország

Svájcban jelenleg Zermatt üzemel. A Cervinia oldal a leghosszabb szezonját zárta, június 9-én lehetett utoljára még csúszni a 6-os pályán. A nyári szezon a gleccseren (Plateau Rosa) a héten megkezdődött, a nemzetközi napijegy 60 euróba kerül. Idén valószínűleg kevesebb élversenyzőt látunk gyakorolni az itteni gleccseren. Miután a következő szezon világkupa naptárából törölték az eddig mindig elmaradt zermatti versenyt, a helyi síterep úgy döntött, hogy a sztárversenyzők helyett a helyi kluboknak és fiataloknak engedélyezi a nyári tréninget a gleccseren.

Az előző hétvégén nyitott az olasz Stelvio-hágó síterepe, ahol szintén remek hóviszonyokkal indul a szezon. Itt is szinte minden a versenyzőkről szól, akik már hajnal öttől foglalhatnak maguknak pályát a gleccseren.

Norvégia

Norvégiában három kisebb gleccserterep is kinyitott. Fonna, Stryn és Galdhopiggen ugyan pályakilométerben nem tartozik a leghosszabbak közé, de biztosítják a nyári síelés hangulatát.
Frissítés: Styrn a szokásosnál korábban, június 16-án bezárt.

Déli félteke

A jó hírek közé tartozik, hogy a dél-amerikai síterepeken a nagy havazások után a szokásnál hamarabb kezdődött a szezon. Az afrikai Afriski (Lesotho) is kinyitott az elmúlt napokban. Új-Zélandon még csak néhány felvonó üzemel, Ausztráliában egyetlen síterep (Mt Buller) próbált a hóágyúzott „fehér csíkokon” üzemelni. Utóbbi két országban nagyon várnak egy kiadós havazásra.
Afrikiski. A pályák előkészítve, de üresek. Aznap hóvihar miatt a síterep megközelítheten volt.
Afrikiski. A pályák előkészítve, de üresek. Aznap hóvihar miatt a síterep megközelítheten volt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓ
Alpenhotel Badmeister csillagcsillagcsillag
Az Alpenhotel Badmesister a mölltali síterephez legközelebbi szálloda. Kellemes környezetben, nagy parkkal, félpanziós ellátással és számos wellness szolgáltatással (panorámaszauna, finn szauna, gőzfürdő, relax szoba) várja vendégeit!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Kärntnerhof csillagcsillagcsillag
Mallnitz központjában helyezkedik el a 3 csillagos Hotel Kärntnerhof, melynek felújított 2-4 ágyas hotelszobái és 2-10 személyes apartmanjai kényelmes szálláshelyet kínálnak. Ingyenes szauna és infrakabin használat!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpenblick Panzió
Hangulatos, kényelmes, családbarát panzió és apartmanház a gleccser sífelvonójától csupán 7 km-re, Flattach városkában. Az ingyenes síbusz megállója a háztól 70 méterre áll meg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.