Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kreischberg: megkezdődött a régi sílift bontása

2021.03.03. Bata Attila

Pontosabban, inkább azt kellene mondani, hogy megkezdődött az új kabinos lift építése, amely a régi lift helyére érkezik. Ebben az esetben is igaz, minden nagyobb építkezés bontással kezdődik.
Szépen, sorban egymás mellett a régi kabinok | Fotó: Csumpi
Szépen, sorban egymás mellett a régi kabinok | Fotó: Csumpi
Az már korábban eldőlt, hogy a helyiek és az itt gyakran megforduló tekintélyes számú magyar síelő az idén búcsút vehet a 29 éve épített lifttől. Ennyi idő alatt a felvonó kb. 19 millió utast szállított, amíg február végén nyugdíjba küldték.

Ahogy a most elbontandó, 1992-ben épített hatszemélyes kabinos meghatározta a síterep életét, utódja a tízszemélyes is fontos szerepet fog betölteni. A váltás legfőbb oka a kapacitás növelése. A hivatalos adatok szerinti a korábbi 1800 helyett decembertől már óránként 4000 utast szállíthat az új lift, vagyis a kétszeres kapacitás rövidebb sorokat jelent majd, a kényelemről nem is beszélve.

A végső engedélyeket február közepén kapta meg a síterep, majd hamarosan döntöttek, hogy a tervezettnél korábban kezdik meg a munkálatokat.
A régi liftet elbontják. Kép: Csumpi (Síakadémia)
A régi liftet elbontják. Kép: Csumpi (Síakadémia)
Ausztriában a szálláshelyek bezárása miatt szinte csak a helyiek használják a sílifteket, így a síterepek jelentős veszteséggel zárják a mostani szezont. A helyi üzemeltetők szerint Kreischbergen ez 80%-os visszaesést jelent az előző szezonhoz képest. Február sem hozott jelentős javulást a síterepen, a márciusi kilátások sem tűntek bíztatónak, így a helyiek gyorsan döntöttek. Az eredetileg húsvét utánra időzített zárást előre hozták február utolsó napjára.
Az eredeti tervekben az új lift decemberre tervezett átadásához igencsak feszített tempóban kellett volna dolgozni, és a hegyekben az időjárás sokszor kiszámíthatatlan. A korábbi kezdéssel nyert néhány extra hét még biztosan jól fog jönni az építőknek.

Ahogy a képeken is látszik, a régi lift bontása és szétszerelése azonnal megkezdődött. A kabinokból néhányat megtartanak a helyiek, a többit - minden egyéb mozdítható berendezéssel együtt - egy dél-tiroli cég vásárolt meg.
A hegyállomás látványterve
A hegyállomás látványterve
A kabinok közül az egyes számú a tulajdonos Moser család kertjébe kerül, egyfajta emlékeztetőként a régi időkre. A tulajdonosok az új lifttel bátor lépésre szánták el magukat. A kb. 40 millió eurós beruházás a síterep eddigi legnagyobb beruházásának számít. Ráadásul mindezt a jelenlegi gazdasági helyzetben, amelyben a turisztikai vállalkozások zöme a túlélésért küzd.

A 3,8 kilométer hosszú, 903 méter szintkülönbségű (868 m - 1771 m) lift építését a szezonon kívül is figyelemmel követjük.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓ
Hotel Waldschlössl csillagcsillagcsillag
A frissen felújított háromcsillagos szálloda a Kreischbergre vezető kabinos felvonó mellett található. Tipikus osztrák családias hotel, kétágyas és családi szobákkal, valamint étteremmel és szaunákkal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Kirschbaum Apartmanház
6 db felújított apartman Murau központjában, Kreischberg síterepétől 7 km-re. Minden szinten jól felszerelt, közös konyhával, saját utcai parkolóval. Ingyenes WiFi a házban.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Kreischberg Chalets
Újszerű, 4-14 fős önálló házak a Kreischberg-i felvonótól 150-300 méterre. Egyes háztípusok saját mini wellness részleggel is felszereltek (jacuzzi, szauna). A szezon nagy részében heti turnusban foglalható!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.