Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lackenhof: sítúrázók, sífutók és gyerekek síterepévé válhat

2021.12.01. Bata Attila

A helyiek még most sem tértek magukhoz a síterep többségi tulajdonosának bejelentésétől, miszerint idén végleg bezárják a síterepet. A kisebbségi tulajdonos, Alsó-Ausztria tartomány, menti a menthetőt, de a síterep már nem lesz olyan, mint az elmúlt évtizedekben.
A hó megérkezett, de csendes a síterep.
A hó megérkezett, de csendes a síterep.
A síterep bezárásáról szóló hír számos olvasónkat megérintett, sokan mondták el élményeiket itteni síeléseikkel kapcsolatban. Természetesen sokan reménykedtek benne, hogy a végső szót még nem mondták ki. Aláírásgyűjtés is indult a síterep fennmaradásáért, amely jelenleg kb. 18 ezernél jár.

A mostani többségi tulajdonos, a Schröcksnadel-Gruppe, 2000-ben vásárolta meg a síterepet az akkori tulajdonostól, Gaming település önkormányzatától. Schröcksnadel család neve ismerős lehet azoknak, akik az osztrák sísportban járatosak, ezen felül több síterepet is üzemeltetnek Ausztriában és az Alpok többi részén.

Alsó-Ausztriában sosem volt egyszerű a síterepek üzemeltetése. Emlékezhetünk rá, hogy egykoron Hochkar is közel került a bezáráshoz. Ekkor a tartomány komoly lépésre szánta el magát. Egy külön erre alapított cégen keresztült beszállt az alsó-ausztriai síterepek üzemeltetésébe. Ahol kellett 100%-ban, ahol jobb volt a helyzet, ott kisebb mértékben, mint például az Ötscher esetében 40%-kal.

Az utóbbi években már látszott, hogy ez csak átmeneti megoldás, a síterep egyre közelebb került a bezáráshoz. Az előző évben, hasonló helyzetben még nem dobták be a törölközőt, és a tartomány "rábeszélésre" elkezdték a szezont.

Idén ismét előjött a tavalyi helyzet. Az első gyanús jelnek az tűnt, hogy indoklás nélkül lemondták a snowboard világkupa megrendezését. Aztán múlt pénteken robbant a bomba, amely a helyieket teljesen sokkolta.

Számos magyar cikkhozzászólás szerint kézenfekvő lenne, hogy az állam, vagyis a tartomány átvenné a síterepet és folytatná az üzemeltetést veszteséggel is. Azonban a hétfői válságmegbeszélésen a tartomány képviselője világossá tette, hogy nem fogják üzemeltetni a síterepet, amelyet a vállalkozóknak sem sikerült nyereségesen az elmúlt 20 évben. Elmondásuk szerint a veszteség évente elérte az egymillió eurót. Hatalmas pénzeket kellene költeni az infrastruktúra fejlesztésére, amely sosem térülne meg. Inkább más turisztikai vállalkozásokat támogatnak a környéken a jövőben.

Javaslatokat tett arra, hogyan működhetnének tovább, amely már az idei szezont is érinti. A tartomány gyors segélyként 3 millió eurót ad, amellyel megtartják téli üzemeltetésben a gyermekpályát és környékét. Lesikló lécek helyett érdemesebb lesz a sífutó léceket felvenni, ugyanis ennek a feltételeit is működtetni szeretnék a jövőben. Még nem teljesen biztos, de valószínűleg a sítúrázók is örülhetnek. Tárgyalások folynak a terület tulajdonosával, hogy a sítúrázók használhassák a földjét. Információink szerint a megbeszélések jól haladnak, ennek nem lesz akadálya.

A megszokott Hochkar-Lackenhof duó tehát elvesztette az egyik tagját, amely minden bizonnyal hatással lesz a másik síterepre. Hochkarral kapcsolatban nem kell tartani bezárástól, sőt, a helyiek azt jósolják, hogy ezek után eléggé forgalmas szezonra számíthatnak Alsó-Ausztria leghavasabb síterepén.

Legfrissebb információk szerint Hochkaron az "igazi" szezonkezdetet elhalasztották december 8-ra, azonban szombaton már kinyit a síterep, de még csak egy kis ízelítővel.

Frissítés (2021.12.03)

Ma délutáni bejelentés szerint mégis megmentik a síterepet. Részletek később...
KOMMENTEK
Viri | 2021.12.02. 11:58
Kár ezért a síterepért! Nagyon hóbiztos terület, igaz nem túl sok, de kellemes pályákkal.
Bata Attila | 2021.12.03. 16:24
Frissítés (2021.12.03)
Ma délutáni bejelentés szerint mégis megmentik a síterepet. Részletek később...
skioutlet | 2021.12.03. 21:59
Viri | 2021.12.04. 16:10

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Gasthof Kirchenwirt csillagcsillagcsillag
A Gasthof Kirchenwirt egy alpesi panzió, a sípályáktól mindössze 400 méterre. A felvonókhoz ház elől induló ingyenes síbusszal is el lehet jutni és szinte a szállásig vissza lehet csúszni!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ferienbauernhof Gross-Lettenwag
Ferienbauernhof Gross-Lettenwag Göstlingben található, kb. 15 km-re a hochkari sítereptől. Ezenkívül közeli síterep még a Lackenhof am Ötscher. A szállás 2 apartmantípussal rendelkezik. Háziállat megengedett.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Familienpension Sonnenhof
Az 55 férőhelyes családi panzió a sífelvonótól 200, a település központjától 250 méterre található. Elhelyezés: 2,3,4,5,6 ágyas (1 és 2 légteres) összkomfortos, TV-s szobákban. Ellátás: félpanzió.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.