Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szomorú: bezárják az osztrák Lackenhof/Ötscher síterepét

2021.11.26. Bata Attila

Ma délben érkezett a hír, hogy a korábbi egyeztetések nem jutottak eredményre és bezárják a határhoz közeli, a magyar síelők körében is népszerű Lackenhof síterepét. Jelenlegi hírek szerint végleges bezárásról beszélünk, nagyon kevés az esély a síterep megmentésére.
Lackenhof am Ötscher - az alsó-ausztriai síterep egyik hegyállomása 1400 méter fölött
Lackenhof am Ötscher - az alsó-ausztriai síterep egyik hegyállomása 1400 méter fölött
A síterep 60%-ban a téli sportokban ismert osztrák csoport (Schröcksnadel-Gruppe) tulajdonában áll, a maradék 40%-ot az alsó-ausztriai tartomány külön, a régió síterepeinek üzemeltetésére létrehozott cége tulajdonolta. Már a tavalyi szezon előtt is hasonló volt a helyzet, akkor a tartománynak sikerült meggyőzni a többségi tulajdonost a folytatás mellett.

Idén már nem, ahogy ez a péntek délelőtti bejelentésből kiderült. A Schröcksnadel-Gruppe szerint a síterep üzemeltetése gazdaságosan nem folytatható. A kedvezőtlen körülmények nem hagynak más lehetőséget számukra.

Nagyon sok magyar síelő érkezett ide síelni az elmúlt évtizedekben. Már a hatvanas évek elején beindult itt a síélet. Az első, egyszemélyes, ülőliftet 1963-ban adták át, mely 2,4 kilométer hosszban vitt fel a Grosser Ötscher felé. 2010-ig a síterep a környező település (Gaming) tulajdonában állt, majd akkor vásárolta meg 100%-ban a Schröcksnadel-Gruppe. Az üzemeltetés már akkor sem tűnt egyszerűnek, így 2014-ben a helyi turizmus fenntartásának érdekében a tartomány 40%-ban beszállt a síterep üzemeltetésébe.
Tegnap még december 4-i nyitásról írt a síterep honlapja, ma már nem ...
Tegnap még december 4-i nyitásról írt a síterep honlapja, ma már nem ...
A többségi tulajdonos közleménye szerint a látogatók száma a korábbi 150 ezerről 100 ezerre csökkent szezononként, ezzel egyidőben az üzemeltetési költségek jelentősen megemelkedtek, és magasan is maradtak, mert itt más síterepekkel összehasonlítva kedvezőtlenebb feltételek mellett folyik az üzemeltetés. Ehhez jött még utóbbi időben a Covid-19 járvány negatív hatása.

A tulajdonosok szerint hiába fektetnének felújításokba (hóágyúk + liftek), a környéken kevés a szálláshely ahhoz, hogy emelkedjen az eladott bérletek száma.

Jelen pillanatban a helyzet annyira kritikus, hogy eldöntötték, végleg bezárják a síterepet, és a lifteket tavasszal leszerelik. Az eddig vásárolt szezonbérletek árát pedig visszatérítik.

Természetesen a döntés teljes katasztrófa a környéknek, a turizmusból élő vállalkozásoknak. A bejelentés még friss, de már megkezdődtek a tárgyalások a síterep esetleges megmentéséről, amely Alsó-Ausztria tartomány jelentősebb szerepvállalásával lenne elképzelhető.

Frissítés (2021.12.03)

Ma délutáni bejelentés szerint mégis megmentik a síterepet. Részletek később...
KOMMENTEK
RM | 2021.11.26. 16:48
Pedig Hochkar-Lackenhof olyan jó párost alkottak. Göstlingből ide-oda mentünk ... :-( Elkeserítő! Főleg kevezőtlenebb idő esetén volt hova menekülni Hochkarról ... Áhhh ...
antfer | 2021.11.26. 18:47
Kár érte nagyon! Össze tennénk a kezünket itt egy ilyen terepért.
Trailrider | 2021.11.26. 19:21
Marad a fókázás, az Ötscher egy nagyon jó túracélpont.
cdl | 2021.11.26. 20:40
Sajnálom. Ott álltam először lapra.
bertazs | 2021.11.27. 00:13
Ide vezet Ausztria vírus politikája, a lockdown. Nem ez lesz az egyetlen kis síterep ami erre a sorsra fog jutni sajnos. Azért is sajnálom, mert pont most szerettem volna oda látogatni...
Gargamel | 2021.11.27. 08:38
Hajrá Ausztria!
simonl | 2021.11.27. 08:43
Vad kapitalizmus....nem tuom.
Magyar milliárdos miért nem lát egy ilyen üzletben fantáziát?
Van akkora tömegbázisa, mint a focinak.
Nem kell újat építeni, csak karbantartás, fejlesztés.
Lenne üzleti partner is a helyi tartomány.
Közel van.
Turizmus egész évben van.
Kár, hogy vége.
De még ki tudja mit hoz a holnap.
DenesBela | 2021.11.27. 10:26
Nagyon sajnálom, kár érte. Talán még van remény! Jön a karácsony és hiszünk a csodákban!
Rossi | 2021.11.27. 10:29
Kis terep, de voltak benne izgalmas részek. Emlékszem, egyszer 4m! hó volt és a 2-es ülőlift alatt jöttünk le a szűzhóban :) "Once in a lifetime" alkalom volt, de nem gondoltam, hogy azért, mert lehúzzák a rolót.
arsenal | 2021.11.27. 14:19
Egyszer voltunk réges-rég szezonnyitáskor, de a lenti lift se ment és át kellett menni Hochkarra síelni. Az utóbbi években azért szépen lassan fejlesztgették a kis-Ötschert, viszont ahhoz, hogy versenyképes legyen hóbiztossá kellett volna tenni a nagy-Ötschert is, de ahhoz egy nagyobb beruházás lett volna szükséges. Egyszer jó lett volna kipróbálni a teljes kínálatot.
DHR | 2021.11.28. 15:37
Aki nem áll át fokozatosan a nyári kínálat növelésere, azok egyre többen így fognak járni.
admin2 | 2021.11.29. 09:04
Már 15 ezren írták alá a petíciót, melyben Lackenhof / Ötscherlifte megmentését kéri Gaming község lakossága. Mi is aláírtuk!
https://secure.avaaz.org/community_...petitions/en/landeshauptf...
DHR | 2021.11.29. 12:26
Aláírtam, bingaparkot is kérünk, hogy jobban megérje üzemeltetni!
Gargamel | 2021.11.29. 12:51
Hol vagy Lölőőőőőő?
bitera | 2021.11.29. 12:52
Mivel a siterep a jarvany elötti evekben is a szüksegesnel kb. felmillio ajroval kevesebb bevetelt teremlt, mar akkor is komoly problemakkal küszködött. A tavalyi katasztrofalis ev nagyjabol az utolso szeg volt a koporsoban. A tegnapi megbeszelesek alapjan: "Eine Fortführung des Skibetriebs in Lackenhof sei aus wirtschaftlicher Sicht keine Option, bekräftige am Sonntag Wirtschaftslandesrat Jochen Danninger", tehat a jelenlegi helyzet alapjan a sipalyat nem akrjak fenntartani, hanem egesz eves fejlesztesekben latjak a kiutat, amivel a turistakat 365/24-ben vonzanak a videkre. A Kinderskiland es a sifuto-palyak megmaradnanak, de a tartomany nem akarja a lifteket atvenni. Ez van. Szomoru, masreszröl meg lesz ott egy kiraly situra-terep a völgytöl a csucsig... A következö evekben egyre több ilyen sztori lesz az alacsonyabban fekvö, kis siterepeken. Jo ha erre mar most felkeszül az ember...
Gargamel | 2021.11.29. 12:52
Vedd meg Andinak nászajándékba!
Tobzoska | 2021.11.29. 21:50
nem a kedvenc síterepem, de azért kár érte. Talán kétszer voltam ott, a Hochkart szerintem messze überelte. A sógorékat is meg lehet érteni, számukra nem egy nagy etwas ez az Ötscher. Ilyen terep tucatnyi van arrafelé. Elengedték. Ha gondolják a magyarok, szlovákok, akkor vigyék. Persze szállás témában már elfoglalták a keleti szomszédok. Hát mit mondjak, eléggé tajt paraszt szálláson voltam egy alkalommal. A "főni" suhogó mackóban fogadott, lehaverozott, a reggeli olyan öcsisajtos, mackósajtos abrak volt. Árban viszont nemigen maradt el a kelet európai vendéget nemigen látott Brixenthal, Steinplatte, vagy Galtür panzióitól.
Redster | 2021.12.03. 00:13
Nagyon sajnálom, ha ez lesz a végső döntés. Egy kis ékszerdoboz.. Sok szép emlék köt ide, nem keveset tanultam itt. A síiskola bármely részének elsajátításához, gyakorlásához van megfelelő pálya. Nekem ahhoz sem kell 100 km-es pályarendszer, hogy jól érezzem magam. Remélem, hogy megmenekül!
Bata Attila | 2021.12.03. 16:24
Frissítés (2021.12.03)
Ma délutáni bejelentés szerint mégis megmentik a síterepet. Részletek később...
fapadosutazo | 2022.01.08. 18:32
Talán háromszor jártam Ausztriában síelni, horror árak vannak.
Szállást még korrekt áron találni, de a bérletárak nálam a megfizethetetlen kategóriába esnek.
Egy ilyen kis pályarendszerért 43 és fél eurót elkérni brutál lehúzásnak tartok. Nem az ő hibájuk, de a 370-es euró fényében sokkoló az ár. Nekünk, csóróknak marad Szlovénia és Szlovákia, utóbbinál természetesen nem Jasnára gondolok.
A turizmusban dolgozó, tisztességes szállásadókat, vendéglátósokat sajnálom.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Pension zur Post
A panzió a 4 személyes "B" jelzésű ülőlifttől, valamint település központjától és a sífelvonótól 250 méterre található. Elhelyezés 2, 3 és 4 ágyas szobákban lehetséges, melyek mindegyike TV-vel felszerelt.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kirchenwirt csillagcsillagcsillag
A Gasthof Kirchenwirt egy alpesi panzió, a sípályáktól mindössze 400 méterre. A felvonókhoz ház elől induló ingyenes síbusszal is el lehet jutni és szinte a szállásig vissza lehet csúszni!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ferienbauernhof Gross-Lettenwag
Ferienbauernhof Gross-Lettenwag Göstlingben található, kb. 15 km-re a hochkari sítereptől. Ezenkívül közeli síterep még a Lackenhof am Ötscher. A szállás 2 apartmantípussal rendelkezik. Háziállat megengedett.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.