Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Lackenhof/Ötscher: mégsem zárják be a síterepet!

2021.12.03. | Szerző: Bata Attila
Újabb fordulatot hozott az alsó-ausztriai Lackenhof (Ötscher) síterepének a sorsa. A mai bejelentés szerint a tartomány a következő két évben saját maga fogja üzemeltetni a síterepet a szomszédos Hochkarral együtt.
Két éven belül kell új üzemeltetőt találni
h i r d e t é s
A síterepet korábban üzemeltető, 60%-os többségi tulajdonos, a korábban még visszautasított ajánlat kérdésében meggondolta magát, és elfogadta Alsó-Ausztria tartomány ajánlatát: vagyis egyben megveszik tőlük Hochkar és Lackenhof síterepeit.

A tartomány 40%-os tulajdonrésszel rendelkezik mindkét síterepen, így lényegében kivásárolja a 60%-os Schröcksnadel csoportot. Korábbi hírek szerint a tartomány nem szándékozott üzemeltetni a veszteséges lackenhofi síterepet, azonban közös cégben Hochkarral együtt már más a helyzet.

A kivásárlás két év haladékot ad Lackenhofnak. Ennyi idő alatt kell befektetőt vagy üzemeltetőt találni, aki a két év lejárta után átveszi a síterepet. Amennyiben ez nem sikerül, akkor bezárják a síterepet.

Az ajánlat egész nyáron a többségi tulajdonos asztalán hevert, még a múlt héten is nemet mondtak rá. Ezek után a tartomány úgy gondolta, hogy a régi üzemeltetést már nem hozza vissza, de 3 millió eurós ráfordítással a gyerekeknek, a sítúrázóknak és a sífutóknak megmenti a síterepet. Ez változott meg most a mai bejelentéssel.

Az biztos, hogy érdekes időszak előtt állunk, hiszen évente közel egymillió eurós veszteséget termelő síterepre keresnek üzemeltetőt. Az is igaz, hogy Hochkarral egy csomagban vonzóbb lehet az érdeklődők számára.

Lackenhof tekintetében hátrányt jelent, hogy alacsonyan fekszik és kevésbé hóbiztos, tavaly például csak 67 napot tudtak üzemelni. A legnagyobb gond a vendégek számának jelentős visszaesése. Amíg az utóbbi 30 évben az alsó-ausztriai régióban a vendégéjszakák száma 21%-kal emelkedett, addig a síterep környékén 43%-kal csökkent. Hiába fektetnek be a liftek és a hóágyúk korszerűsítésébe, hiányoznak a megfelelő szálláshelyek.

Át kell alakítani a környék szállásajánlatát, hiszen a környéken meglehetősen kevés a minőségi szállás. Egyrészt szűkös a kínálat a síterep eltartásához: 10 közeli szálloda összesen 800 vendégággyal rendelkezik. A tartomány hamarosan egy pénzügyi alapot hoz létre a szállások felújítására.

Hochkaron szombaton már nyitnak, igaz még csak korlátozott üzemmódban. Az igazi nyitást a december 8-i munkaszüneti napra tervezik. Lackenhof most fellélegzett, átmeneti szünet után ismét nekiállhatnak az előkészületeknek. Amint elkészülnek a pályákkal, itt is várható a nyitás.
2021.12.04. 12:03:23 antfer
Vegyük meg!
2021.12.04. 12:50:30 Kis Kovi
Azt közölték korábban a hírekben, hogy legalább 500 ezer aktív magyar síelő van.
Ennek 10 %-a szerintem simán megoldaná a javaslatodat úgy, hogy kb. egy napos síelési költséget tenne be a "közösbe", egy más kérdés, hogy ez csak "elméletben" kivitelezhető, a gyakorlatra semmi esélyt sem látok :)
2021.12.04. 19:55:20 madlyzsolt
kizárt hogy lenne 500000 aktív síelő Magyarországon. Bárcsak lenne...
2021.12.04. 20:00:27 minerel
mint egy brazil szappanopera 😂
2021.12.05. 22:19:17 DHR
Ismét mondom: bringapark! Közel van hozzánk, így a kelet-európaiak is mennének és nyáron nem gond az egyszerűbb szállás, hiszen hosszúak a napok, úgysem a szálláson üldögél senki. Ha nem is hoz annyit, mint a téli szezon napra/főre vetítve, de segít az éves pénzügyi egyenlegben!
2021.12.06. 10:44:25 kelea
antfer: és ki finanszírozza az évi 1 millió Eur (370 milllió Huf) bukót???

- - -

Kis Kovi: csak egy gyors és nagyon durva számolás (nem ismerve a valós vendég és eladott síbérlet számokat)
- 67 üzemnap; - 800 ágy; - 3 éj/átlag foglalás
Ez alapján, ha legalább azt a 67 napot fullra járatják, akkor 17.600 fő/szezon a szállásokon + helyiek.
Azaz ha ők durván 20e forint/fő-vel többet fizetnének a síbérletért, már min. nullás lenne a liftek üzemeltetése. Ki lenne hajlandó kifizetni pluszban ennyit Lackenhofért, tegye fel a kezét!

- - -

Teljesen egyértelmű, hogy egy veszteséges üzletet magántőke nem fog finanszírozni. Viszont az is nonszensz, hogy adó-eurókat égetnek el a működtetésre, különösen a szállások fejlesztésére. A szállások tulajai, üzemeltetői miért is nem tudnak/tudtak önerőből fejleszteni???
1. Önköltségi áron vannak a szállások Lackenhofba? Nem hinném, hogy szeretetszolgálatként működnek, hogy magyarok olcsón oda járhassanak.
2. Vagy amit megkeresnek, kilapátolják, és elhagynak minden fejlesztést, mondván hogy olcsóért ez van?
Egyik sem egy túl jó forgatókönyv, rövidtávú szemléletre vall.
Mint a cikk is írja, évtizedes a leépülés, lépni kellett volna korábban. Csak gondolom, a helyi szolgáltatók (köztük sok magyar) mástól várták a megoldást.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »