Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lebénult snowboardos perli a sportszergyártót

2013.10.20. Bata Attila

Érdekes per következhet Kanadában. Még évekkel ezelőtt egy fiatal fiú örökre lebénult miután balesetet szenvedett egy tesztnapon, ahol a legújabb deszkákat lehetett tesztelni. Hamarosan kezdődhet a per, hiszen a sérült fiú beperelte a sportszergyártót és a síterepet is a balesete miatt.
A kanadai CBC News szerint 2008 februárjában, az akkor 16 éves Michael Coady úgy döntött, hogy részt vesz a Burton sportszergyár tesztnapján, ahol a gyártó deszkáit lehetett kipróbálni. Szokásos dolog ez a síterepen, rengeteg gyártó itt mutatja be a termékeit, hogy a deszkások/síelők a pályákon tesztelhessék őket. Bárki jelentkezhet erre a tesztekre, így tett Coady is, aki kitöltött egy kérdőívet és már ki is próbálhatta a kiválasztott deszkáját.

A síterep ugratója 2013-ban (Kép: Ski Wentworth/Facebook)
A síterep ugratója 2013-ban (Kép: Ski Wentworth/Facebook)
Sajnos a síterep (Wentworth) parkjában az egyik ugrás közben elesett és nyaksérülést szenvedett. A baleset következtében lebénult, azóta tolószékkel tud csak közlekedni.

Coady most megkapta az engedélyt, és kezdődhet a pere, amelyben gondatlansággal vádolja a gyártót és a síterepet. Állítása szerint a felszerelés gyártója nem figyelmeztette a teszt veszélyeire és nem ellenőrizték életkorát a teszt előtt. A síterep pedig abban hibás, hogy nem figyelmeztette a park lehetséges veszélyeire.

Coady ügyvéde már 2008 októberében elindította a jogi lépéseket, de a helyi bíróság csak tavaly engedélyezte, hogy elindulhat a peres eljárás.

KOMMENTEK
GYT | 2013.10.20. 15:30
Néha azt nem tudom eldönteni, hogy mi néhányan születtünk rossz bolygóra, vagy "a többiek" mindannyian. Sajnálom szerencsétlen srácot, de ezt a pert nem igazán lehet minősíteni. Az óceán túlpartján ráadásul még esélye is van nyerni...
rony235 | 2013.10.20. 19:41
micsoda egy surmó az ilyen...sajna még meg is nyeri a pert
badzoli | 2013.10.20. 19:53
szólt neki vki, hogy levegőt venni veszélyes? tipikusan a saját balfékségéből szeretne meggazdagodni :(
zsolti780 | 2013.10.20. 20:41
Sajnálom én is de attól még ő volt hülye gyerek. Ha nem tudok ugrani nem megyek neki az ugratónak, ha meg csúszni sem tud akkor deszkát se vegyen a lábára.
dav1208 | 2013.10.20. 21:45
Sajnálom a gyereket, nehéz lehet 16 évesen feldolgozni, hogy előtted az élet, és te lebénultál. Amúgy nem tartom valószinűnek, hogy a pereskedést Ő találta ki, szerintem ha már itélkezünk inkább a szülőkre kell mutogatni. És ha igazam van, akkor csak gratulálni tudok a szülőknek. Nem elég, hogy lebénult szerencsétlen még a megaláztatást is megkapja a szülőktől ajándékba.

(ha valóban az Ő ötlete a per, akkor azonos véleményen vagyok az előttem szólókkal)
borz000 | 2013.10.20. 22:58
Egyet kell hogy értsek az előttem szólokkal, sajnálatos ami történt, de ő ment fel a hegyre, ő kérte a boardot, ő ment rá az ugratóra.
Ha elesik az utcán akkor bepereli a cipő gyártóját?
Klara | 2013.10.21. 09:27
Egyet értek az előttem szólókkal, ezen kívül még a sportszergyártót is sajnálom, mert kényszerítve lesz, hogy fizessen, mert különben a neve lesz meghurcolva hosszú ideig. És ezt sajnos valahol a többi boardos fogja megfizetni, a sportszer árában.
gabord18 | 2013.10.21. 14:52
... és ezek után rá lesz írva a snowboardra, h ne ugrass és ne csússz vele? Csak indoor használhatod csúszásmentes környezetben, fekve puha talajon. Nevetséges. DE-DE! lehet, h elhallgatnak valamit (amire már sokszor volt példa) és tényleg a srácnak van igaza.
zééé | 2013.10.22. 11:00
Én 3 telet boardoztam, de ugratni még nem mertem. Ebből következtetem, hogy a srác valamelyest már értett ehhez a sporthoz, vagyis tudhatta, hogy miről szól ez, így elég szánalmas a pályára és a gyártóra mutogatnia. Mellesleg ugyanaznap, ugyanazon a deszkán valszeg sokan ugrattak, és senki más nem sérült meg. Konkrétan hogyan "sikerült" a baleset? Buckára esett? Tört a deszka? Vagy csak nem ugrott elég ügyeset? Szerintem egy kibic ügyvéd áll a háttérben, aki "nem vesztíhetnek" alapon rávette a családot a perre.
Megyeri kerékpár+sí | 2013.10.23. 17:10
1990 óta boardozok, 5-6 hónapot állok sí, vagy snb cipőbe, oktatóként, de az épített ugratókat mindig kihagytam, hiszek a prevencióban, az alapos felkészülésben, abban hogy átgondoltan kell bevállalni a sípálya adta lehetőséget. Szerintem már az hiba volt részéről, hogy egy teszt deszkával ilyen ugratóra mert menni. Én is sajnálom, de bizony azt tapasztalom, hogy oktatásaimra olyan gyenge kondival érkeznek a tinik, ráadásul szinte minden síelés egy hatalmas buli, mámorosan, fáradtan esnek ki a pályára. Szinte a legalapvetőbb illem sincs a tudatukba, pl.: ne dohányozz a liften, kabinba. Ne dobj ki szemetet. Ne köpködj, stb. Sajnálom a gyártókat és az üzemeltetőt. A pert az ügyvéd megnyerheti, de a hülyesége miatt magával kell elszámolnia és a hibája miatt élete végéig együtt élnie a fogyatékosságával. Pereskedhetnek a szülők, de nem az ügyvéd fogja élete végéig öltöztetni, szállítani, pelenkázni. Hasznosabb lenne, ha nem az járna a fejükben, hogy mit lehetne még kihozni a dologból, hanem, hogy minél több emberhez eljusson az üzenetük: az ember sérülékeny elég csak egy rossz döntés.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.