Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már 5-6 méter vastag a hó a szlovén hegyekben

2021.01.24. Bata Attila

A hétvégén újabb havazás "kapta el" az Alpok déli oldalát, és ilyenkor az olasz, dél-ausztriai és dél-svájci síterepek mellett a szlovén hegyek sem maradnak ki.
Bovec-Kanin liftállomás
Bovec-Kanin liftállomás
Ahogy a lenti közleményben is olvasható, Bovec-Kanin síterepén az elmúlt napokban 1 méter friss hó hullott a már korábban összegyűlt 5 méter vastag alapra. Érdekesség, hogy a tegnapi hatalmas havazásban volt egy nyolcórás időszak, amikor 80 cm hó hullott, amely igencsak intenzív havazást feltételez a szlovén-olasz határon.
Szintén a Júliai-Alpokban épült ki Kredarica mérőállomása (2513 m), ahol ma reggel már 510 cm havat mértek. Hóőrülteket érdekelheti, hogy ez az első alkalom, hogy januárban ezen a meteorológiai állomáson a hóréteg vastagsága valaha meghaladta az 5 métert. Az eddigi rekordot 434 centiméterrel 1977-ben mérték. Ha magát az ötméteres határt nézzük, azt eddig leghamarabb a szezonban február 18-án érték el 2014-ben, amelyről annak idején mi is beszámoltunk.

Ami még meglepőbb, hogy az összesített hómennyiség, vagyis a szeptember 1. óta lehullott hó mennyisége már elérte a 11 métert. A legendásan havas és az eddigi csúcstartó 2000/2001-es szezonban összesen 16,22 méter hó hullott. Most időarányosan csaknem két méterrel előbbre jár a természet. Abban a szezonban mérték a legvastagabb hóréteget Szlovéniában, 2001. április 7-én kereken 7 métert a már korábban említett Kredaricán.

A havazás sajnos komoly lavinákat is indított el a környékén, amely a szlovén-olasz határforgalmát is érintette.
Lavina a környéken
Szlovéniában szombattól enyhítettek a koronavírus miatti korlátozásokon. A 12 régióból kilencben már engedélyezett a síelés. Részletek itt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.