Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már csak a hideg hiányzik a hóágyúzáshoz a Tátrában

2012.11.14. Bata Attila

Már csak a hideg hiányzik a hóágyúzáshoz a Tátrában A Magas-Tátra és az Alacsony-Tátra terepein készen állnak, akár kezdődhetne is a hóágyúzás, de jelenleg szokatlanul meleg van még a hegyekben is. Tavaly december elején nyitottak ki a legfontosabb tátrai síközpontok, az idén is hasonlóan alakulhatnak a dolgok.
Az utóbbi évekre visszatekintve általában novemberben már egy-két pályán lehetett síelni a Csorba-tónál, mindig jött egy kis korai havazás, amely meghozta a síelők kedvét, és izgatottan vártuk a szezont. Idén a november elejei csúszkálás már biztosan elmarad, de cserébe a korábbi szezonoknál havasabb télben bízunk. Bár október végén már jött egy nagyobb havazás, Jasnán a hóágyúkat is beindították egy rövid időre, de az időjárás azóta sem partner a további hóágyúzáshoz.

Október 29-30: az első hóágyúzás Jasnán
Október 29-30: az első hóágyúzás Jasnán
Az elmúlt napokban szokatlanul enyhe volt az időjárás a Tátrában, még éjszaka sem csökkent fagypont alá a hőmérséklet. Sőt, Csorba-tónál (1355 méter) hétfőn még 13,5 fokot mértek napközben, az egész országot beborító szokatlanul meleg novemberben. A tátrai síterepeket üzemeltető lifttársaság prognózisa szerint még egy ideig folytatódik az enyhe időjárás, de november 20. körül egy jelentősebb lehűlést várnak, és akkor indulhatnak a hóágyúk. Tavaly december 1-én egyszerre nyitott Csorba-tó, Tátralomnic és Jasna, ez a terv az idén is reális lehet.

Természetesen hosszú évek alatt itt is kialakult a szokásos forgatókönyv, amely szerint a Csorba-tónál először az Interski pályát, Jasnán pedig a Biela Pút pályát készítik először.

Aki az előszezont várja, az leginkább az idei ártáblázatokkal ismerkedjen decemberben. A főszezonban átlagosan emelkedtek az árak a tátrai terepeken, de a tavalyi előszezoni árakhoz szokott síelőket még érheti meglepetés az átlagosnál jobban megemelt decemberi árak miatt. Természetesen az előszezoni árak még a nyitott pályák mennyiségének függvényében változhatnak, sőt azt se felejtsük el, hogy az utóbbi években gyakran lehetett a legelső napon jelképes egy euróért síelni a tátrai pályákon.

KOMMENTEK
RM | 2012.11.14. 11:29
Jó lenne, ha jó hó lenne már december elején pl. Jasnan. Jó idő/hó esetén tervezek oda egy "tömegkerülő" csúszásra dec. elején vagy januárban. Tavaly nagyon pozitívak voltak a januári tapasztalataink, csak a koránkelésre kellett figyelni, hogy legyen hely a parkolóban és az időpontra, hogy szép napsütéses szélmentes legyen az idő.

Egyébként egy összehasonlítás:
Stuhleck - 37.50 EU /nap - 24km pálya - 2 négyüléses, 2 hatüléses + 5 húzólift.

Jasna - 33 Eu/ nap - 25km pálya + Chopok Dél - 2 ~10-es kabinos + 2 hatos ülős + 3 négyes ülős + 1 kettes ülős + húzóliftek + Chopok Dél

Utóbbi úgy fejlődött, hogy még a sielok.hu sem tudta követni, mert ott még csak 1 kabinos van feltüntetve. Bár lehet a hivatalos megnyitóra várnak. :-)

Ehhez jön még, hogy a szállás és étkezés is olcsóbb Szlovákiában ...
kranic roland | 2012.11.14. 14:49
Meg a sor is hosszabb.....De jó....
RM | 2012.11.14. 14:53
A sorra ismerősök Jasnan februárban panaszkodtak (Szlovák síszünet, szél miatt felső liftek zárva ...). Nekünk január végén nem volt ilyen gondunk. Időjárás előrejelzésben direkt figyeltem rá, hogy ne legyen szeles a hétvége.
Stani | 2012.11.14. 16:00
Szlovákiában lehet síelni ? ;)
kolzol | 2012.11.14. 21:05
ezt már megtanultuk, hogy nem érdemes összehasonlítgatni Körte - Alma alapeset:
Ski Amade gyerek szezonbérlet elővételben 120 Euro - többszáz kili pálya, nem akármilyen környezetben
vs Sípark gyerek szezonbérlet 39.000 Huf - ? km pálya- jah igaz ez a síparknál tavalyi ár, mert Ők még nem update-elték az oldalukat...
Na ennyi az eltérés.
százas | 2012.11.14. 22:07
Nálunk az ár fontos, de nem elsődleges, ha megtehetjük, hogy síelünk. 10-20-30%-os árkülönbségért, bosszankodás vagy kikapcsolódás. Lehet választani!
RM | 2012.11.15. 09:56
Lehet igazatok van, de egy hosszú hétvégére mondjatok már más olyan terepet, pl. Ausztriában, ami:
- 400 km-nél nincs messzebb Budapesttől.
- Közepes méretű kb. 1000m szintkülönbséggel, ahol egy haladó síelő is jól érzi magát.
- Gyerekbarát, vannak kellemes hosszú kék pályák mellette ülős vagy kabinos lifttel. Van olyan hütte, amiben van játszósarok, pl. mesét is nézhet a gyerek ebéd közben.
- Van a környéken olyan gyerekbarát fürdő, mint a Tatralandia.

(Nekem csak a Lackenhof/Hochkar/Göstling hármas jut eszembe talán. De gyerekbarát éttermet a pályákon ott sem nagyon találtam.)

Ahogy én látom, amíg az osztrák relatíve kisebb határ közeli síterepek a túlélésért küzdenek (Hochkar, St Corona, ...), addig Szlovákiában szépen fejlesztgetnek valószínűleg EU-s pénzekből. Salzburg, Tirol, talán Karintia tartományok kicsit más tészta. Az tényleg nem ez a kategória.

Előző szezon előtt mi is jó pár évet kihagytunk a Szlovákoknál, de amikor az itteni síterep keresővel Bp. 300km-s körzetében kerestem olyan pályát, ahol ülős lift van, legnagyobb meglepetésemre dobálta ki a Szlovák terepeket. Pl. Myto, ott régen két tárcsás volt egymás mellett, amik néha megakadtak. Most meg egy új négyüléses ...

Szóval szerintem pl. a Budapestieknek rövidebb síutakra Szlovákia igenis alternatíva lehet. Őszintén szólva engem a kettős mérce zavar néha, mert szerintem pl. Kaprunban vagy Stuhlecken is ugyanolyan szar állni a kígyózó sorban mint Jasnan vagy Selmecbányán. Azt hogy milyen hó van, milyen idő lesz, meg lehet nézni előre. Az csak ritkán meglepetés.
százas | 2012.11.15. 11:22
Tényleg jó híreket lehet olvasni, jónéhány év eltelte után bennem is megérett az elhatározás, hogy ismét ellátogatok síelni Szlovákiába.

Szállástippek
Jasná Deluxe Faházak csillagcsillagcsillagcsillag
Luxus faházak a Zahradky ülőlift alsó állomásának közvetlen közelében, a sípályák mellett. Igényesen és modernül berendezett standard és deluxe 4-6 fős apartmanok önellátással!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Wellness Hotel Bystrá csillagcsillagcsillag
A Wellness Hotel Bystrá*** az Alacsony-Tátrában, számos népszerű sípálya közelében található: Myto 2 km, Tále 3 km, Chopok dél 9 km. 2000 m² wellness részleggel és gyerekbarát szobákkal várja vendégeit!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Vila Horal
A Vila Horal Demänova falu szélén található, Jasná sípályától kb. 10 km-re. A Vila Horal összesen 6 csendes, stílusosan berendezett apartmant kínál, egyenként 4-5 személy részére. Az egész házban ingyenes WIFI internet használható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.