Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új hatüléses felvonó és hotelek Mariborban

2008.12.07. Stánicz Balázs

Új hatüléses felvonó és hotelek Mariborban A hazánkhoz közeli szlovén síterep idén új hatüléses felvonóval, megújult sípályákkal, kibővített hóágyúrendszerrel ,újabb hotelekkel és apartmanokkal várja az ide érkezőket. Ráadásul a jövőbeni tervek is kecsegtetőek.
Az utóbbi években a Maribor felett terpeszkedő lejtőkön megindult valami, szinte minden évben szolgál a szlovén sícentrum valamiféle újdonsággal; hol új ülőfelvonó, hol a hóágyúrendszert bővítették, esetleg a sípályákat szélesítették. Az idei nyár sem telhetett el fejlesztések nélkül, ráadásul ami a következő éveket illeti, Maribor egy igazán modern sítereppé válhat. De erről majd később, most lássuk mivel idén a vendégeket.

Már tavaly ősszel elkezdődtek a munkálatok a Zigartov csúcs alatt fekvő Cojzarica csákányos felvonó mellett. A Cojzerica mellé ugyanis egy új hatüléses felvonó kerül Pisker 2 néven, ami az említett húzófelvonóval párhuzamosan fog futni, de a völgyállomása jóval alacsonyabban lesz. Míg a Cojzaricánál 1100 méterről indul, addig a hatüléses valamivel 900 méteren fog kezdődni. Természetesen az új felvonóhoz új sípálya is jár, amihez a hóágyúrendszert is kiépítik. Érdekes, hogy a szlovén üzemeltetők a Cojzarica húzófelvonóját nem szerelik le, hanem ezt továbbra is ugyanúgy lehet majd használni. Mariborban lassan már hagyománynak számít, hogy a régi felvonókat nem lecserélik, hanem mellé újat építenek, nagyszerű példa erre a korábban felhúzott Postela négyüléses, ahol szintén meghagyták a húzófelvonót. Bár a mostani esetben ez talán még érthető, hiszen a Pohorje hegységben viszonylag gyakori a 1000 méteres hóhatár, és bizony nem vetne jó fényt a síterepre, ha a magasabb hóhatár alatt, elsősorban előszezonban nem lehetne használni még a Cojzarica melletti sípályákat sem.

Továbbá a Cojzaricától a hatüléses Ruska felé vezető összekötő-sípályán kiépítik a hóágyúrendszert A Pisker 2 a síelők és a helyi sajtó figyelmét elsősorban igen tekintélyes beruházási költsége miatt hívta fel. A teljes fejlesztés ugyanis nem kevesebb, mint 8,5 millió euróba került. Igaz ebben már benne van az új sípálya, továbbá a hóágyúrendszer kiépítése. De akárhogy is osztunk, szorzunk ez az összeg a kicsit is szakértői szemnek még így is magas.
    A Pisker 2 technikai adatai dióhéjban:
  • Völgyállomás: 927
  • Hegyállomás: 1288 m
  • Szintkülönbség: 361 m
  • Hossz: 1672 m
  • Kapacitás: 3000 fő/óra
  • Sebesség 5 m/s
A felvonók mellett a hotel és apartmanházak építésekben sem akar lemaradni Pohorje. A már meglévő Aréna szállót bővítik ki, így a korábbi hotelből egy négycsillagos szállót varázsolnak 38 exkluzív szobával és wellness részleggel. A másik hotel azonban teljesen új lesz. A Videc háromcsillagos szállót a már felépült Bolfenk hotel-, és apartmantelep közvetlen közelében húzzák fel.

Ami a későbbi terveket illeti; Maribor néhány hónappal ezelőtt nyerte el a 2013-as Téli Universiade rendezési jogát. Ebből az apropóból igen nagyvonalú döntés született; 2013-ig összesen 250 millió eurót ruháznak be a síterepbe és annak közvetlen környékén. Természetesen nem az egész összeg a sípályákra és az új felvonókra fog menni, hiszen ekkora összegű fejlesztésnél már egy „szlovén Ischglt” lehetne létrehozni a Pohorje hegységben. A 250 millióból jut egy új korcsolyapályára, síugrósáncra, hotelekre és egyéb infrastrukturális fejlesztésekre is. Annyi biztos, amennyiben a fent említett összeg valóban rendelkezésre fog állni, úgy egy igazi, mindent igényt kielégítő síterep jöhet létre Maribor városa felett. Kíváncsian várjuk a folytatást és a következő évek történéseit.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Grand Hotel Bellevue csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos szálloda 1050 méteren, a maribori kiskabinos lift felső állomásánál található, közvetlenül a sípályák mellett. Wellness szolgáltatásai: finn, török és laconium szauna, masszázskabin, fitneszterem, relaxációs terem.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Family Apartments csillagcsillagcsillagcsillag
A Family Apartments Bolfenk 2-8 fős apartmanokat kínál többféle méretben a maribori kiskabinos lifttől 300-500 méterre. A központi épületben medence és szaunavilág található, valamint az éttermében lehetőség van reggelis/félpanziós ellátásra is.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Arena csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
A négycsillagos Hotel Arena közvetlenül a maribori sípályák lábánál található, a kétüléses lift völgyállomásnál. Szolgáltatásai: étterem, bár, pezsgőfürdő, szaunák, fitneszterem, relaxációs terem, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.