Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mi lesz a sorsa a lezuhant szlovén kabinosliftnek?

2009.08.21. Bata Attila

Mi lesz a sorsa a lezuhant szlovén kabinosliftnek? Egy hónappal ezelőtt szerencsés kimenetelű baleset történt a szlovén Maribor (Pohorje) síterepén. A nyári szezonban a downhill kerékpárosok körében népszerű terepen a kabinos lift egyik oszlopa eltört, és három kabin a földre zuhant. Szerencsére csak két könnyebb sérültet követelt a baleset.
Igazi csapásként értékelik a helyiek a lezuhant lift hírét, hiszen egyáltalán nem tesz jót az alpesi Világ Kupa versenynek is otthont adó, hozzánk is közeli síterep turizmusának. Sőt, idén már ez volt a második baleset ezzel a lifttel. Most legutóbb, július 19-én, a kabinos lift nyolcadik oszlopa roskadt össze és a közelében közlekedő három kabin a földre zuhant. Az egyik kabinban két kerékpáros utazott, ők kisebb sérüléseket szenvedtek, a másik két lezuhant kabinban szerencsére senki sem tartózkodott. A hegyi mentők két órás munkával tudták lehozni a többi kabinban rekedt további 11 utast.

Természetesen a baleset okai azóta is vizsgálják. Az első napokban azok a feltételezések láttak napvilágot, hogy a tartóoszlop korróziója okozta a balesetet, az oszlop pontosan ott tört ketté, ahol találkozik az alapzattal. Később más szakértők azt állították, hogy ugyan találtak rozsdásodásra utaló jeleket, de a balesetet az okozta, hogy a sílift legrövidebb oszlopa a legnagyobb terhelést kapta az összes közül, ez vezethetett a balesethez. A hatóságok továbbra is folytatják a vizsgálatokat, így egyelőre bizonytalan a felvonó jövője.

Voltak, akiket nem lepett meg annyira, hogy a már ötvenkét éves lifttel komolyabb gondok vannak, az egyik helyi újság egyenesen hanyag karbantartással vádolta a síterep üzemeltetőit. A lift üzemelése fontos kérdés az idei szezon előtt, a tapasztalatok alapján, ha nem sikerül beindítani, akkor jelentősen csökkenhet az ide érkező síelők száma, amely komoly csapás lehet az idegenforgalomból élők számára. A helyiek már korábban is tervezték, hogy egy teljesen új, modern felvonót építenek az 1957-ben épült kabinos helyet. Erre csak akkor van esély, ha hirtelen összejönne a pénz erre a váratlan építkezésre. Ha nem, akkor a régi liftet kellene biztonságosan felújítani és üzembe állítani.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Vilaraj
Felújított alpesi stílusú apartmanok és szobák az erdő szélén, csendes helyen, csodás kilátással a Dráva-völgyre, a maribori sífelvonótól 7,7 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Bolfenk csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Bolfenk szállodai szobákat kínál többféle méretben a maribori kiskabinos lifttől 300-500 méterre. A központi épületben medence és szaunavilág található, valamint az éttermében lehetőség van reggelis/félpanziós ellátásra is.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bellevue csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos szálloda 1050 méteren, a maribori kiskabinos lift felső állomásánál található, közvetlenül a sípályák mellett. Wellness szolgáltatásai: finn, török és laconium szauna, masszázskabin, fitneszterem, relaxációs terem.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.