Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újabb szerencsés liftbaleset a szlovén Pohorjén

2010.02.16. Bata Attila

Újabb szerencsés liftbaleset a szlovén Pohorjén Újabb, ezúttal is szerencsés kimenetelű baleset történt a szlovén Mariborhoz közeli Pohorje síterepén. Az utolsó oszlop fordítókereke széttört, a kábel kisiklott, hatalmas és hirtelen rángatása miatt a liften ülők székestül lezuhantak. Csak a mély hónak köszönhető, hogy nem történt komoly sérülés.
A szlovén sajtó szerint megint csak a szerencsének köszönhették a síterep üzemeltetői, hogy komoly sérültek nélkül megúsztak egy újabb liftkatasztrófát. Ezúttal a mély hó fogta fel a Stolp síliftről lezuhant síelők esését, és csakis ennek köszönhető, hogy a liften utazók enyhe sérülésekkel megúszták. A baleset pillanatában harmincan utaztak a liften, közülük a tizenheten sérültek meg könnyebben.

A baleset még szombaton kora reggel, néhány perccel kilenc óra után történt, a szlovén iskolai síszünet első napján. A Stolp kétszemélyes ülőszékes lift felső állomásánál, az utolsó oszlopon található fordítókerék széttört, a benne vezetett kábel kiugrott a vezetősínből, és a kábel hatalmas rántással egyes síelőket katapult módjára lőtt ki az űlőszékekből, a szerencsések csak egyszerűen kizuhantak a rázkódó ülőszékekből. Egy szemtanú elmondása szerint, ő és társa körülbelül három méter magasból estek ki, és a vastag hótakarónak köszönhetően nem történt komolyabb bajuk. Mind a tizenhét szerencsétlenül járt síelőt a helyi kórházban megvizsgálták, de mindenki saját lábán hazatérhetett a vizsgálatok után.

A Stolp liftet 2003-ban cserélték ki a jelenlegi ülőszékesre, amelyet akkor használtan vásárolt a síterep. Feltételezések szerint a fordítókerékben lévő csapágyak törtek szét, amelyeket a lift felújításakor teljesen kicseréltek. A síterep vezetője szerint ennek az alkatrésznek legalább 20 évig ki kellett volna bírnia a terhelést. A liftet az idei szezon előtt, november végén, átvizsgálták a felügyelőség szakemberei és az üzemben tartási engedélyét 2011 november végéig meghosszabbították. A síterep üzemeltetői szerint a meghibásodott fordítókereket három héttel ezelőtt külön megvizsgálták, de semmi rendelleneset nem találtak.

Legutóbb tavaly nyáron, július 19-én történt szerencsés kimenetelű baleset a síterepen. Akkor az egyik ülőlift tartóoszlopa tört el, a liften utazó hegyikerékpárosok könnyebb sérüléseket szenvedtek. Azóta a vizsgálatok kiderítették, hogy az 55 éves lift karbantartása nem volt megfelelő, a sok hajszálrepedés vezetett a liftoszlop összeomlásához.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Arena csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
A négycsillagos Hotel Arena közvetlenül a maribori sípályák lábánál található, a kétüléses lift völgyállomásnál. Szolgáltatásai: étterem, bár, pezsgőfürdő, szaunák, fitneszterem, relaxációs terem, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Forest Apartments Videc csillagcsillagcsillag
Újszerű, 3 csillagos apartmanok a maribori kiskabinos lift felső állomása közelében, 300-500 méterre a sípályáktól. A vendégek kedvezményesen használhatják a szomszédos Bolfenk WellNest Centrum szolgáltatásait!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Bolfenk csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Bolfenk szállodai szobákat kínál többféle méretben a maribori kiskabinos lifttől 300-500 méterre. A központi épületben medence és szaunavilág található, valamint az éttermében lehetőség van reggelis/félpanziós ellátásra is.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.