Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újra járható Ausztria legnépszerűbb panorámaútja

2019.05.10. Bata Attila

Az előző időszakban többször is nagyobb havazás hátráltatta a Grossglockner panorámaút megnyitását, de hivatalosan mától a turisták ismét használhatják a 47,8 kilométer hosszú utat Salzburg és Karintia tartományok között.
Kép: Grossglockner Hochalpenstrasse
Kép: Grossglockner Hochalpenstrasse
Az április végére tervezett "áttörés", illetve nyitás az akkori havazás miatt hiúsult meg, közel 80 cm friss hó hullott a hegyen és az üzemeltetők szerint a kevésbé tömör friss hótól sokkal nehezebb megtisztítani az utat, mint a már keményen összeállt, vastag hórétegtől. Az előző hétvégére szóló időjárás előrejelzések sem kecsegtettek semmi jóval. A havazás meg is érkezett, közel 1 méter friss hó hullott a magasabb részeken.
Az út takarítását már április 8-án megkezdték, sokszor 8-10 méter magas hófalak között kellett kikotorni az utat. A már korábban is emlegetett áttörésre szerdán került sor, amikor is a két irányból, Karintiából és Salzburg tartományokból érkező hókotrók a Hochtor közelében találkoztak és járhatóvá vált az egész útszakasz.

Idén az üzemeltetők a lenti videóban is látható kék, már 60 éves hókotrók segítségével közel 700 ezer köbméter havat takarítottak el. Ez körülbelül annyi, mintha az összes havat felpakolnánk egy tehervonatra, akkor az a vonat 200 kilométer hosszú lenne. Azt már elképzelni is nehéz, ha ezt a hatalmas mennyiségű havat sípályákra tették volna le, akkor milyen vastag havon lehetne csúszni.

Tavaly remek évet zárt a panorámaút. Egymillió látogató kereste fel, amely közel 300 ezer gépjárművet jelent. Ehhez az eredményhez kellett a tavalyi nyár kedvező időjárása is. Az idei szezonkezdettel kapcsolatban az üzemeltetők nem optimisták, az előrejelzések sokáig esős-havas, erősen csapadékos időjárást jósolnak, amely nem tesz jót a látogatottságnak.

Az idei nyárnak fontos híre is lehet a panorámaút számára. Júliusban ül össze az UNESCO tanácsa, ahol arról döntenek, hogy a világörökség részévé nyilvánítják-e az utat. 
KOMMENTEK
Stani | 2019.05.10. 10:10
Az időjárást nézve várhatóan vasárnap/hétfőtől pár napig zárva lehet , mivel ismét 50-100 cm friss hó érkezhet a régióba.
tibor.becker | 2019.05.17. 11:01
Részlegesen megnyitották észak felöl (Bruck felöl). S nyári gumival is felengednek.
Auffahrt von der Kassenstelle Ferleiten bis zur Fuscher Lacke möglich! Auffahrt von der Kassenstelle Heiligenblut noch gesperrt!
forrás: https://www.grossglockner.at/ --> Menü -->Strasseninfo

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
AKCIÓ
Landhotel Post
Az 50 szobás Landhotel Post szálloda Heiligenblut központjában közvetlenül a felvonóval szemben helyezkedik el. Vendégei számára félpanziós ellátást, wellness szolgáltatásokat és sok-sok szabadidős, sportolási lehetőséget kínál.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.