Menü ≡

Még most kotorják a havat a kerékpárverseny útvonalán

2019.05.14. | Szerző: Bata Attila
Szombaton elstartolt a világ egyik legismertebb kerékpárversenye, az Olaszországot körbejáró, Giro d'Italia. Érdekesség, hogy 10 nap múlva egy olyan hegyi szakaszon hajtanak majd a kerékpárosok, amelyet még csak most tisztítanak meg a hótól.
h i r d e t é s
Idén talán a magyar rajongók is nagyobb figyelemmel kísérik az olasz körversenyt, hiszen eldőlt, hogy jövőre Magyarországról indul a mezőny. Idén 102. alkalommal köröznek a versenyzők Olaszországban. A verseny szombaton kezdődött és három hét múlva, 3520 kilométer megtétele után érkezik meg a mezőny a célállomásra, Veronába.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Természetesen több hegyi szakaszt is beiktattak a rendezők, ami azt jelenti, hogy számos ismert síterep közelében hajtanak el a kerékpárosok. Ezekre a futamokra azonban még a jövő hétig várni kell.
Csak Piemont tartományban négy szakaszt rendeznek meg, köztük a május 24-i, a 13. versenynapot, amely talán az egész verseny egyik legnehezebb szakasza. A 337 méteren magasan található Pineroloból indul aznap a mezőny és három hegyet is meg kell mászniuk. A végén, a befutót a 2247 méter magasra tették, ahová egy szűk, hat méter széles út vezet.
Az utóbbi napokban a környéken is havazott, így van gondjuk a szervezőknek, akik már két hete takarítják a havat az útról. Az már biztos, hogy a hegyi utat csak a verseny napjára nyitják meg idén először. Fenn 1200 parkolóhelyet alakítanak ki a hókotrókkal, ennyi autót engednek fel a verseny előtti napon.
A havazás egyébként nem újdonság a májusi versenyen. Korábban, a legismertebb hegyi szakasznak számító, a Stelvio-hágóhoz vezető úton kapta el gyakran havazás a kerékpárosokat. Idén a Stelvio kimarad a programból. Talán nem is baj, hiszen késik a panorámaút megnyitása. A havazások miatt az út megnyitását május 19-re tervezik, ekkor kezdhetik meg az előkészületeket a gleccser üzemeltetői és a tervek szerint június elsején kezdődhet a nyári síelés a Stelvio-gleccseren.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »