Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: méteres hóval támad újra a tél

2023.01.24. Stánicz Balázs

Hétfőn délkelet felől egy markáns frontrendszer érte el Ausztriát, elsősorban Karintia keleti felében és Stájerország délnyugati részén havazik. Időközben a hóesés átterjedt Salzburg tartomány déli felére is.
Klagenfurt hétfő délután - Fotó: ORF
Klagenfurt hétfő délután - Fotó: ORF
Kedd délutánig tekintélyes, akár 50-100 cm friss hó, helyenként ennél jóval több is eshet. A leginkább érintett hegységek a Karavankák, továbbá Koralpe és Pack. Síterepek többek közt Koralpe, Klippitztörl, Salzstiegl, Hirschegg vagy éppen Bodental és Nassfeld.
Bodentali hómennyiségek 1000 méteren - Fotó: Bodental Skigebiet
Bodentali hómennyiségek 1000 méteren - Fotó: Bodental Skigebiet
Az előre jelzett hóból már hétfő délutánig tekintélyes mennyiség lehullott, köztük olyan helyeken is, mint a Wörthi-tó környéke. Az 500 méter alatt fekvő Ferlachban (Klagenfurt közelében) 40-50 cm havat jelentettek.
Az 500 méter körüli karintiai völgyekben is mélytél - Fotó: Gasthaus Ogris
Az 500 méter körüli karintiai völgyekben is mélytél - Fotó: Gasthaus Ogris
A Koralpe hegységben hétfő délutánig 80 cm friss hó esett, még legalább fél méter jöhet hozzá. Az erős havazás és szélvihar miatt hétfőn ki sem nyitott Goldeck és Koralpe síterepe.
Az 500 méter alatt fekvő Ferlachból fél méter friss havat jelentettek hétfő délutánig - Fotó: panocloud
Az 500 méter alatt fekvő Ferlachból fél méter friss havat jelentettek hétfő délutánig - Fotó: panocloud
A nagy hó - ami az alacsonyabb völgyekben nehéz, vizes hó - súlya alatt több fa villamosvezetékekre, utakra dőlt. A hét első napján csaknem 5000 háztartás maradt áram nélkül Karintiában. A sok friss hó miatt Karintia és Stájerország egyes hegyvidéki területein a második legmagasabb lavinaveszély van érvényben.
Az osztrák-szlovén határon fekvő Waidisch hegyvidéki út 900 méteres magasságban, a kép jobb alsó sarkában egy behavazott autó - Fotó: Land Kärnten
Az osztrák-szlovén határon fekvő Waidisch hegyvidéki út 900 méteres magasságban, a kép jobb alsó sarkában egy behavazott autó - Fotó: Land Kärnten
KOMMENTEK
varga111 | 2023.01.24. 09:54
Koralpe-n vagyunk a faházas pályaszálláson. Kb. 1 m hó hullott viharos széllel, így a szállásról se ki, se be. Délután az útig kilapátoltuk magunkat, de csak ma tudták elkezdeni takarítani, így inkább mozgásnak volt jó. Gyönyörű és egyben félelmetes is. Az áramszolgáltatás, amiről a fűtés is megy, akadozott tegnap, de van kályha vész esetére. Ilyen nagy havazást gyermekkorunkban láttunk utoljára. Tudok küldeni képeket, hová lehet feltenni?
Bata Attila | 2023.01.24. 10:16
Az előrejelzések Koralpére ígérték a legtöbb havat, úgy látszik bejött....

A profilod alatt lehet képeket feltölteni a galériába.
Ha egyszerűbb, elküldheted a hirek@sielok.hu címre is.
varga111 | 2023.01.24. 10:19
Köszönöm, küldök képeket. Elég mesebeli…
Bata Attila | 2023.01.24. 11:06
Köszönjük, megjöttek a képek. Íme, a hóhelyzet Koralpén:
https://sielok.hu/fotoalbum/koralpe...-2023-01-24/galeria/
SíMan | 2023.01.25. 10:40
Mi pedig egy nagyobb csoporttal pénteken megyünk Koralpéra.
TVJ | 2023.01.25. 11:10
Valóban elöntött minket a hó Koralpén! 23-án ítéletidő, beszorultunk a Hotel Koralpéba és a Feriendorf házaiba. Még az ajtókat sem tudtik kinyitni a hatalmas széltól és a nagy mennyiségű hótól. A felvezető utat lezárták a kidőlt fák miatt. Volt egy-két rövidebb áramszünet is. Összességében kb. 150 cm hó esett, amit a szél kavarogva hordott nagyobb kupacokba. A Hotél pálya felöli kijáratánál pl. 2 m magas 15 m hosszú torlasz keletkezett, ide nagy munkával tudtunk egy ember szélességű kijáratot ásni. 24-én elkezdtek dolgozni a hótoló traktorok, hogy az utat egyáltalán meg tudják szabadítani, de még a mai napon is van a faházaknak egy része, ami elérhetetlen. A pályák elindultak ma, részlegesen.
varga111 | 2023.01.25. 20:53
Kedves SíMan! Nyugodtan induljatok Koralpe-re, rendbeszedték a pályák környékét, de még nem az összes nyitott meg. Ma egész nap túrták-hordták a havat a pályákon és a környékén is. A szerpenin és a környező közutak teljesen rendben vannak. Szép napsütésben egy részét lehetett ma használni a terepnek. Annyira dolgoztak, hogy olyan 11:00 -körül a megnyitott pályák alsó részén, ahol a felvonókhoz érkezünk két ratrak jött szembe. Előttük haladt egy kolléga és nyugodtan terelgette oldalra az éppen érkező síelőket. Mókás volt... Kb. reggel öttől dolgoztak ma a pályákon, 3 géppel. Ahol készen lettek, ott nagyon remek terep van! Szép kirándulás és jó síelést nektek a hétvégére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Koralpe csillagcsillagcsillag
2007-ben átadott, családias hangulatú szálláshely közvetlenül a Koralpe síterület szívében, 50 méterre a legközelebbi húzólifttől. Ellátás: reggeli, vagy félpanzió. Szolgáltatások: infraszauna, játszószoba, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Feriendorf Koralpe csillagcsillagcsillagcsillag
Családbarát faházak 94-190 m²-es területükkel 6-8-10 személynek, közvetlenül a sípályák mellet. Hangulatos belső kialakításuk és igényes berendezésük tökéletes hangulatot teremt az üdüléshez.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.