Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Svájc és Ausztria: minden idők legmelegebb mért októbere

2022.10.28. Bata Attila

Bár még van hátra néhány nap az októberből, már most látszik, hogy az Alpok országaiban a szokásosnál jóval melegebb hőmérsékletekkel búcsúzik a hónap. Amióta hivatalosan rögzítik a meteorológiai adatokat, több országban sem mértek még ilyen magas hőmérsékleteket októberben.
Ősz és tél (Kép: Grossglockner Hochalpenstrasse)
Ősz és tél (Kép: Grossglockner Hochalpenstrasse)

Ausztria

Ausztriában 256 éve tartják nyilván az időjárási adatokat, és az idei a legmelegebb október. A viszonyítási időszaknak számító 1991-201-es időszakhoz képest is 3,1 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet. Az „is” azért is fontos a mondatban, mert ebben a 30 éves periódusban amúgy is aránytalanul magas a különféle melegrekordok száma.

A síterepek szempontjából nem a legjobb a helyzet, de az októberi időjárás hatásai korrigálhatók. A szezon szintén egy szokásosnál melegebb nyárral indult, azonban a szeptember lehűlést és csapadékot hozott, így szinte az összes gleccser meg tudott nyitni. Ezzel szemben az október a szeptembernél is melegebb volt.
Webkamera. Zürs (1720 m): itt kellene hamarosan világkupa versenyt rendezni
Webkamera. Zürs (1720 m): itt kellene hamarosan világkupa versenyt rendezni
A hegyekben ennél rosszabb volt a helyzet. Itt nem 3 fokkal, hanem helyenként 5-7 fokkal mértek melegebb átlagokat, egyes napokon pedig 8-10 fokos eltéréseket a szokásos maximumoktól. Október végén 2000 méteren 12-15 fokot mértek az osztrák hegyekben, ez nyári hőmérsékletnek felel meg ebben a magasságban.

Ennek „köszönhetően” az októberi szezonkezdést tervező Mölltal még most sem tudott kinyitni. A vorarlbergi Lech/Zürs síterepén két hét múlva világkupa versenyt rendeznének, de ma így nézett ki a pálya, ahol a webkamerán a hőmérő 15 fokot mutatott.

Svájc

Svájcban később kezdték el az időjárás szakszerű dokumentálását, de 1864 óta itt is az idei a legmelegebb október. Átlagosan 3,7 fokkel lehet melegebb a fentebb említett 30 éves viszonyítási időszaknál.

A magasabban fekvő svájci síterepek közül többen is októberi nyitást terveztek, ezeket módosítani kellett. Schilthorn és Diavolezza november 5-re, Andermatt november 12-re halasztotta az októberi nyitást. Törölni kellett a sokak által várt Zermattról induló világkupa futamot az enyhe időjárás miatt.
Svájc tíz évvel ezelőtt: októberi hórekordok
Svájc tíz évvel ezelőtt: októberi hórekordok
A kiszámíthatatlan októbert mutatja a Meteo Swiss képe és beszámolója, amely felhívja a figyelmet, hogy tíz évvel ezelőtti hatalmas havazásban számos helyen megdőlt az októberi hórekord Svájcban.

Még nincsenek végleges adatok, de a becslések szerint az idei október a legmelegebb mért októberek közé tartozik számos más országban is, például Németországban és Franciaországban.

Október utolsó és november első napjai továbbra is az átlagosnál melegebbek lesznek az Alpok hegyeiben. Már látható, hogy a jövő hét második felében csökken a hőmérséklet, azonban távolabbi jóslásokkal még kivárunk.

A napos október kevés csapadékot hozott. Volt néhány csapadékos nap, néha helyenként 10-20 cm hó is hullott a legmagasabb helyeken, de összeségében a csapadékhiány nem tett jót a víztározók feltöltésének.

November nagyon fontos hónapnak számít a pályák előkészítése szempontjából. Idén az elszabadult energiaárak mellett megfontoltabban fognak hóágyúzni a síterepek, így most igazán jól jönne egy kis extra segítség Holle anyótól. 
KOMMENTEK
stelvio | 2022.11.02. 17:22
Nagyon sok a pongyola, így félreérthető kijelentés. Csupán egyetlen példát emelnék ki (a mondatban található elütéstől tekintsünk el): "A viszonyítási időszaknak számító 1991-201-es időszakhoz képest is 3,1 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet." Ez a mondat roppant félelmetesen hangzik, de a valóságban csak október hónap átlaghőmérséklete volt ennyivel melegebb, ami egyetlen hónap esetében nem számít ritkaságnak, számos hasonló példát lehet említeni.
Az egyáltalán nem biztos, hogy túl jól jönne egy havas november. Bár az Alpok átlaghőmérsékleteivel nem vagyok pontosan tisztában, de az európai tapasztalat, hogy a korán jött tél, korán megy. Magyarországon utoljára az 1995-96-os szezonban fordult elő, hogy már november is az átlagosnál hűvösebb volt, és március közepéig kitartott a tél, 15-én a Velencei tó még be volt fagyva.
Szóval türelem, nem nagy baj, ha csak decemberben érkezik meg a tél.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.