Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nagy havazás a Magas-Tátrában, újra járnak a liftek

2014.03.18. Bata Attila

A hétvégén kisebb-nagyobb havazásokkal visszatért a tél Szlovákiába. A Magas-Tátra hegyeiben az utóbbi napokban 90 cm hó hullott. Havazott Chopokon, de még Donovaly-ban is, bár itt már nem sokat segített a friss hó, hiszen időközben a síterep bezárt. A viharos szél mostanra megenyhült, és újra beindultak a liftek.
Nem egy sikertörténet az idei havazási statisztika Szlovákiában sem. Az időjárás mintha még az eddigi gonoszságaira is rátenne, szezon végére küld egy kis havat, majd hozzá olyan szelet ismét, hogy le kell állítani az ülőlifteket, de még a vasúti forgalom is megbénul.
Kőpataki-tó, Tátralomnic
Kőpataki-tó, Tátralomnic
A helyi meteorológiai intézet adatai szerint a Lomnici-csúcson (Magas-Tátra, a mérőállomás 2633 méteren) az utóbbi négy napban közel 70 cm friss hó hullott. A tátrai hegyimentők szerint egyes hegyoldalakban pedig 90 centimétert is elérheti a friss hó vastagsága, amely ugye nem mellékes a lavinaveszély szempontjából. Ma reggel már 130 cm vastag volt a hó a Lomnici-csúcson, amely az idei legnagyobb hóvastagság. Ebben az évben alig került 1 méter felé itt a hóvastagság.

Visszatekintés Tátralomnicra, lenn már csak a pályákon van hó
Visszatekintés Tátralomnicra, lenn már csak a pályákon van hó
A Lomnici-nyereg még zárva
A Lomnici-nyereg még zárva
A tátrai szezon havasságának egyik jó mérője, hogy milyenek a hóviszonyok a Lomnici-nyeregben. Nos, idén még egyetlen napot sem lehetett síelni a híres-hírhedt fekete pályán. A csak természetes hóval használható hegyoldalt néhány héttel ezelőtt megpróbálták beindítani, de a 30-40 cm hóból még olyan pályát sem lehetett építeni, amelyet a síelők saját felelősségükre használnának, mint tavaly.

Chopok-Brhliska
Chopok-Brhliska
Chopok - Rotunda, újra járnak az összekötő liftek
Chopok - Rotunda, újra járnak az összekötő liftek
A hétvégi havazás a chopoki mérőállomásra (2008 méter) is hozott 20 cm friss havat. A nagy szél miatt itt sem lehetett használni a legfontosabb lifteket, de mára jelentősen javult a helyzet. A webkamerák és a honlapjuk szerint is csodás napsütésben újra járnak a liftek. A hétvégén még Donovaly is kapott 7-10 cm havat. Ebből az adagból jöhetett volna több is a szezonban, de hiába a friss hó, itt vasárnap délután leálltak a liftek, a síterep bezárt és legközelebb itt már csak a jövő szezonban lehet síelni.

Jasna-Zahradky: pályán kívül semmi, de a pályán még vastag a hó
Jasna-Zahradky: pályán kívül semmi, de a pályán még vastag a hó
Chopok-Priehyba
Chopok-Priehyba
Szlovákiában jelentősen lecsökkent a nyitva tartó síterepek száma, már csak 10 terepen lehet síelni hétközben. Ha az időjárás is besegít, akkor még további 8-9 síterep nyithat ki csak a hétvégére. A szokásos májusi zárás most elég valószínűtlennek tűnik, talán-talán még Chopokon vagy a Csorba-tónál beleférhet egy húsvéti (április 20-i hétvége) síelés.

KOMMENTEK
Harlequin | 2014.03.19. 09:05
Decemberben nem nyit ki Donovaly?
admin2 | 2014.03.19. 12:03
A "jövőre" szó alatt a "jövő szezonban" gondolt a szerző, javítottuk a cikkben.

Szállástippek
Chalets Four Leaf
Újonnan épült 2 db házikó Chopok északon, közvetlenül az új 14-es kék pálya mellett! Egyszerűen berendezett szobák LCD TV-vel és saját fürdőszobával. Bérelhető szobánként, szintenként, vagy az egész ház is egyben, max 14 fő részére!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chalet Alaskit Jasná csillagcsillagcsillagcsillag
Jasná szívében, Oputné-n, a Chopok lábánál található újonnan épült, francia stílusú 6 fős apartman kültéri jakuzzival 200 méterre a sípályától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Stupka csillagcsillagcsillag
3 csillagos szálloda az Alacsony Tátrában, Tále síközpontban wellness részleggel (medence, szauna, jacuzzi). Reggelis ellátás igényelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.