Menü ≡

Nagy havazás után Szlovéniában is beindult a szezon

2020.12.13. | Szerző: Bata Attila
A héten az Alpok déli oldala hatalmas havazást kapott. Volt, ahol már négy méternél is vastagabban állt a hó. Hétközben a szlovén kormány, igaz szigorításokkal, de zöld utat adott a síterepeknek. A frissen jött lehetőséggel egyre több síterep élt.
h i r d e t é s
A mediterrán ciklon négy méter feletti havat hozott Bovec-Kanin tetejére, és kb. 140 cm vastagon állt a hó Vogel sípályáján 1500 méteres magasságban.

Az időjárás mellett a helyi kormány is segített a síterepeknek. Engedélyezték a síszezont, igaz, két kitétel még eléggé megnehezíti a normális üzemmenetet. Az egyik a kabinos liftekre vonatkozik, amelyeket még tilos beindítani. Így azok a szlovén síterepek, ahol fontos szerepet játszanak a kabinos liftek, még nem felhőtlenül örülnek.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A másik nehezítő tényező, hogy továbbra is érvényben maradt egy országos jellegű szigorítás, amely megtiltja a szlovénoknak, hogy az egyik településről a másikra utazzanak. Például a Maribor-Pohorje síterepén ezzel nem lenne gond, hiszen Pohorje a maribori önkormányzathoz tartozik, ahonnan kabinos lifttel lehet feljutni a hegyre. Azonban a kabinos liftek most nem járhatnak, így a mariboriaknak kocsival kellett továbbutazniuk a hegyre. Mivel ez már egy másik önkormányzaton át vezet, így a helyi síelőknek a hétvégén külön engedélyre volt szükségük, hogy átlépjenek a szomszédos önkormányzatba.
Sajtóhírek szerint, a helyi rendőrség hétvégén is szorgosan ellenőrzött az önkormányzatok határain. Ez a rendelkezés nem segíti azokat a szlovén síterepeket, amelyek nem egy nagyobb lélekszámú településhez tartoznak. Várhatóan ezt a korlátozást feloldják, és akkor jobban beindulhat az élet a szlovén síterepeken.
Ezen a héten először Kranjska Gora, majd Krvavec, Maribor-Pohorje és Areh kezdte meg a szezont. Egyre több síterep áll készen a nyitásra és reménykednek benne, mint például az olasz határ szlovén oldalán található Bovec-Kanin, ahol a hét közepén már négy méternél is vastagabban állt a hó.
2020.12.13. 16:37:27 Peter Szekely
Ez rengeteg hó 😯 nem kell sokat hóágyúzni.
2020.12.14. 12:53:23 patkaizsolt
@Peter Szekely
Hát vannak országok, amelyeknek van hozzá adottságuk.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »