Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nagy siker Szlovákia egyetlen együléses libegője

2024.08.24. Bata Attila

Közel egy évvel ezelőtt, felújítás után adták át Szlovákia egyetlen egyszemélyes libegőjét a Szlovák Paradicsomban. Talán még az üzemeltetőket is meglepte, hogy milyen népszerűségre tett szert az újraindított lanovka.
Kép: sobotnik.sk
Kép: sobotnik.sk
Tavaly írtunk a felújított lift (Geravy-Dedinky) átadásáról. A lift elődje 1970 és 2011 között közlekedett, majd felújítás, pénzhiány és a bürokrácia miatt 12 év kényszerszünetet tartott. Természetesen adja magát a kérdés, ha már egyszer felújították, akkor nagyobb üléseket is rátehettek volna. Az indoklás szerint azért maradtak az egyszemélyes üléseknél, mert így kevésbé terhelik turistaforgalommal a környezetet. Mivel ezen a felvonón nincs kivel beszélgetni, így több figyelmet fordíthatunk a környező természetre.
A tavalyi évben csak három hónapot üzemelt a lift, de már megközelítette az előző negyven év forgalmának éves átlagát. Három hónap alatt 13 ezren váltottak jegyet, szemben az előző évek 15 ezres átlagos forgalmával. Egy év alatt, tavaly augusztus óta, pedig összesen 25 ezren próbálták ki a szólóban libegőzést a Szlovák Paradicsom déli részén.

Az eddigi időszak több tekintetben is próbaévnek számított. Egy év alatt nem történt baleset, semmilyen rendkívüli eset, így a lanovka az ideiglenes után megkapta a tartós üzemeltetési engedélyét.

Mondani sem kell, hogy a környékre érkező turistaforgalom jótékony hatással volt a település idegenforgalmára. Az sem elhanyagolható tény, hogy a 225 fős településen (Dedinky) 12 munkahelyet is biztosít a felvonó.

A felvonó májustól októberig, naponta 9 és 17 óra között üzemel, utolsó beszállás 16:20-kor. A sikeren felbuzdulva a helyiek azt tervezik, hogy idén már télen is elindítják. Novembertől áprilisig megfelelő időjárási viszonyok között korlátozottan üzemeltetnék.

Néhány kilomérerre a felújított lifttől, több, kisebb méretű síterep található
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástipp
AKCIÓK (2)
Lake Forest Dedinky Resort
Három üdülőházból álló resort Dedinky - Mlynky sítereptől 240 méterre saját pezsgőfürdővel, és szaunával, csodás kilátással a völgyre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.