Menü ≡

Négy méter vastag a hó a szlovén-olasz határon

2021.01.04. | Szerző: Bata Attila
Az elmúlt két napban kb. 60-80 cm friss hó hullott 1500 méter felett a szlovéniai Júliai-Alpokban, közel az olasz határhoz. A közvetlenül a két ország határán található Bovec-Kanin síterepén tegnap már meghaladta a négy métert a hóréteg vastagsága.
h i r d e t é s
A szokásos frázissal élve, az időszakhoz képest az átlagnál jóval több a hó a szlovén hegyekben. Vagyis, január elején ritkán adatik meg ilyen szép mennyiségű jó, amelyhez az is kellett, hogy a mediterrán ciklonok több alkalommal is komoly mennyiséget szállítottak. A hóvadászok érdeklődve figyelik a szezont, hiszen nem kizárt, hogy néhány mérőállomáson rekordok is dőlhetnek majd, de a legvastagabb havat általában kora tavasszal mérik.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Vasárnap reggel már 407 centiméteren állt a mérő Bovec-Kanin (2262 m) mérőállomásán, igaz ma reggelre ebből még maradt 398 cm. Nem változott azonban a hóvastagság Kredarica (2514 m), illetve Vogel (1500 m) állomásokon. Ezeken a helyeken 385, illetve 260 cm havat mértek. Vogelen síelni is lehet, mától ismét kinyitott a síterep.
Érdekesség, hogy az olasz-szlovén-osztrák hármashatár közelében található, "csak" 864 méter magasan épült Rateče üdülőfaluban (lenti képek a környékén készültek) ma 120 cm vastagon állt a hó.
Szlovéniában a kormány január 1-től ismét engedélyezte a síterepek üzemelését. Negatív teszt bemutatásával lehet jelenleg síelni. A síterepek folyamatosan nyitnak ki, több pálya a nagy havazás és a viharos időjárás következményei miatt nem azonnal nyílt meg.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »