Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Novemberben nyit Bosznia új síközpontja

2023.08.16. 2023.08.17. Fóris Gábor | frissítve: 2023.08.17.

Novemberben működni kezd az Igrišta sícentrum, legalábbis a helyi politikusok szerint, akik úgy vélik, minden készen lesz az első nagy havazásra. Rohamtempóban készül a magyar határól 250 km-re lévő síközpont, amit a Jahorinai Olimpiai Központ fog üzemeltetni a következő 30 évben.
Jól haladnak az építési munkák | Fotó: Igrista
Jól haladnak az építési munkák | Fotó: Igrista
Az Igrišta síközpontot 1984-ben hozták létre Bosznia-Hercegovinában. A hely kezdetben az 1984-es szarajevói téliolimpia tartalék- és edzőterületeként szolgált. Az Igrišta lejtői 1040-1350 m tengerszint feletti magasságban húzódnak. A beruházásról itt irtunk bővebben.

Az 546 hektár összterületű síközpont Vlasenica település területéhez tartozik, a beruházást közösen valósítja meg 42 millió bosnyák márkából (kb. 8,5 milliárd forint) az önkormányzat és a Jahorinai Olimpiai Központ, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság kormánya anyagi támogatásával.
A hófrissítő rendszer augusztusra elkészült, ezt az olasz Technoalpin szállította, amely így „garantálja” majd a havas pályákat a síközpontnak. A cég a megbízás alapján 50 db hóágyút telepített és 4,4 kilométernyi vízcsövet építettek be a lejtők alá. A hókészítéshez szükséges 30 ezer köbméteres víztározó megépítse elkezdődött, jelenleg a földmunkák zajlanak. Folyamatban vannak a további területrendezési munkálatok, a víz- és villanyszerelés, valamint a négy sípálya felületének rendezése.
A hatszemélyes székliftek oszlopait már leszállította a Leitner, felállításuk és összeszerelésük jelenleg is zajlik. A felvonó a költségek több mint felét elviszi, olasz cég 24,6 millió márkáért (kb. 5 milliárd forint) építi a felvonót. Érdekesség, hogy júliusban a területrendezésnél előkerült egy hatalmas beton támfal, amelyen az olimpiai öt karika a és a 1984-es Szarajevói Téli Olimpia hivatalos logója látható.
Az építkezést próbálta hátráltatni a helyiek egy csoportja, akik júliusban útlezárással akadályozták a vízellátás bekötését, vagyis annak a vezetéknek lefektetését, amely a Jadar folyó forrásából fogja szállítani a vizet a hegyi tározóba, valamint ellátja majd az egész síközpontot, a vendégházakat, szállodákat, éttermeket és a kiszolgáló létesítményeket. A tiltakozásnak politikai vetülete is van, település polgármestere szerint a tiltakozást az SDS (Szerb Demokrata Párt) aktivistái szervezték, akik meg akarják akadályozni a síközpont megnyitását. Miroslav Kraljevića ezek után magabiztosan jelentette ki, hogy „felelősségteljesen állítjuk, hogy ezt a beruházást senki nem állítja meg semmilyen zsarolással és nyomásgyakorlással. Novemberben meg fog nyílni a Igrista sícentrum.”

Frissítés: cikkünk megjelenését követő nap érkeztek ezek a friss képek az építkezésről:
KOMMENTEK
Garajc | 2023.08.16. 04:27
Hajde Bosna!!

S mindeközben ne feledkezzünk meg a szlovén fejlesztésekről sem! Rengeteg új lift fog üzembe állni idén ősszel: Vogel, Krvavec, Golte, Rogla, Mariborsko Pohorje, Cerkno, Kope, Trije Kralji és Velika planina.

Vogel: Zadnji Vogel sílift; 10 fős kabinos; bekerülési költség: 8,5 M€; várható átadás: 2023. november közepe (továbbá jövőre a Kratki plaz és a Šija sífelvonó cseréje)

Krvavec: Zvoh felvonó cseréje egy hatülésesre; várható átadás: 2023. november

Mariborski Pohorje: A kabinos felvonónak építenek egy középső állomást, illetve a Ruška felvonót cserélik egy négyülésesre (Leitner); bekerülési költség: 7,5 M€; várható átadás: 2023. november

Golte: A régi kétüléses felvonók helyére négyülésesek kerülnek; bekerülési költség: 11 M€; várható átadás: 2023. november 10.

Rogla: A Mašinžaga felvonó cseréje egy hatüléses füthető üléses, plexis; bekerülési költség: 8 M€; várható átadás: 2023. november.

Velika planina: A meglévő Šimnovec kétüléses helyett egy új hatüléses; bekerülési költség: 7 M€; várható átadás: 2023. november 10.

Cerkno: Három meglévő felvonó modernizálása; bekerülési költség: 2 M€; várható átadás: 2023. november 10.

Kope: Pahernik, Kopnik és a Velika Kope (itt csak tervezés) felvonó; bekerülési költség: 10 M€; várható átadás: 2023. november.

Trije kralji: Az év végére megépül a négyüléses Veliki vrh felvonó; bekerülési költség: 3,8 M€; várható átadás: 2023. október.

Továbbá Horvátországban Platakon az idei szezonban indul az új Radeševo négyüléses sílift!
admin2 | 2023.08.16. 13:07
Köszönjük a hozzászólást.

Valóban, a szlovén kormány 63 millió eurós támogatást nyújt 10 szlovén síterep fejlesztéséhez, ahogy ezekben a cikkekben megírtuk:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...rogla-oriasi-fejlesztesek...
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...hatalmas-fejlesztes-kezdo...

A részletekről majd ősszel tervezünk cikket írni, amikor már látjuk, hogy haladnak az építkezések.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.