Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az első nagy havazás elérte Franciaországot

2008.11.03. Bata Attila

Az első nagy havazás elérte Franciaországot A hét közepe óta tartó folyamatos havazás és hideg következtében csodálatosan fehérlenek a síterepek Franciaországban. A jelenleg is nyitva tartó két gleccserterep komoly utánpótlást kapott, Chamonix akár már novemberben is kinyithat, a magyarok által kedvelt déli részeken pedig 20-25 cm hó esett.
Elég korán befehéredett a Chamonix-völgy. A havazás határa 700 méteren volt, 2000 méteres magasságig 20 cm, az Aiguille du Midi tetején pedig 40 cm friss hó esett a hét közepéig. A hétvégén további havazás várható a környéken, de utána megérkezik a „hajszárító”, a főn. Minden síterep rémálma, a meleg szél, a hajszárítóhoz hasonló módon tudja elolvasztani a vastag hóréteget. Vélhetően csak a legmagasabb részeken található hóréteg vészeli át a főn pusztítását.

A két jelenleg is üzemelő gleccser jelentős utánpótlást kapott hóból ezen a héten. Tignes gleccserén egy nap alatt 30 cm hó esett, jelenleg már megduplázódott az előző heti hómennyiség. Les 2 Alpes szintén nyitva tart, itt is síelésre alkalmas a hóréteg vastagsága, de az állandó szélviharok miatt nem folyamatos a nyitva tartás. A szomszédos Alpe d'Huez síterepének meredekebb pályáihoz több hó kellett, hogy kinyisson. A szükséges hómennyiség erre a hétre megérkezett, de a nyitást a már említett szélviharok miatt el kellett halasztani.

Hazánk fiataljainak kedvenc francia régiója, Dél-Franciaország is kapott bőven az október végi havazásból. Legalább 20 centiméteres friss hó fedi Risoul, Sauze, Les Orres, La Foux Val d'Allos és Serre-Chevalier síterepeinek legmagasabb pontjait. Szintén nagyon jó hírek érkeztek Pra-Loupról, itt 2500 méter magasságban 25 cm friss havat mértek.

Szintén lelkesek Isola síterepének üzemeltetői, 2300 méter magasságban már itt is 25 cm hó található. Itt hétközben 900 méterre süllyed a nulla fok határa, de a hétvégére beköszönt az enyhülés és a 2000 méter alatti területeken megkezdődhet az olvadás.

A francia síterepek üzemletetői nagyon örültek a korai havazásnak, sokan nem tartották kizártnak, hogy a decemberben tervezett szezonkezdésre akár már novemberben sor kerülhet, bár ez sokban függ a következő hét enyhe időjárásától is.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.