Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az első nagy havazás elérte Franciaországot

2008.11.03. Bata Attila

Az első nagy havazás elérte Franciaországot A hét közepe óta tartó folyamatos havazás és hideg következtében csodálatosan fehérlenek a síterepek Franciaországban. A jelenleg is nyitva tartó két gleccserterep komoly utánpótlást kapott, Chamonix akár már novemberben is kinyithat, a magyarok által kedvelt déli részeken pedig 20-25 cm hó esett.
Elég korán befehéredett a Chamonix-völgy. A havazás határa 700 méteren volt, 2000 méteres magasságig 20 cm, az Aiguille du Midi tetején pedig 40 cm friss hó esett a hét közepéig. A hétvégén további havazás várható a környéken, de utána megérkezik a „hajszárító”, a főn. Minden síterep rémálma, a meleg szél, a hajszárítóhoz hasonló módon tudja elolvasztani a vastag hóréteget. Vélhetően csak a legmagasabb részeken található hóréteg vészeli át a főn pusztítását.

A két jelenleg is üzemelő gleccser jelentős utánpótlást kapott hóból ezen a héten. Tignes gleccserén egy nap alatt 30 cm hó esett, jelenleg már megduplázódott az előző heti hómennyiség. Les 2 Alpes szintén nyitva tart, itt is síelésre alkalmas a hóréteg vastagsága, de az állandó szélviharok miatt nem folyamatos a nyitva tartás. A szomszédos Alpe d'Huez síterepének meredekebb pályáihoz több hó kellett, hogy kinyisson. A szükséges hómennyiség erre a hétre megérkezett, de a nyitást a már említett szélviharok miatt el kellett halasztani.

Hazánk fiataljainak kedvenc francia régiója, Dél-Franciaország is kapott bőven az október végi havazásból. Legalább 20 centiméteres friss hó fedi Risoul, Sauze, Les Orres, La Foux Val d'Allos és Serre-Chevalier síterepeinek legmagasabb pontjait. Szintén nagyon jó hírek érkeztek Pra-Loupról, itt 2500 méter magasságban 25 cm friss havat mértek.

Szintén lelkesek Isola síterepének üzemeltetői, 2300 méter magasságban már itt is 25 cm hó található. Itt hétközben 900 méterre süllyed a nulla fok határa, de a hétvégére beköszönt az enyhülés és a 2000 méter alatti területeken megkezdődhet az olvadás.

A francia síterepek üzemletetői nagyon örültek a korai havazásnak, sokan nem tartották kizártnak, hogy a decemberben tervezett szezonkezdésre akár már novemberben sor kerülhet, bár ez sokban függ a következő hét enyhe időjárásától is.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.