Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olaszország: 40 cm friss hó és már hóágyúznak!

Csodás képeket mutatnak a webkamerák

2010.09.26. Bata Attila

Olaszország: 40 cm friss hó és már hóágyúznak! A hétvégén többé-kevésbé igazságos volt Holle Anyó. A havazásból jutott az Alpok francia, svájci, osztrák és olasz hegyoldalaiba is. Ahol havazott, ott a 2000 méter feletti részeken 10-15 cm hó hullott, a gleccserek felső részein a friss hó megközelítette a 40 centiméteres vastagságot.
Az augusztus végi havazáshoz képest valamivel kevesebb havat hozott a mostani sarkvidéki hidegbetörés, de ezúttal nem csak Ausztria részesült a jóból. Ausztriában a Hohe-Tauern automata mérői 40 cm havat jeleztek, Kaprun gleccserének tetején két nap alatt 38 cm hó hullott.

Amint az a lenti képgalériában is látszik, csodásan néznek ki a napfényben fürdő havas olasz csúcsok. Bormio tetején szintén kb. 40 cm hó hullott, amelyből még a sípályákra is jutott 20 cm hó 3000 méteres magasságban. A legjobbkor érkezett a friss, természetes hó, hiszen a helyiek a hétvégére tervezték a hóágyúzás beindítását, amelyet természetesen meg is kezdtek, ahogy ez egyik képünkön látható.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az idén is november elején szeretnének kinyitni, és idén is először a 2500 és 3000 méter közötti pályákat hóágyúzzák be először. Az idei nyáron tovább javítottak a hógyártás feltételein. Egy új technikával már sokkal szárazabb és lágyabb havat képesek gyártani, amely főleg a hagyományos műhóban néha bizonytalankodó kezdőknek jelenthet könnyebbséget.

Bormióban reggel 3000 méteren már mínusz hétfokot mértek, de napközben sem ment nulla fok fölé a hőmérséklet, az előrejelzések szerint a következő napok kedveznek a hóágyúzásnak, a nulla fok határa esténként 1600 méterre süllyed. Olaszország nagy részén havazott 1600-1700 méter felett, csodás képet mutatnak a Dolomitok, ahogy ez a fenti galériában látható.
KOMMENTEK
Stani | 2010.09.26. 17:41
Igen, ismét szépen havazott, Kaprunban már összesen 90 cm hó van a gleccseren. A következő csapadékzóna kedden/szerdán éri el Ausztriát, a hegyekben havazással.

Még bizonytalan, de október első hétvégéjén, egészen pontosan vasárnaptól nagy havazás kezdődhet.
Meglátjuk!
illeskese | 2010.09.29. 20:56
Havat akarok! Itthonra is! ;(

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Residence Civetta csillagcsillag
Modern 2-8 fős apartmanokból álló ház, 100 m-re Civetta felvonóitól. A minőségi fa bútorokkal felszerelt apartmanok mindegyikében található LCD TV. További szolgáltatások: szauna, sószoba, ingyenes WIFI, sítároló, gyerekeknek játszószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.