Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egyre aggasztóbb a hóhelyzet az Olimpia színhelyén

2010.01.27. Bata Attila

Egyre aggasztóbb a hóhelyzet az Olimpia színhelyén Már csak három hét van hátra a következő téli olimpia kezdetéig, de az időjárás csak gondokat okoz. Whistlerben túl sok a hó, de van más, amitől necces a futamok megrendezése. A másik helyszínen, ahol hat versenyszámot rendeznek meg, jelen pillanatban szinte csak foltokban van hó.
Vancouver készen áll az olimpiára, igazából csak egy dolog hiányzik: a hó. Egyre aggasztóbb a helyzet a Cypress-hegyen, ahol az esőzések elmosták a lehullott havat, és az időjárás azóta sem segít a rendezőknek, már hetek óta nem süllyedt fagypont alá a hőmérséklet. A gond az, hogy hat sportág versenyeit (mogul, síkrossz, aerial, és három hódeszkás esemény) rendeznének ezen a hegyen, ahol annyira kevés a hó, hogy január 13. óta már kitiltották innen a síelőket, hogy mentsék a menthetőt. Hiába a hóágyúk modern hadserege, egyelőre remény sincs, hogy beindítsák őket ebben az enyhe időben.

A rendezők nyugodtak, legalább is nyilatkozataikban annak tűnnek. Régebbi példákat idéznek, például 1964-et, amikor Innsbruckban nem volt hó, és a katonák kézben hozták le a havat a tiroli hegyek tetejéről. (Egyébként biztos, ami biztos, már itt is elkezdték gyűjteni a havat) 1998-ban a japánokon lett úrrá a pánik, hogy nem lesz elég havuk, aztán egyszer csak elkezdett havazni, és annyi hó esett, hogy egy-két versenyt már a túl sok hó miatt kellett lemondani. A 2006-os olasz házigazdák is csak januárban sóhajthattak fel az első nagyobb havazások után, addig csak a barna hegyoldalakat nézték, és attól féltek, hogy vagyonokat kell majd költeniük a műhavazásra.

A Cypress-hegy, a hódeszkás versenyek színhelye 2010. január 23-án
A Cypress-hegy, a hódeszkás versenyek színhelye 2010. január 23-án
A legtöbb számot Whistlerben rendezik, ahol ezen a héten akár a 10 méteres határt is átlépheti a szezonban lehullott hó mennyisége. Az északi versenyszámok színhelyén, ahol 28 aranyérmet osztanak ki, legalább kétszer annyi hó van, mint kellene, és még további havazással számolnak.

Mástól rettegnek az alpesi síelők. Amennyire híres Whistler a remek hóviszonyairól, annyira hírhedt a ködről. A hegyoldal közepén nagyon könnyen kialakul a köd, amely makacsul tartja magát akár hosszú napokon keresztül. Whistler régen rendezett Világkupa versenyeket, de három egymást követő évben, 1996-1998 között, egyetlenegy versenyt sem tudtak megrendezni egész hétvégeken leülepedett hatalmas köd miatt. A sok elmaradt futam miatt a síterep ki is került a versenynaptárból.

A szövetség vezetői aggódnak, hogy a 16 nap alatt az összes számot letudják-e bonyolítani. Abban biztosak, hogy lesznek halasztások, ez teljesen természetes a világversenyeken. Számos példa van erre a korábbi olimpiai versenyekről. Mindenesetre a házigazda kanadai csapat elhatározta, hogy annyit gyakorolnak a helyszínen amennyit csak lehet, hiszen halasztások esetén a versenyszámok előtti edzéseket sem tudják majd megtartani.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.